Hogyan táplálkozzunk kánikulában? – a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének tanácsai
A nyár a lazítás, a nyaralás, a szabadtéri programok időszaka – de a hőség nemcsak a közérzetünket, hanem az étkezésünket is próbára teszi. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) arra figyelmeztet: a 35–40 °C-os kánikula komoly megterhelést ró a szervezetre, ezért ilyenkor különösen fontos, hogy ne rontsunk a helyzeten nehéz, romlandó vagy helytelenül tárolt ételekkel.
Könnyűt, lédúsat, biztonságosan
A nagy melegben az emésztés is lassabb, az étvágy is csökken – ez nem baj, sőt, a szervezet természetes önvédelme. Ilyenkor a legjobb döntés, ha könnyen emészthető, friss, idényzöldségekből és gyümölcsökből készült fogásokat választunk, kisebb adagokban, többször naponta.
Jó ötlet lehet például egy joghurtos saláta, párolt vagy töltött zöldség, hideg gyümölcsleves, hűsítő turmix, friss hal, sovány tejtermék, vagy akár egy tabbouleh-szerű tésztasaláta zöldségekkel és hüvelyesekkel. A cél, hogy az ételek is hozzájáruljanak a napi folyadékbevitelhez – ne csak a víz!
Élelmiszerbiztonság: nyáron duplán fontos
A kánikula nemcsak minket, de az ételeket is megviseli. A romlandó alapanyagok – például tojás, tejtermékek, nyers húsok vagy halak – ilyenkor különösen érzékenyek. A meleg kedvez a baktériumok elszaporodásának, így már egy rövid idő a napon is elég lehet ahhoz, hogy az étel megbetegítse fogyasztóját.
Az MDOSZ szerint az egyik legfontosabb szabály: mindig jól átsütött, felforralt ételt fogyasszunk, a maradékot pedig alaposan melegítsük fel, ha újra ennénk belőle. A hűtés nélküli idő semmiképp ne haladja meg a két órát – nagy melegben inkább az egy órát se.
Piknik, strand, utazás – mire figyeljünk?
Ha hűtést igénylő ételeket viszünk magunkkal, csakis jól hűtött hűtőtáskában, jégakkuval tegyük. Az elmaradhatatlan kézfertőtlenítő vagy nedves kendő is alapfelszerelés, hiszen étkezés előtt mindig szükséges a kéz tisztítása.
Ha az étel kint marad, felmelegszik, vagy kétséges a frissessége, ne fogyasszuk el – akkor sem, ha látszólag semmi baja. Visszatenni a hűtőtáskába sem szabad, a felmelegedett étel ugyanis veszélyes lehet.
Utazás közben se legyünk felelőtlenek
Külföldi utazások során különösen fontos, hogy csak megbízható forrásból származó ivóvizet fogyasszunk – ne csak inni, de fogat mosni, gyümölcsöt mosni is ezzel érdemes. A nyers tejből készült, nem pasztőrözött tejtermékeket kerüljük, ahogy a nem eléggé átsütött húsokat és tojásos ételeket is.
Fontos, hogy csak olyan friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk, amelyet tiszta vízzel mostak meg – vagy amit mi magunk meg tudunk mosni palackozott vízzel.
Kapcsolódó cikkeink
Rengeteg magyar menekül a plázákba a hőség elől – kutatás
A légkondicionáló használatát és a könnyű ruházatot tartják a leghatékonyabb…
Tovább olvasom >Forró a helyzet a legelőn – hőstressz kutatások a legeltetett húsmarhatartásban
A nyári aszály a növénytermesztés mellett az állatartókat is komoly…
Tovább olvasom >Veszélyben az élelmiszerbiztonság? Magyarország nem támogatja a Mercosur-egyezményt
Komoly aggodalmakat fogalmazott meg Nagy István agrárminiszter az EU és…
Tovább olvasom >További cikkeink
Drágul a csirke, drágul a tojás – ez vár most a magyar vásárlókra
Jelentős áremelkedés zajlott le a hazai baromfipiacon az elmúlt hónapokban…
Tovább olvasom >Kiszámíthatatlan szezont hozott 2025 a csonthéjas gyümölcsök piacán
Ellentétes tendenciák jellemzik a 2025-ös csonthéjas gyümölcsszezont világszerte: miközben egyes…
Tovább olvasom >Top 10-es listán a legjobb túrógombóc lelőhelyek
Van egy étel, ami generációkon átívelő kedvenc, egyszerre idézi a…
Tovább olvasom >