Hogyan használjuk fel a lejárt hústermékeket? A Nébih útmutatója segít eligazodni
A Nébih Maradék nélkül programjának megújult Lejárt… Megehetem? útmutatója segítséget nyújt abban, hogy az élelmiszereket a minőségmegőrzési idő lejárta után is biztonságosan felhasználhassuk. Korábbi cikkekben részletesen bemutattuk a tejtermékek és a tojás felhasználhatóságát, ezúttal azonban a hústermékekre fókuszálunk.
Meddig fogyaszthatók a hústermékek lejárt minőségmegőrzési idő után?

Az útmutató csak a minőségmegőrzési idővel rendelkező, bontatlan, sértetlen csomagolású termékekre vonatkozik
A Nébih tájékoztatója szerint számos hústermék a minőségmegőrzési idő lejárta után is fogyasztható, amennyiben megfelelőek az érzékszervi tulajdonságaik (szag, íz, állag). A következőkben felsoroljuk a legfontosabb hústermékeket és azok felhasználhatóságát:
- Kolbász: A minőségmegőrzési idő lejárta után 2 hónapig fogyasztható, de kizárólag a szárításos érleléssel készült termékek esetén. Ha a kolbász szaga, íze vagy állaga romlik, ne fogyasszuk el.
- Szalámi: Szintén 2 hónapig használható fel a lejárat után, ha szárításos érlelésű. Az érzékszervi ellenőrzés itt is elengedhetetlen.
- Fagyasztott hal és baromfi: Ezek a termékek 3 hónapig tarthatók el a fagyasztóban a lejáratot követően.
- Sonka: 3 hónapig használható fel, ha szárított érleléssel készült, és megfelelő az állapota.
- Szalonna: 3 hónapig tartható el, ám mivel hajlamos az avasodásra, csak akkor használható, ha megfelelő az íze és szaga.
- Fagyasztott emlős állatokból készült termékek: 6 hónapig felhasználhatók, ha helyesen tárolták őket.
- Konzervek: A konzervált hal- és húskészítmények, valamint a gyümölcs- és zöldségkonzervek, illetve készételek a lejárat után 12 hónapig fogyaszthatók, amennyiben a csomagolás sértetlen.
Mikor alkalmazható a Nébih útmutatója?
Az útmutató csak a minőségmegőrzési idővel rendelkező, bontatlan, sértetlen csomagolású termékekre vonatkozik, amelyeket a gyártó ajánlása szerint tároltak. Fontos továbbá, hogy a termékek állapotát mindig ellenőrizzük: ha az íz, illat vagy állag nem megfelelő, akkor ne fogyasszuk el.
Ez az útmutató segít abban, hogy tudatosabban kezeljük az élelmiszereket, és csökkentsük a pazarlást, hiszen a lejárt termékek sok esetben még biztonságosan felhasználhatók.
Kapcsolódó cikkeink
Egy év alatt 40 százalékkal több húst vettek a Kifli vásárlói
Folyamatosan emelkedik halak iránti kereslet, az elmúlt évben 27 százalékkal…
Tovább olvasom >Újra megjelent a madárinfluenza Csongrád-Csanád vármegyében
Madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki Csongrád-Csanád vármegyében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági…
Tovább olvasom >Egyre több környező országban romlik az ASP helyzet
Az utóbbi hetekben a magyar határhoz közel lévő Temes vármegyében…
Tovább olvasom >További cikkeink
Megvette a The Nutriment Company a német BAF Petfoodot
Meg nem nevezett összegért vásárolta meg a svéd The Nutriment…
Tovább olvasom >A spanyol fogyasztók szerint javult a saját márkák minősége
Egy friss tanulmány szerint tízből nyolc spanyol fogyasztó úgy látja,…
Tovább olvasom >A diszkontokkal szemben kínálna alternatívát a Carrefour Polska
Új stratégiát vezetett be márciustól a Carrefour Polska, amelynek célja,…
Tovább olvasom >