Hogyan használjuk fel a lejárt hústermékeket? A Nébih útmutatója segít eligazodni

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 09. 13. 11:34

A Nébih Maradék nélkül programjának megújult Lejárt… Megehetem? útmutatója segítséget nyújt abban, hogy az élelmiszereket a minőségmegőrzési idő lejárta után is biztonságosan felhasználhassuk. Korábbi cikkekben részletesen bemutattuk a tejtermékek és a tojás felhasználhatóságát, ezúttal azonban a hústermékekre fókuszálunk.

Meddig fogyaszthatók a hústermékek lejárt minőségmegőrzési idő után?

Az útmutató csak a minőségmegőrzési idővel rendelkező, bontatlan, sértetlen csomagolású termékekre vonatkozik

A Nébih tájékoztatója szerint számos hústermék a minőségmegőrzési idő lejárta után is fogyasztható, amennyiben megfelelőek az érzékszervi tulajdonságaik (szag, íz, állag). A következőkben felsoroljuk a legfontosabb hústermékeket és azok felhasználhatóságát:

  • Kolbász: A minőségmegőrzési idő lejárta után 2 hónapig fogyasztható, de kizárólag a szárításos érleléssel készült termékek esetén. Ha a kolbász szaga, íze vagy állaga romlik, ne fogyasszuk el.
  • Szalámi: Szintén 2 hónapig használható fel a lejárat után, ha szárításos érlelésű. Az érzékszervi ellenőrzés itt is elengedhetetlen.
  • Fagyasztott hal és baromfi: Ezek a termékek 3 hónapig tarthatók el a fagyasztóban a lejáratot követően.
  • Sonka: 3 hónapig használható fel, ha szárított érleléssel készült, és megfelelő az állapota.
  • Szalonna: 3 hónapig tartható el, ám mivel hajlamos az avasodásra, csak akkor használható, ha megfelelő az íze és szaga.
  • Fagyasztott emlős állatokból készült termékek: 6 hónapig felhasználhatók, ha helyesen tárolták őket.
  • Konzervek: A konzervált hal- és húskészítmények, valamint a gyümölcs- és zöldségkonzervek, illetve készételek a lejárat után 12 hónapig fogyaszthatók, amennyiben a csomagolás sértetlen.

Mikor alkalmazható a Nébih útmutatója?

Az útmutató csak a minőségmegőrzési idővel rendelkező, bontatlan, sértetlen csomagolású termékekre vonatkozik, amelyeket a gyártó ajánlása szerint tároltak. Fontos továbbá, hogy a termékek állapotát mindig ellenőrizzük: ha az íz, illat vagy állag nem megfelelő, akkor ne fogyasszuk el.

Ez az útmutató segít abban, hogy tudatosabban kezeljük az élelmiszereket, és csökkentsük a pazarlást, hiszen a lejárt termékek sok esetben még biztonságosan felhasználhatók.

Kapcsolódó cikkeink