Hosszú ideig sokba fog kerülni az egyik legalapvetőbb élelmiszer
Drága a tojás, és még hosszú ideig az is fog maradni – a termelési költségek ugyanis a háromszorosára, négyszeresére emelkedtek. Egy doboz tojásért ma akár 1000 Ft-ot is elkérhetnek a boltok.
„A csomagolóanyag-ipari alapanyagok és főként az energia árának az emelkedése csak az idén már megduplázta a tojás csomagolásához szükséges anyagok árát”
– vélekedik a hazai tojástermelés öt százalékát adó lajosmizsei Mizsetáp Kft. tulajdonos-ügyvezetője, Kollár Csaba.
A szakember mintegy három évtizede foglalkozik tojástermeléssel, és korábban még nem látott olyat, hogy a duplájára vagy akár a három-négyszeresére emelkedjenek a termelési költségek, a tojótyúkok és a szükséges takarmány ára.
A baon.hu-nak nyilatkozó Kollár Csaba hangsúlyozta, a vásárolt anyagok, szolgáltatások, valamint a végtermékek ára korábban is kiszámíthatatlanul hullámzó volt. A múltban előfordultak jobb és kevésbé jó évek, a mostani azonban rendkívüli – mondta, utalva arra, hogy mindezek aggodalomra adhatnak okot az ágazat jövedelmezősége szempontjából, és elkerülhetetlenné teszik az árak további emelését.
Kapcsolódó cikkeink
Visszaesett az élelmiszerár-emelkedés, nem várható jelentős drágulás év végéig
Az elmúlt két évben meredek élelmiszerár-emelkedést tapasztaltak a fogyasztók Magyarországon,…
Tovább olvasom >Nagy Márton: továbbra is alacsony szinten az infláció
Az infláció az előzetes kormányzati jelzéseknek megfelelően kedvező, alacsony szinten…
Tovább olvasom >Mérsékelten nőtt az infláció októberben Csehországban
Szeptemberről októberre 0,3 százalékkal nőtt az infláció Csehországban, amely éves…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >