Hiteles ízek

Szerző: trademagazin Dátum: 2008. 09. 05. 08:00

– Kópházán a XV. század közepe óta él horvát nemzetiség, akiknek leszármazottai ma is sokat tesznek hagyományaik, nyelvük, identitásuk megőrzéséért. Két esztendővel ezelőtt kifejezetten azzal a szándékkal nyitottuk meg a Levandát, hogy az a helybeli és a környéken élő horvátok gasztronómiai és kulturális központja legyen – mondta Pinezits János, a kópházai Levanda étterem üzletvezetője. – Étlapunkon jelenleg huszonötféle horvát ételspecialitás szerepel, melyek elsősorban a Zágráb környéki (zagorjei-primorjei), a szlavón és a dalmát konyhát képviselik. Természetesen eredeti receptek alapján dolgozunk, autentikus szakácskönyvekből. A szükséges alapanyagok nagy része a környéken beszerezhető, egyedül a jellemzően horvát „pršut”-ot, a tengeri, sós levegőn szárított, érlelt sonkát és a „kulent”, a sertésvakbélbe töltött, fűszeres, füstölt kolbászt hozatjuk Horvátországból. Több étel került fel az étlapra vendégeink külön kérése alapján, és várhatóan rövidesen horvát borokkal, sörökkel, pálinkákkal is bővül a kínálat.

Kapcsolódó cikkeink