Hódítanak a kávébabmentes alternatívák

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2025. 08. 21. 09:43

Az éghajlatváltozás és a vámemelések hatására rekordmagasságba emelkedtek a kávéárak, ami új lendületet adott a babmentes kávéalternatívák iránti érdeklődésnek.

A Vietnámot és Brazíliát sújtó aszályok súlyosan érintették a kávétermést, miközben az Egyesült Államok újabb vámintézkedései tovább növelhetik a költségeket. A nagy gyártók, mint a Keurig Dr Pepper és a J.M. Smucker (Folgers, Café Bustelo) már többször emeltek árat, utóbbi idén augusztusban tervezi a negyedik áremelést.

A helyzet kedvez a foodtech cégeknek, amelyek alternatív megoldásokon dolgoznak. A szingapúri Prefer startup élelmiszeripari melléktermékek, például szójapép és törött rizs felhasználásával készít fermentálással babmentes őrölt kávét – írja az amerikai Food Dive. Mint azt Jake Berber, a Prefer társalapítója megjegyezte, a legmodernebb technológiának köszönhetően most jött el az idő, hogy a hagyományos kávénál olcsóbb és fenntarthatóbb terméket lehessen előállítani.

A 2022-ben alapított Prefer februárban 2 millió dolláros tőkebevonással indította el gyártóüzemét, és termékei már több tucat szingapúri üzletben elérhetők, melyek számát az év végére 100-ra szeretné a cég növelni.

Bár a babmentes kávé nem teljes értékű helyettesítő, akár 40%-ban keverhető a hagyományos kávéval. A koffein szerelmeseinek sem kell aggódni: a cég termékei a koffeinmentestől a dupla koffeines változatig terjednek, mely utóbbihoz a hatóanyagot például zöld teából nyerik ki.

A Prefer tervei között szerepel a klímaváltozás által veszélyeztetett más termények, például a kakaó, a vanília, illetve a citrusfélék alternatíváinak fejlesztése is.

Kapcsolódó cikkeink