Hiába az ételcímke, ha nem értik a tartalmát
Úgy tűnik az egészséges táplálkozást elősegíteni hivatott címkék inkább csak összezavarják az amerikaiakat.
Az Egyesült Államokban minden ételféleségen kötelező
részletesen feltüntetni, milyen összetevőket és mennyi kalóriát tartalmaz – ennek
kapcsán vizsgálatot folytattak arról mennyire értik az emberek a feltüntetett
információkat. A 200, különböző szociális háttérrel rendelkező páciens egy 24
kérdésből álló, táplálék címkék érthetőségét tesztelő kérdőívet töltött ki, átlagban
a kérdések 69 százalékára válaszoltak helyesen.
A kutatásban résztvevők 75 százaléka legalább középfokú végzettséggel
rendelkezett -, mégsem értette meg az ételeken lévő tápanyag táblázatokat. A
felmérést végző dietetikusok (táplálkozási tanácsadók) egyáltalán nem lepődtek
meg, hiszen minden alkalommal el kell magyarázniuk a címkék jelentését.
"A legnagyobb problémát
az adagok mérete okozza, de az egyéb felsorolt információk értelmezésével is
gond volt" – mondta a felmérést vezető Dr. Russell Rothman, a Vanderbilt
Egyetem belgyógyász és gyermekgyógyász professzora.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legalább 16 százalékos drágulást érez a fiatalok fele
Átlagosan 19 százalékos inflációt érzékeltek a fiatalok idén februárban, de…
Tovább olvasom >Bővülő élelmiszer-termelési kapacitás: mintegy 1,9 milliárd forintot fordít üzemei fejlesztésére 2025-ben a SPAR Magyarország
A gyártási kapacitását jelentős mértékben megnövelő berendezésekkel bővíti idén a…
Tovább olvasom >OKSZ: az árrésstop elérte a kívánt hatást, ki lehet vezetni
Az árrésstopban érintett élelmiszerek átlagos kosárértéke egyértelműen csökkent a rendelkezés…
Tovább olvasom >