HonestFood – hatékonyabb, fenntarthatóbb, igazságosabb rendszer

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2024. 06. 27. 09:50

Az HonestFood koncepció a fenntarthatóságot, az egészséges élelmiszer-termelést, valamint az állatjóléti és környezetvédelmi szempontokat állítja középpontba, miközben méltányosan kezeli az élelmiszer-ellátási lánc valamennyi résztvevőjét. A koncepció részleteibe megálmodója és megvalósítója, Giacomo Pedranzini, a KOMETA ügyvezető igazgatója nyújt betekintést.

– Az Ön nevéhez fűződő HonestFood koncepció az élelmiszeripar kihívásaira válaszol. Mit jelent Önnek az HonestFood, és miért alkotta meg?

Giacomo Pedranzini
ügyvezető igazgató
KOMETA

– Amikor immár három évtizede Magyarországra érkeztem, jelentősen több húsfeldolgozó vállalat volt, szinte minden nagyvárosban találhattunk egyet. Mára ezek száma jócskán lecsökkent. Pár éve azon kezdtem el gondolkozni, hogy ez a folyamat, amelybe belekerültünk, nem fenntartható. Az élelmiszer-termelők, -gyártók egy olyan spirálba kerültek, aminek az lesz az eredménye, hogyha nem változtatunk, olcsó, de egészségtelen ételekkel lesznek tele a polcok. Ezt senki sem szeretné.

Az HonestFood a fogyasztók és vállalkozók számára is fenntarthatóbb és egészségesebb környezetet ígér. Lényege egy szorosabb együttműködés az élelmiszer-termelők, -gyártók és -kereskedők között. Közös gondolkozásra van szükség ahhoz, hogy minden érintett folyamatban, azaz a termelésben, gyártásban és értékesítésben is kiemelt figyelmet kapjon az emberi egészség, a természet és a környezet védelme. Ebbe ugyanúgy beletartoznak állatjóléti szempontok, mint az, hogy méltányosabb helyzetbe hozzuk az élelmiszer-ellátási lánc minden egyes szereplőjét az alapanyagot megtermelő gazdáktól a fogyasztóig bezárólag.

Ez azt jelenti, hogy a minőségre kell koncentrálnunk, és meg kell határozni egy minimumárat, ami alá nem szabad menni, hiszen bizonyos árszint alatt nem lehet minőséget készíteni. Húsipari cég tulajdonosaként biztatom arra a fogyasztókat, hogy egyenek kevesebb húst, de az legyen jó minőségű.

– Hogyan jelenik meg az HonestFood a KOMETA napi működésében?

– A mi életünk a KOMETA-nál az elmúlt bő egy évtizedben a fenntarthatóbb gazdasági környezet kialakításáról és az egészséges étrendbe illeszthető élelmiszerek létrehozásáról szólt. Ennek a folyamatnak az első lépéseként termékeinkből sok évvel ezelőtt kivettük a szóját, és növeltük a hústartalmat. Mi voltunk az elsők a hazai húspiacon, akik feltüntették a termékek csomagolásán a hústartalmat. Ezután kivettük készítményeinkből a glutént és az ízfokozó glutamátot is. 2018-ban 25%-kal csökkentettük a termékeink nagy részének a sótartalmát az ízélmény megtartása mellett.

A működésünk minden területét igyekszünk a fenntarthatóságot szem előtt tartva alakítani. Európában mi voltunk az első, a világon pedig a második sertésfeldolgozó, amelyik zöld kötvényt bocsátott ki. Előnyben részesítjük a 200 km-en belüli beszállítókat, van saját víztisztító telepünk. Magyarországon mi voltunk az első húsipari cég, amelynek saját mellékterméküzeme lett. Ennek köszönhetően gyakorlatilag nullára csökkentettük a gyártásból származó hulladékot az üzemünkben.

Munkavállalóinkat nemcsak béremelésekkel becsüljük meg, hanem napi meleg étkezést is biztosítunk számukra. Az ő egészségük védelméért sportprémiumrendszert vezettünk be, ami arról szól, hogy akik kerékpárral vagy gyalog érkeznek a munkába, vagy rendszeresen járnak uszodába és konditerembe, naponta 400 forint plusz prémiumot kapnak. Ezen felül az önkéntes munkát is jutalmazzuk.

– Milyen eredményekre a legbüszkébb, és milyen további tervei, céljai vannak ezen a téren?

– Büszke vagyok arra, hogy megalakult az HonestFood Egyesület, így a mozgalomhoz hivatalosan is kapcsolódhatnak a hasonlóan gondolkodó cégek. Célom, hogy az egész piac elmozduljon ebbe az irányba, és az élelmiszer-ellátási lánc minden szereplője számára hatékonyabb, fenntarthatóbb és igazságosabb rendszer tudjon kialakulni. „A következő 3-5 évben részt veszünk a gyármentő programban, amelynek keretében több milliárd forint értékben telepítünk napelemparkot, valamint a terveink között szerepel egy kogenerációs erőmű kialakítása és a vízmű fejlesztése is. Ugyanebben az időszakban mintegy 40 milliárdos beruházás keretében tervezzük az üzemünk modernizálását, kapacitásbővítését, továbbá automatizációs és robotizációs fejlesztéseket is szeretnénk végrehajtani. Ez elengedhetetlenül szükséges a bővülő nemzetközi piacok kiszolgálásához. (x)

Kapcsolódó cikkeink