Helyi szinten dől el, mit kezdünk az élelmiszer-hulladékból kinyerhető energiával
Még a legalapvetőbb, létfenntartásunkhoz szükséges élelmiszereket is olyan nagyvonalúan kezeljük, mintha ezek korlátlanul állnának rendelkezésünkre, holott az élelmiszer-pazarlás megfékezésével egy kontinensnyi autó károsanyag-kibocsájtásának megfelelő mértékű üvegházhatású gáztól kímélnénk meg az emberiséget. A Biogáz Világszövetség városoknak, helyi önkormányzatoknak szóló ajánlást fogalmazott meg a helyzet kezelésére.
Az Egyesült Nemzetek Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint 1,6 milliárd tonna élelmiszer vész el és vész kárba világszerte évente, ami súlyos környezeti és társadalmi-gazdasági károkat okoz. Az élelmiszer-hulladék rossz kezelése a természeti erőforrások, az emberi egészség, a folyók és a tengerek szennyezését és élelmiszerhiányt okoz, ezen felül a hulladéklerakókból származó metánkibocsátás hatalmas környezeti károkért felelős, nem beszélve arról az elszalasztott lehetőségről, amellyel a hulladékokat értékes energiává alakíthatnánk.
Az élelmiszer-hulladék fenntartható módon történő kezelése akár 518 millió tonnával is csökkentheti az üvegházhatású gázok kibocsátását, ami egyenértékű azzal, mintha az összes autót kivonnánk a forgalomból az Európai Unió útjairól.
2015-ben az ENSZ Fenntartható Fogyasztásról szóló Fejlesztési Célok (SDG-k) keretében az ENSZ minden tagországa elkötelezte magát az éhezés felszámolása, a tiszta vízhez és a higiéniához való hozzáférés biztosítása, a városok fenntarthatóvá tétele mellett. Az élelmiszer-hulladék fenntartható kezelése nélkül ezek a kötelezettségvállalások nem teljesíthetők – ezért egyértelmű, hogy ezen a téren is lépéseket kell tenni. A folyamatos globális urbanizáció eredményeként 2050-re az emberiség több mint 70%-a városokban fog élni, így különösen nagy szükség van a városok élelmiszerhulladék-kezelésének javítására.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2022/09/Fenntart_Elelmiszerpaz_opt-300x180.jpeg)
Az ENSZ Fenntartható Fogyasztásról szóló Fejlesztési Célok egyike az egy főre jutó élelmiszer-hulladék keletkezésének 50%-kal történő csökkentése 2030-ra a kiskereskedelem és a fogyasztók szintjén
Az élelmiszer-pazarlás komplex probléma
Az élelmiszer-pazarlás fenntartható kezelésének első lépése, hogy megértsük a hulladékok különböző típusainak környezeti hatásait és felmérjük a keletkező hulladékok mennyiségét. Élelmiszer-hulladéknak nevezünk minden, az ellátási láncból visszanyerés céljából (például anaerob lebontás vagy komposztálással) vagy ártalmatlanítással (pl. hulladéklerakóba történő ártalmatlanítás) eltávolított élelmiszert, valamint az élelmiszer ehetetlen részeit.
A FAO becslése szerint az élelmiszer-hulladék globális költsége körülbelül 2,6 billió USD: ez az adat az elpazarolt élelmiszerek értékét és a pazarlás hatásainak költségeit is tartalmazza. Ez utóbbiak közül a legfontosabbak: üvegházhatású gázok kibocsátása, vízhiány, a biológiai sokféleség csökkenése, talajerózió, tápanyagveszteség, a terméshozam csökkenése, szélerózió és a növényvédő szereknek való kitettség.
Az élelmiszerek előállításával és fogyasztásával kapcsolatos környezeti károk mérséklésének leghatékonyabb módja, ha minimalizáljuk az élelmiszer-hulladékok keletkezését. Az ENSZ Fenntartható Fogyasztásról szóló Fejlesztési Célok egyike az egy főre jutó élelmiszer-hulladék keletkezésének 50%-kal történő csökkentése 2030-ra a kiskereskedelem és a fogyasztók szintjén.
Ez az intézkedés magában foglalhatja szabályozások vagy önkéntes kezdeményezések bevezetését, amelyek célja, hogy az élelmiszerek újraelosztása oda irányuljon, ahol befolyásolni lehet a vásárlói szokásokat. Az egyes helyszínek és közösségeik különböző, élelmiszer-pazarláshoz vezető jellemzőkkel rendelkeznek, amit figyelembe kell venni, amikor csökkenteni próbáljuk a pazarlás mértékét. Tudatában kell lennünk azonban, hogy az élelmiszer-hulladék egy része elkerülhetetlen. Ezt a maradékot össze lehet gyűjteni, és el lehet szállítani egy megfelelő feldolgozólétesítménybe, újrahasznosítás céljából.
