Hét ország borai a kilencedik portugieser-világbajnokságon
A portugieser, azaz kékoportó szőlőfajta és a belőle készült borok a közép-európai borkultúra szerves részei, noha a világfajták árnyékában léteznek. Nagyon sok borvidék mégis a fennmaradásáért és fejlődéséért küzd, ezért is fontos az április 14-én immár kilencedszer megrendezett borverseny, amelyre 2023-ban 7 országból érkeztek nevezések. A nemzetközi zsűri négy kategóriában választ majd bajnokot, de a verseny másnapján Pécsett a nagyközönség is megkóstolhatja a nevezett borok nagy részét, sőt itt a Magyar Bor Nagydíj 2022-es győztesei is bemutatják a Magyar Borszakírók Köre szerinti legjobb magyar borokat.
2013-ban a Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin első alkalommal szervezte meg a fajtára fókuszáló Portugieser Du Monde borversenyt. Akkor még kizárólag villányi portugieserek kerülhettek be a tematikus kóstolóba, majd következő évben már nemzetközivé bővült a mezőny. A Villányi borvidék a Pécsi Borozóval partnerségben idén újra meghirdette a Portugieser du Monde borversenyt, hiszen rendületlenül valljuk, hogy a portugieser Közép-Európa egyik kikerülhetetlen és fontos fajtája, amely a borvilágban sajnos ritkán kerül reflektorfénybe.
PORTUGIESER DU MONDE NEMZETKÖZI BORVERSENY
A portugieser fajta egész Közép-Európában elterjedt, hívják portugizernek, purtugizacnak, portugalkának, blauer portugiesernek vagy modrý portugalnak. Idén már kilencedszer rendezik meg a nemzetközi portugieser fajtaversenyt, amelyre 7 országból érkeztek nevezések, több mint hetven bort kóstol meg a nemzetközi zsűri, amelyben kilenc ország borszakértői foglalnak helyet.
A versenyre – amelyet a Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft. szervez, a Pécsi Borozó szerkesztősége közreműködésével – négy kategóriában lehetett nevezni: fiatal portugieserek (2022-es évjárat); évjáratos portugieserek (2021 vagy korábbi évjárat); minimum 50%-ban portugiesert tartalmazó házasítások és portugieser különlegességek (fehérborok, rozék, pezsgők, desszertborok).
PORTUGIESER NEMZETKÖZI FAJTAKÓSTOLÓ
A verseny célja nem csak a borok megmérettetése, hanem a portugieser, azaz kékoportó szőlőfajta népszerűsítése is, ezért 2023. április 15-én délután 15-20 óra között a közép-európai portugieser-termelők bemutatkozhatnak Pécsett. A Dóm Kőtárban 24 standon több mint harminc pincészet mintegy hetven bora várja az érdeklődőket.
A Kóstolófesztiválra jegyeket a Jegymester értékesíti, további információ a program facebook esemény oldalán található: https://www.facebook.com/events/870382157545282
MAGYAR BOR NAGYDÍJ
A kóstolófesztiválnak idén különleges vendégei is lesznek, hiszen a Magyar Borszakírók Köre által évente kiadott Magyar Bor Nagydíj verseny díjátadójára és a győztes borok bemutatkozására is itt kerül sor. A boros újságírókat tömörítő szervezet minden évben megválasztja a Super 12 névre hallgató listát, amelyre 12 fehérbor és 12 vörösbor kerül fel, ezek közül 1-1 nyeri el a Magyar Bor Nagydíjat. A 2022-es év legjobbjai kapják meg Pécsett a serlegeket és okleveleket közülük 14 pincészet a díjazott borait is bemutatja a kóstolófesztivál közönségének.
Kapcsolódó cikkeink
Kitűnően szerepeltek a 2024-es évjáratú borok a XXI. Synvino Borversenyen
Összesen 400 nevezés érkezett az ország 18 borvidékéről a Syngenta…
Tovább olvasom >Világot átívelő borászati összefogás – bemutatjuk a The Global AVA nemzetközi szervezetet
A kaliforniai Livermore-völgyi Borászati Közösség 2025. február 26-án bejelentette a…
Tovább olvasom >Borpiaci változások: csökkenő fogyasztás, kihívások és lehetőségek
Az elmúlt években jelentős átalakulás zajlott a hazai és nemzetközi…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >