Hogyan használjuk fel a lejárt hústermékeket? A Nébih útmutatója segít eligazodni
A Nébih Maradék nélkül programjának megújult Lejárt… Megehetem? útmutatója segítséget nyújt abban, hogy az élelmiszereket a minőségmegőrzési idő lejárta után is biztonságosan felhasználhassuk. Korábbi cikkekben részletesen bemutattuk a tejtermékek és a tojás felhasználhatóságát, ezúttal azonban a hústermékekre fókuszálunk.
Meddig fogyaszthatók a hústermékek lejárt minőségmegőrzési idő után?
A Nébih tájékoztatója szerint számos hústermék a minőségmegőrzési idő lejárta után is fogyasztható, amennyiben megfelelőek az érzékszervi tulajdonságaik (szag, íz, állag). A következőkben felsoroljuk a legfontosabb hústermékeket és azok felhasználhatóságát:
- Kolbász: A minőségmegőrzési idő lejárta után 2 hónapig fogyasztható, de kizárólag a szárításos érleléssel készült termékek esetén. Ha a kolbász szaga, íze vagy állaga romlik, ne fogyasszuk el.
- Szalámi: Szintén 2 hónapig használható fel a lejárat után, ha szárításos érlelésű. Az érzékszervi ellenőrzés itt is elengedhetetlen.
- Fagyasztott hal és baromfi: Ezek a termékek 3 hónapig tarthatók el a fagyasztóban a lejáratot követően.
- Sonka: 3 hónapig használható fel, ha szárított érleléssel készült, és megfelelő az állapota.
- Szalonna: 3 hónapig tartható el, ám mivel hajlamos az avasodásra, csak akkor használható, ha megfelelő az íze és szaga.
- Fagyasztott emlős állatokból készült termékek: 6 hónapig felhasználhatók, ha helyesen tárolták őket.
- Konzervek: A konzervált hal- és húskészítmények, valamint a gyümölcs- és zöldségkonzervek, illetve készételek a lejárat után 12 hónapig fogyaszthatók, amennyiben a csomagolás sértetlen.
Mikor alkalmazható a Nébih útmutatója?
Az útmutató csak a minőségmegőrzési idővel rendelkező, bontatlan, sértetlen csomagolású termékekre vonatkozik, amelyeket a gyártó ajánlása szerint tároltak. Fontos továbbá, hogy a termékek állapotát mindig ellenőrizzük: ha az íz, illat vagy állag nem megfelelő, akkor ne fogyasszuk el.
Ez az útmutató segít abban, hogy tudatosabban kezeljük az élelmiszereket, és csökkentsük a pazarlást, hiszen a lejárt termékek sok esetben még biztonságosan felhasználhatók.
Kapcsolódó cikkeink
Nébih: az olaszsáskák a nyáron jelentős károkat okoztak Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékben
Jelentős károkat okoztak nyáron Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékben az elszaporodó…
Tovább olvasom >Minden hatodik értékesítését eltitkolta egy vidéki városban működő gyorsétkezde
Minden hatodik értékesítését eltitkolta egy vidéki városban működő gyorsétkezde, azok…
Tovább olvasom >Nébih: új termékekkel bővült a Maradék nélkül program lejárati útmutatója
Új termékekkel – mint például a tojás, a margarin, a…
Tovább olvasom >További cikkeink
A kötelező akciókon túl – több mint 600 újabb termék árát stoppolta be a Tesco
A Tesco a kötelező akciózás kivezetése után is folyamatosan csökkenti…
Tovább olvasom >Bab nélküli kávé: jönnek a környezetbarát megoldások
San Francisco egyik negyedében nemrég egy olyan kávéital debütált, amely…
Tovább olvasom >Papp Zsolt Györgyöt választották a NAK elnökének
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2024. szeptember 13-án tartotta országos…
Tovább olvasom >