Hogy élhetik túl a legnagyobb forróságot a növények?
Az öntözéses módszerrel termesztett növények nem csak azért produkálnak olyan jó terméshozamokat, mert folyamatos vízellátáshoz jutnak, hanem azért is, mert a párologtatással folyamatosan hűteni tudják magukat, derítette ki egy amerikai kutatócsoport. Az Illinois-i Egyetem tudósai kiszámolták, hogy ezeknek a terméshozamoknak 16%-a közvetlenül abból fakad, hogy a növények a legnagyobb forróságokban is lehűthetik magukat.
Megdöbbentő eredményre jutott egy, az Illinois-i Egyetem tudósai által vezetett amerikai kutatócsoport. A vizsgálataik ugyanis azt bizonyították, hogy a öntözéses módszerrel termesztett növények terméshozamának 16%-a közvetlenül az öntözés növényeket hűsítő hatásának köszönhető, írta meg a Future Farming.
Ez a kutatás rámutat arra, hogy az öntözés során a növények hűtése nem elhanyagolható mértékben járul hozzá a terméshozamhoz. Ez a hatás fontosabbá válhat a jövőben a folyamatos felmelegedés és az egyre gyakoribb aszályok miatt
– mondta Yan Li, a tanulmány vezető szerzője, aki jelenleg a Beishida (Pekingi Normal University) docense. Bővebben itt…
Kapcsolódó cikkeink
Nagy István: Meg kell védenünk a gazdáknak járó uniós forrásokat
Tönkre mennek a gazdák, ha az új európai uniós költségvetés…
Tovább olvasom >Fellép az Agrárminisztérium a szőlőültetvények védelmében
A kormány elkötelezett a hazai szőlő- és borágazat versenyképességének megerősítése…
Tovább olvasom >Újabb rovarölő szerekkel lehet védekezni az amerikai szőlőkabóca ellen
Szükséghelyzeti engedélyt adott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Karate…
Tovább olvasom >További cikkeink
Gulyás Gergely: november 30-ig meghosszabbítják az árrésstopot
November 30-ig meghosszabbítják az árrésstopot – jelentette ki a Miniszterelnökséget…
Tovább olvasom >Szűkebb kört érint a plázastop szigorítása, de így is terhet róhat a kereskedőkre
A Taylor Wessing nemzetközi ügyvédi iroda friss elemzése szerint a…
Tovább olvasom >Új rekordot döntött a világ instant tésztaleves-fogyasztása – Magyarország stabilan a TOP50-ben
A világ instant tésztaleves-fogyasztása új csúcsra ért: a World Instant…
Tovább olvasom >