Hódít a pálcikás jégkrém, főleg az ára miatt
A tavalyi hosszú, meleg nyár megismétlődésében reménykednek a jégkrémgyártók. Persze, ezt nem ölbe tett kézzel teszik: számtalan újdonsággal is készülnek, elsősorban a vásárlóknak kevesebb egyszeri kiadást jelentő, ezért népszerűbbé vált impulz (régi nevén: pálcikás) szegmensben. Az új termékek nagy része a „friss”, „gyümölcsös”, „egészséges” jelzőkkel szólítja meg a célközönséget.
Talán a sörös és a jégkrémgyártó cégek lesik legfeszültebben nyár elején a hosszú távú előrejelzéseket. Nos, a 2012-es év meleg nyarat hozott, így a jégkrémek eladásai is nőttek.
– A saját márkák súlya továbbra is meghatározó a jégkrémszegmensben is, de mellette igény van a minőségi és innovatív márkás termékekre is, amelyben a Nestlé az élen jár – mondja dr. Murányi Ildikó, a Nestlé & Mövenpick Ice Cream Business Development Managere. – A vásárlók előszeretettel keresik az akciókat, ezért nagy a nyomás a promóciós értékesítés irányába.
Kelemen Viktor, a Ledo Kft. kereskedelmi igazgatója úgy tapasztalja, hogy a saját márkás termékek tavaly veszítettek korábbi lendületükből. Emellett azt látja, hogy a multi hálózatok egyre gyakrabban a nemzetközi szortimentjüket helyezik előtérbe a lokális gyártókkal szemben, ezért a hazai gyártók számára mindenképp szűkül ez a piac. A nemzetközi tendereken pedig nem könnyű profitabilisnak maradni.
Ha nincs profit, nem épül a brand
– A diszkonthálózatok továbbra is erősek mind minőségben, mind árban, de nagy meglepetésekkel már nem tudnak szolgálni. Mind a kereskedők, mind a gyártók már alkalmazkodtak hozzájuk – állapítja meg Kelemen Viktor. – Sőt, azt gondolom, az olcsó, impulz kategóriában van olyan hipermarkethálózat, amelyik erősebb náluk.
Az olcsó árfekvésű pálcikások (ahol természetesen nem alapkövetelmény a pálcika) előretörését a Ledo kereskedelmi igazgatója aggasztó tendenciának tartja. Kétszámjegyű piacrészt vehetnek el évente a családi kategóriától, ami, ahogy fogalmaz, „nem igazán jó irány”.
– Ezeken a termékeken ugyanis senki nem tud elégséges árrést realizálni. A következmény pedig az, hogy évente változnak a beszállítók, és mivel így a szállító nem tud brandet építeni, a minőség sem lesz elsődleges szempont – fejti ki gondolatait Kelemen Viktor. – És, bár a fogyasztó olcsón jut a termékhez, ez utóbbi következmény neki sem előnyös. Éppen ezért mi csak addig veszünk ezekben az üzletekben részt, amíg a megfelelő minőséget az ár fedezi. Idén a prémium multipackok területén erősítünk, amely szintén fejlődő termékcsoport.
Gyümölcsösebb ízpreferenciák
Az olcsóbb, kisebb kiszerelésű, impulz termékek előretörését Valló Tamás, a Bestar Hungary Kft. társtulajdonosa is megerősíti saját értékesítési adataikból. Ezek „összecsomagolásának”, vagyis a multipackoknak a térhódítását ugyanakkor ők még nem nagyon érzik, pedig több ilyen típusú termék is van a kínálatukban.
– Érdekes tapasztalat volt tavaly, hogy a vaníliaíz kezd háttérbe szorulni, és a gyümölcsös ízek egyre több szerepet kapnak a vásárlók választásában – teszi hozzá Valló Tamás. – Emellett több sikeres promóciót hajtottunk végre az elmúlt időszakban, aminek eredményeképpen az akciós eladások részesedése 50 százalék fölé emelkedett.
Fókuszba kerül a Mövenpick
Nem kezdődhet ez a szezon sem újdonságok nélkül. A fogyasztók figyelmét új impulzusokkal és ízvariációkkal kell felkelteni.
A Nestlé számára nagyon fontos a termékfejlesztés, a változó fogyasztói igények követése, ezért a minőségi termékekben és az innovációban látja a jövőt és az üzletfejlesztési lehetőségeket.
