Hétvégén rendezik az Esterházy Barokk Ételfőző Fesztivált
A 17. századi konyha elevenedik meg augusztus 12-én és 13-án Fertődön, az Esterházy-kastély udvarán, ahol negyedik alkalommal rendezik meg a barokk ételfőző fesztivált – tájékoztatta a rendezvény főszervezője az MTI-t.
Klötzl Géza elmondta, hogy a 2013-ban elindított kezdeményezés célja a magyar konyha népszerűsítése, valamint hogy a kastély koncertprogramjai mellett gasztronómiai élményt is nyújtsanak a látogatóknak.
Három kategóriában versenyeznek majd a résztvevők: pénteken a térség településeinek vezetői mérik össze tudásukat a Polgármesterek Kupája elnevezésű versenyen, szombaton az Úri Konyha és a Csárda Konyha kategóriákban készítenek ételeket a csapatok.
A Polgármesterek Kupája kategóriában a csapatoknak a saját maguk által választott alapanyagból a barokk korra jellemző ételeket kell készíteniük, a kor ízvilágát és főzési-sütési lehetőségeit bemutatva. Ennek megfelelően bográcsban, nyárson, tárcsán vagy kemencében készülnek majd az ételek kizárólag friss fűszernövények felhasználásával.
Szombaton a Csárda konyha kategóriában főként bográcsban főnek majd a pörköltes alapú ételek, az Úri konyha kategóriában pedig hatfogásos ételeket készítenek a csapatok. Ez utóbbi kategóriában idén szürkemarhát, szarvasgerincet, vaddisznót, kacsát és gombát kapnak a csapatok, de a maguk által vitt alapanyagokat is felhasználhatják.
A főzéshez a friss fűszereket a Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykertjéből kapják, a Zirci Főapátság pedig kézműves söröket biztosít.
Klötzl Géza hangsúlyozta: a rendezvény ingyenes, s idén már a Vajdaság, Felvidék és Erdély mellett Ausztriából és Szlovéniából is érkeznek vendégek.
A főzőverseny mellett kézműves kirakodóvásár is lesz, ahol délutánonként zenei bemutatókat is tartanak, főként helyi fellépőkkel – fűzte hozzá.
Klötzl Géza elmondta azt is, hogy szombaton hazai gasztrobemutatót is tartanak, amelyen részt vesz mások mellett Esterházy Antal, Esterházy Svetlana, Talhammer Tímea, a Bécsi-Magyar Nagykövetség kulturális attaséja, Dékány Árpád Sixtus zirci főapát és Koncz Gábor Kossuth-díjas színművész. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Közelebb kell hozni egymáshoz a termelőket és a fogyasztókat
A rövid ellátási lánc megerősítésével közelebb kell hozni egymáshoz a…
Tovább olvasom >Két napig Korea a Margit-szigetre költözik: indul az ingyenes KoreaON 2025 kulturális fesztivál!
A budapesti nyár idén is elhozza a KoreaON kulturális fesztivált,…
Tovább olvasom >Bemutatkozott a magyar méz és a mangalica Oszakában
Tovább kell erősíteni az olyan prémium mezőgazdasági termékek jelenlétét a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Júliusban a zöldebb fogyasztói döntésekért kampányol az Auchan
Az Auchan Magyarország 2025-ben is csatlakozik a globális Műanyagmentes július…
Tovább olvasom >Az NKFH országos olívaolaj razziát indít az élelmiszerhamisítás visszaszorítása érdekében
A fogyasztók egészségének védelme és az élelmiszerhamisítás visszaszorítása érdekében a…
Tovább olvasom >Fiatalok az agrár-élelmezési szektorban a FAO kutatása szerint
„A fiatalok helyzete az agrár-élelmezési rendszerekben” címmel tette közzé ma az…
Tovább olvasom >