Hölgyek figyelem! A kávé a hosszú és egészséges élet titka
Szeptember 29-én ünnepeljük a kávé világnapját. Ennek apropóján utánanéztünk, milyen új, pozitív eredményekre jutottak a tudósok a világ egyik kedvenc italának egészségünkre gyakorolt hatásairól, és milyen tévhitek élnek még a mai napig a kávéval kapcsolatban.
A kávé legfontosabb hatóanyagának, a koffeinnek számos pozitív tulajdonsága közismert: hat az álmosság és fáradtság ellen, valamint ráerősít munkabíró képességünkre is. Javítja a memóriát és a logikai gondolkodást, azt viszont talán kevesebben tudják, hogy a rendszeresen kávét fogyasztók védettebbek számos betegséggel szemben. Sőt, ha meg is betegednek, kevésbé viseli meg szervezetüket, és jobb életminőségben, akár hosszabb ideig is élnek, mint azok, akik kerülik a koffeint.
Számos tévhit megdőlt a koffein kapcsán
A koffeinről nem sikerült bebizonyítani, hogy emeli a vérnyomást. Bár évtizedekig így gondolták, a legújabb klinikai vizsgálatok elemzése azt mutatja, hogy szokásos mennyiségben (naponta legfeljebb 300 mg) fogyasztva a koffein nem okoz vérnyomás-emelkedést.
Mítosz, hogy a koffein függőséget okozna. A jelenleg érvényes meghatározások és a szakértők szerint a koffeint ugyan pszichoaktív szernek tekinthetjük, de nem okoz függőséget. Erről bárki meggyőződhet, aki magát a „koffein rabjának” gondolja: a kávézás hirtelen abbahagyása nagyon rövid ideig, maximum egy-két napig tartó tüneteket vált ki csupán, például enyhe fejfájást, álmosságot vagy fáradtságérzetet.
Jó hír a kávézás szerelmeseinek az is, hogy a koffein nem hozható közvetlen összefüggésbe a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel, a magas koleszterinszinttel, vagy a szabálytalan szívműködéssel sem. Az átfogó vizsgálatok mindezekre semmilyen bizonyítékkal nem szolgáltak.
A koffein csontritkulást elősegítő hatásáról is megállapították, hogy ingatag lábakon áll. Valóban fokozza a kalcium ürítését, de csak olyan csekély mértékben, hogy attól – kiegyensúlyozott étrend esetén – nem kell tartani senkinek.
Ami azonban csak a közelmúltban bizonyosodott be, hogy kifejezetten ajánlott hölgyeknek, hiszen a kávénak a női szervezetre pozitív, egészségvédő hatása van.
A kávétartalmú italok csökkentik több fajta rák kialakulásának kockázatát, és elsősorban a nők élvezik áldásos hatásukat, hiszen napi négy csésze kávé fogyasztása 10%-kal csökkenti a menopauza utáni mellrák, 20%-kal a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Védettebbek a kettes típusú cukorbetegség ellen is a rendszeres kávéivók, és kisebb arányban kapnak agyvérzést, mint koffeinkerülő társaik.
A fentiek alapján tehát nem aggályainkat tehetjük végleg félre a kávéval kapcsolatban, de egy jó (pár) csésze eszpresszóval vagy aludobozos latte-val meg is ünnepelhetjük az évezredek óta fogyasztott élénkítő világnapját!
Kapcsolódó cikkeink
Nincs már olyan, hogy olcsó kávé
Bár a kávéárak emelkedésének köszönhetően az ital fogyasztása csökkent, a…
Tovább olvasom >Pincér, kávé van a fagylaltomban! – A nap videója
Szerintünk a kávék közé is illene, de a fagylaltlapon is…
Tovább olvasom >L’OR bemutatja a Ferrari Hypercar-partnerség ihlette Passione Rossa kávékülönlegességét
A L’OR Espresso büszkén mutatja be az új L’OR Passione…
Tovább olvasom >További cikkeink
NGM: 2025 az áttörés éve, a felzárkózás nem akad el
Az Eurostat csütörtökön megjelent adatai szerint 2024-ben Magyarországon az egy…
Tovább olvasom >EY: Már a magyar cégeket is mesterséges intelligenciával támadják
Idehaza is a vállalati visszaélések mindennapos eszközévé vált a mesterséges…
Tovább olvasom >Szalámifronton támad a PICK: edukál és szórakoztat a Z-generációnak szóló kampány
Több mint másfél évszázada a magyar asztalok elmaradhatatlan szereplője a…
Tovább olvasom >