– Márkastratégiánkban kiemelkedő szerepet kapnak az idei évtől a Mövenpick jégkrémek – informálja lapunkat dr. Murányi Ildikó. – A termékvonalán pedig most már nemcsak impulz és családi, hanem gasztronómiai kiszerelések is megtalálhatók, amivel azokat a vendéglátásban tevékenykedő partnereket célozzuk, akik nem az átlagos, hanem a prémium minőséget keresik.
Természetesen a Nestlé 2013-ban nemcsak a horeca-szegmensben fejleszt. Az áruházláncokban kapható családi kiszerelésű Manhattan és Mövenpick választék is új ízekkel gazdagodik. Az impulz csatornában újra hódít a régről jól ismert Mövenpick Macao, bővül a LEO márka, és a gyerekek nagy örömére lesz Spongya Bob jégkrém is.
Bátor ízkísérletek a Ledótól
A Ledo tavaly minden, számára stratégiailag fontos területen releváns növekedést tudott felmutatni.
– A jól teljesítő Ledo 2 literes és Ginissimo Grande 1,65 literes termékeink tovább erősödtek, mert a fejlesztéseink ezeken a márkákon jól működtek – tudjuk meg Kelemen Viktortól. – A folyamatosan erősödő, olcsó impulz termékek szegmensében is megerősítettük pozíciónkat, az új, Bumm pálcikás termékcsaláddal.
A Ledo is minden évben fejlesztésekkel lepi meg a fogyasztóit. Az innovációs stratégiájuk meglehetősen bátor: mernek olyan ízekkel is kísérletezni és azokat piacra dobni, amelyekről Magyarországon vagy a régióban még nincs tapasztalat. Ilyen volt például tavaly a levendula- vagy rozátaízű jégkrém, vagy az idei év két új fejlesztése, a Ledo 2 literes pannacota-málna, és a Ginissimo Grande Pannonia, amelyben szilva-, almásrétes-, körte- és dióízek találhatók, különböző fahéjas öntetekkel. A Ginissimo Grande termékük pedig az eddiginél is jobb minőségű csomagolást kap.
– Stratégiánk nem változik: szeretnénk a lehető legközelebb kerülni a vásárlók igényeihez. Itt nemcsak a fogyasztási igényeikre gondolok, hanem az újdonság utáni vágyukra is – emeli ki a kereskedelmi igazgató. – Kiváló példa erre a tavaly bevezetett Gesztenyeroládunk, amely egy gesztenyemasszába görgetett tejszínjégkrém-desszert, amely egyedülálló a piacon. Szerencsére nemcsak az ötlet jó, hanem nagyon finom is, így igazán sikeres lett.
A marketing terén sem félnek kipróbálni új, vagy eddig háttérbe szorult promóciós eszközöket, tudjuk meg Kelemen Viktortól.
Az impulz szegmensben bővít a Bestar
A tavalyi évben jelentős, közel 40 százalékos forgalomemelkedést ért el a Bestar Hungary. Ez Valló Tamás szerint egyrészről köszönhető az új, innovatív termékeiknek (Tre Colori, Sorbet stb.), másrészről pedig partnereik töretlen és szilárd bizalmának, amely a termékek több éves, folyamatosan azonos minőségének és ár-érték arányának helyzetéből is adódik.
Az idei év egyik célkitűzése a 2012-ben bevezetett tubusos Sorbet szélesebb körű megismertetése a fogyasztókkal. Ez a termékük 30 százalékos gyümölcstartalommal rendelkezik, így nem csak frissít, hanem egészségesebb is.
– Erre az évre a megfizethető árú, de jó minőségű impulz jégkrémek választékát bővítettük jelentősen – mondja Valló Tamás. – Úgy gondoljuk, hogy a jelenlegi piaci környezetben ezeket a kategóriákat fogják fogyasztóink jobban keresni. A csomagolását is frissítettük több ismertebb termékünknek.
Az Augusto brand mellett évek óta erősítik a Bambo és a Joy márkaneveket is. Több területen is szerveznek aktivitást, de konkrétumokkal a tárgyalások lezárultáig nem szolgálhatnak.
Sz. L.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megugrott a FAO globális élelmiszerár indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >Gyors, egyszerű, hatékony innovációiért díjat kapott a K&H
Idén harmadik alkalommal, összesen tíz kategóriában díjazta a Visa a…
Tovább olvasom >