Homokkal szennyezett szójadarát importáltak a hazai piacra
Vizsgálatokat indítottak a hatóságok amiatt, hogy importból származó, homokkal szennyezett szójadara jelent meg a hazai piacon. Egyes felhasználói jelzések szerint a kifogásolható szójadaratételek 5-20 százalékban tartalmaznak homokot, és nem csak az állatállományok súlygyarapodását fékezik, hanem tönkreteszik a takarmánykeverő berendezéseket is.
Először egy Borsod-Abaúj-Zemplén (BAZ) megyei takarmány-előállító üzem képviselője fordult írásbeli panasszal a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeleti főosztályához, illetve a BAZ megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi Igazgatóságához a homokkal nagymértékben szennyezett szójadaratételek piaci megjelenése miatt – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A NÉBIH hatósági laboratóriumába szállított, fellelt minták vizsgálatából kiderült, hogy a kifogásolt szójadaratételekben a 18 százalékot is elérte a homoktartalom. Az eredmények szerint ugyanakkor a homok egyenetlen eloszlásban jutott a takarmányba, vélhetően homogenizáló berendezés alkalmazása nélkül.
A BAZ megyei kormányhivatal – a nyomonkövethetőség szabályai szerint – a takarmányüzem szójadara-beszállítóját, illetve ez utóbbi vállalkozás üzleti kapcsolatainak ellenőrzését kezdeményezte. Így a hatóságok ma párhuzamosan több megyei szójadara-forgalmazót is vizsgálnak, és az ellenőrzések még nem fejeződtek be. A takarmány-előállító üzem képviselője az illetékes rendőrhatóságnál ismeretlen tettes ellen feljelentését tett – közölte a NÉBIH.
A közelmúltban több baromfitermelői vállalkozás is olyan szójadarát vásárolt, amely 5-20 százalékban homokot tartalmazott – derül ki a Baromfi Termék Tanács (BTT) tapasztalataiból. Az ügyben a BTT is bejelentést tett a NÉBIH-nek. A homoktartalmú szójadarára elsősorban kelet-magyarországi baromfis cégek figyeltek fel. Egyes feltételezések szerint az importból származó szójatételekhez olyan hazai cégek kevertek homokot, amelyek az itteni szállítást, disztribúciót végzik. A kilónként 135-140 forintért beszerezhető szójadara egy részét 3 forintos kilónkénti árú homokkal helyettesítették, így jelentős többlethaszonra tettek szert, miközben a felhasználó baromfitermelő cégeknek komoly veszteségeket okoztak – jelentette ki Bárány László, a kisvárdai Master Good csoport tulajdonosa.
A Master Good saját vizsgálatai a takarmányozási fehérjeforrásul szolgáló szójadarában 6,5 százaléknyi homokot mutattak ki, így a vállalatcsoport a szójadara-vásárlásokon a kisebb fehérjetartalom miatt tonnánként-14-15 ezer forintot bukott. A teljes veszteség azonban ennek többszörösét teszi ki, mivel a homok károsította a cég takarmánygranulátum-készítő berendezéseit, így több alkatrészt ki kellett cserélni. Emellett pedig az állatok súlygyarapodása is csökkent, és ez további veszteségeket okozott a csirketermeléssel foglalkozó cégcsoportnál – közölte a BTT honlapján a tulajdonos. (agrarszektor.hu)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >A fogyasztás húzza a gazdaságot
Az Egyensúly Intézet friss előrejelzése szerint a magyar gazdaság idei…
Tovább olvasom >