Hiába az ételcímke, ha nem értik a tartalmát
Úgy tűnik az egészséges táplálkozást elősegíteni hivatott címkék inkább csak összezavarják az amerikaiakat.
Az Egyesült Államokban minden ételféleségen kötelező
részletesen feltüntetni, milyen összetevőket és mennyi kalóriát tartalmaz – ennek
kapcsán vizsgálatot folytattak arról mennyire értik az emberek a feltüntetett
információkat. A 200, különböző szociális háttérrel rendelkező páciens egy 24
kérdésből álló, táplálék címkék érthetőségét tesztelő kérdőívet töltött ki, átlagban
a kérdések 69 százalékára válaszoltak helyesen.
A kutatásban résztvevők 75 százaléka legalább középfokú végzettséggel
rendelkezett -, mégsem értette meg az ételeken lévő tápanyag táblázatokat. A
felmérést végző dietetikusok (táplálkozási tanácsadók) egyáltalán nem lepődtek
meg, hiszen minden alkalommal el kell magyarázniuk a címkék jelentését.
"A legnagyobb problémát
az adagok mérete okozza, de az egyéb felsorolt információk értelmezésével is
gond volt" – mondta a felmérést vezető Dr. Russell Rothman, a Vanderbilt
Egyetem belgyógyász és gyermekgyógyász professzora.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
KSH: áprilisban a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakit 5,0, az előző havit 2,0 százalékkal haladta meg
2025. áprilisban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint…
Tovább olvasom >Csökkent a FAO élelmiszerár-indexe májusban
Csökkent az élelmiszertermékek világpiaci árának referenciaértéke májusban az előző hónaphoz…
Tovább olvasom >Az euróövezetben nőtt a kiskereskedelmi forgalom áprilisban
Havi és éves összehasonlításban egyaránt nőtt a kiskereskedelmi forgalom az…
Tovább olvasom >