Hiába az ételcímke, ha nem értik a tartalmát
Úgy tűnik az egészséges táplálkozást elősegíteni hivatott címkék inkább csak összezavarják az amerikaiakat.
Az Egyesült Államokban minden ételféleségen kötelező
részletesen feltüntetni, milyen összetevőket és mennyi kalóriát tartalmaz – ennek
kapcsán vizsgálatot folytattak arról mennyire értik az emberek a feltüntetett
információkat. A 200, különböző szociális háttérrel rendelkező páciens egy 24
kérdésből álló, táplálék címkék érthetőségét tesztelő kérdőívet töltött ki, átlagban
a kérdések 69 százalékára válaszoltak helyesen.
A kutatásban résztvevők 75 százaléka legalább középfokú végzettséggel
rendelkezett -, mégsem értette meg az ételeken lévő tápanyag táblázatokat. A
felmérést végző dietetikusok (táplálkozási tanácsadók) egyáltalán nem lepődtek
meg, hiszen minden alkalommal el kell magyarázniuk a címkék jelentését.
"A legnagyobb problémát
az adagok mérete okozza, de az egyéb felsorolt információk értelmezésével is
gond volt" – mondta a felmérést vezető Dr. Russell Rothman, a Vanderbilt
Egyetem belgyógyász és gyermekgyógyász professzora.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Ez az év már valóban az adatmenedzsment éve lesz
Az élelmiszer-kiskereskedelmi szektor sikere idén nagyban múlhat az árképzés, az…
Tovább olvasom >DLA Piper Hungary/Omnibusz javaslat: szükséges egyszerűsítés vagy visszalépés a fenntarthatósági törekvésekben?
Február 26-án hivatalosan is elérhetővé vált a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségek…
Tovább olvasom >Slow Food Deutschland: nem a rovarok fogyasztása, hanem az élelmiszerpazarlás csökkentése lehet a megoldás
Kritikát fogalmazott meg a Slow Food Deutschland a rovarok Európában…
Tovább olvasom >