Hogyan használjuk fel a lejárt hústermékeket? A Nébih útmutatója segít eligazodni
A Nébih Maradék nélkül programjának megújult Lejárt… Megehetem? útmutatója segítséget nyújt abban, hogy az élelmiszereket a minőségmegőrzési idő lejárta után is biztonságosan felhasználhassuk. Korábbi cikkekben részletesen bemutattuk a tejtermékek és a tojás felhasználhatóságát, ezúttal azonban a hústermékekre fókuszálunk.
Meddig fogyaszthatók a hústermékek lejárt minőségmegőrzési idő után?

Az útmutató csak a minőségmegőrzési idővel rendelkező, bontatlan, sértetlen csomagolású termékekre vonatkozik
A Nébih tájékoztatója szerint számos hústermék a minőségmegőrzési idő lejárta után is fogyasztható, amennyiben megfelelőek az érzékszervi tulajdonságaik (szag, íz, állag). A következőkben felsoroljuk a legfontosabb hústermékeket és azok felhasználhatóságát:
- Kolbász: A minőségmegőrzési idő lejárta után 2 hónapig fogyasztható, de kizárólag a szárításos érleléssel készült termékek esetén. Ha a kolbász szaga, íze vagy állaga romlik, ne fogyasszuk el.
- Szalámi: Szintén 2 hónapig használható fel a lejárat után, ha szárításos érlelésű. Az érzékszervi ellenőrzés itt is elengedhetetlen.
- Fagyasztott hal és baromfi: Ezek a termékek 3 hónapig tarthatók el a fagyasztóban a lejáratot követően.
- Sonka: 3 hónapig használható fel, ha szárított érleléssel készült, és megfelelő az állapota.
- Szalonna: 3 hónapig tartható el, ám mivel hajlamos az avasodásra, csak akkor használható, ha megfelelő az íze és szaga.
- Fagyasztott emlős állatokból készült termékek: 6 hónapig felhasználhatók, ha helyesen tárolták őket.
- Konzervek: A konzervált hal- és húskészítmények, valamint a gyümölcs- és zöldségkonzervek, illetve készételek a lejárat után 12 hónapig fogyaszthatók, amennyiben a csomagolás sértetlen.
Mikor alkalmazható a Nébih útmutatója?
Az útmutató csak a minőségmegőrzési idővel rendelkező, bontatlan, sértetlen csomagolású termékekre vonatkozik, amelyeket a gyártó ajánlása szerint tároltak. Fontos továbbá, hogy a termékek állapotát mindig ellenőrizzük: ha az íz, illat vagy állag nem megfelelő, akkor ne fogyasszuk el.
Ez az útmutató segít abban, hogy tudatosabban kezeljük az élelmiszereket, és csökkentsük a pazarlást, hiszen a lejárt termékek sok esetben még biztonságosan felhasználhatók.
Kapcsolódó cikkeink
Európai húsimport: egyre erősebb a külső függés – Magyarország stabil exportőr marad
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Ünnepi menütervezés könnyedén a Nébih Maradék nélkül adagkalkulátorával
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Növekedési pályán az ökológiai gazdálkodás, már stabilan 300 ezer hektár fölött az ökoterület nagysága
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
Elbizonytalanodási csapdában a kiskereskedelmi forgalom
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >KSH: októberben a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakit 3,1, az előző havit 0,5 százalékkal haladta meg
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >A hagyomány és az innováció jellemzi az idei karácsonyi édességpiacot
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >
