Hétvégén rendezik az Esterházy Barokk Ételfőző Fesztivált
A 17. századi konyha elevenedik meg augusztus 12-én és 13-án Fertődön, az Esterházy-kastély udvarán, ahol negyedik alkalommal rendezik meg a barokk ételfőző fesztivált – tájékoztatta a rendezvény főszervezője az MTI-t.
Klötzl Géza elmondta, hogy a 2013-ban elindított kezdeményezés célja a magyar konyha népszerűsítése, valamint hogy a kastély koncertprogramjai mellett gasztronómiai élményt is nyújtsanak a látogatóknak.
Három kategóriában versenyeznek majd a résztvevők: pénteken a térség településeinek vezetői mérik össze tudásukat a Polgármesterek Kupája elnevezésű versenyen, szombaton az Úri Konyha és a Csárda Konyha kategóriákban készítenek ételeket a csapatok.
A Polgármesterek Kupája kategóriában a csapatoknak a saját maguk által választott alapanyagból a barokk korra jellemző ételeket kell készíteniük, a kor ízvilágát és főzési-sütési lehetőségeit bemutatva. Ennek megfelelően bográcsban, nyárson, tárcsán vagy kemencében készülnek majd az ételek kizárólag friss fűszernövények felhasználásával.
Szombaton a Csárda konyha kategóriában főként bográcsban főnek majd a pörköltes alapú ételek, az Úri konyha kategóriában pedig hatfogásos ételeket készítenek a csapatok. Ez utóbbi kategóriában idén szürkemarhát, szarvasgerincet, vaddisznót, kacsát és gombát kapnak a csapatok, de a maguk által vitt alapanyagokat is felhasználhatják.
A főzéshez a friss fűszereket a Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykertjéből kapják, a Zirci Főapátság pedig kézműves söröket biztosít.
Klötzl Géza hangsúlyozta: a rendezvény ingyenes, s idén már a Vajdaság, Felvidék és Erdély mellett Ausztriából és Szlovéniából is érkeznek vendégek.
A főzőverseny mellett kézműves kirakodóvásár is lesz, ahol délutánonként zenei bemutatókat is tartanak, főként helyi fellépőkkel – fűzte hozzá.
Klötzl Géza elmondta azt is, hogy szombaton hazai gasztrobemutatót is tartanak, amelyen részt vesz mások mellett Esterházy Antal, Esterházy Svetlana, Talhammer Tímea, a Bécsi-Magyar Nagykövetség kulturális attaséja, Dékány Árpád Sixtus zirci főapát és Koncz Gábor Kossuth-díjas színművész. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Spárgaszezon indul Magyarországon: exportnagyhatalom vagy gasztronómiai lehetőség?
Miközben Nyugat-Európában tavaszi csemegeként ünneplik, itthon még mindig csak szűk…
Tovább olvasom >HNT: hamarabb érnek tudatos borfogyasztóvá a mai fiatal felnőttek
Az elmúlt két évben jelentősen nőtt az alkalmi borfogyasztók aránya…
Tovább olvasom >Top 10 légitársaság, ahol a fedélzeti étkezés gasztronómiai élmény – Íme, a Food & Wine rangsora
A „repülős kaja” kifejezés sokáig egyet jelentett a középszerűség szinonimájával,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Az ALDI is felkészült a balatoni szezonra: 100 új munkahely és hosszabb nyitvatartás
Idén nyáron is kiemelt figyelemmel készül a Balaton körüli turisztikai…
Tovább olvasom >Szakértőtől kaphatnak tanácsot a vásárlók a Lidl-től állateledel témában
A Lidl Magyarország újabb lépést tesz a felelős kisállattartás további…
Tovább olvasom >Villámgyors mosás kompromisszumok nélkül – megérkezett a Coccolino Wonder Wash
Az Unilever legújabb innovációja, a Coccolino Wonder Wash egy új…
Tovább olvasom >