Az élelmiszer-pazarlás kezelésének lehetőségei
A Biogáz Világszövetség által készített ajánlásban több alternatíva is szerepel az élelmiszer-pazarlás környezeti hatásainak csökkentésére vonatkozóan – elsősorban az egyes települések cselekvési terveibe építhető technológiákra alapozva. A szelektíven gyűjtött élelmiszer-hulladék tekintetében mind közül a legerősebb fókusz az anaerob lebontásra irányul.
Az anaerob lebontás az élelmiszer-hulladékok természetes lebontása biogáz előállítása céljából. A biogáz egy keverék, amely elsősorban szén-dioxidból, metánból és vízgőzből áll: a keletkező biogáz felhasználható villamos energia, hő, gáz és üzemanyag előállítására. Nem csak az élelmiszer-hulladékot használhatjuk fel anaerob lebontással, hanem a mezőgazdasági hulladékot, azaz trágyát, de a különböző iszapokat is, azonban csak akkor nyerhető maximális minőségű energia a fermentátumból, ha az egyes hulladékfajtákat – még az élelmiszer-hulladékon belül is differenciáltan – külön-külön dolgozzuk fel.
Anaerob lebontással akár 60%-kal több energiát nyerhetünk ki az élelmiszer-hulladékból, mint más technológiáknál. Egy tonna komposztált fermentátum akár 70% szerves anyagot is tartalmazhat, amelyből 5% lehet az értékes energia: a növénytermesztéshez szükséges nitrogén, foszfor és kálium.
A második leghatékonyabb lehetőség az élelmiszer-hulladékban rejlő energia újrahasznosítására a komposztálás, mely többféle formában is megvalósulhat. A komposztálás típusai közé tartozik a háztáji vagy helyszíni komposztálás, a féregkomposztálás, a levegőztetett szélhordós komposztálás, a levegőztetett statikus komposztálás és az edényben történő komposztálás. Az edényes és szélhordozós komposztálás egyaránt a városi élelmiszer-hulladék kezelésére alkalmas módszerek, az edényes komposztálás Európa-szerte a szerveshulladék-kezelés legnépszerűbb formája.
A Biogáz Világszövetség következő ajánlása a cseppfolyósítás: az élelmiszer-hulladék folyékony szennyvízzé alakítása, mely történhet mechanikai, biológiai és hidrotermikus módon. A cseppfolyósítás hatékonysága erősen kontextusfüggő, akárcsak az állati eredetű hulladék „renderelése”, azaz különböző egyéb árucikkek előállítása céljából való felhasználása. Ez utóbbiak lehetnek például állateledelek, szappanok, robbanóanyagok, kenőanyagok, bioüzemanyagok, textíliák, lakkok stb.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2022/09/Fenntart_Elelmiszerpa_opt1-300x200.jpeg)
Az élelmiszer-hulladék fenntartható módon történő kezelése akár 518 millió tonnával is csökkentheti az üvegházhatású gázok kibocsátását
Szakpolitikai ajánlások
A Biogáz Világszövetség elemzése egyértelmű szakpolitikai ajánlásokat fogalmaz meg a települések és az önkormányzatok számára az élelmiszer-pazarlás környezeti hatásainak csökkentésére vonatkozóan:
– nagyszabású élelmiszerhulladék-felvilágosító és -megelőzési kampányok szervezése;
– kötelezni a vállalkozásokat az élelmiszer-hulladék elkülönített gyűjtésére;
– biztosítani a háztartások számára az élelmiszer-hulladék elkülönített gyűjtését;
– az élelmiszer-hierarchiának megfelelően előírni az élelmiszer-hulladékok hasznosítását akár állati takarmányként, komposztálással vagy anaerob lebontással történő felhasználás révén.
A szilárdhulladék-gazdálkodás az egyik legfontosabb szolgáltatás, amit minden városi önkormányzatnak biztosítania kell, ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy a szilárd hulladék mennyisége gyorsabban növekszik, mint bármely más környezetszennyező anyag, beleértve a CO2-t. Mivel a világ népessége egyre urbanizáltabbá és gazdagabbá válik, a hulladéktermelés növekedése óriási nyomást gyakorol a helyi önkormányzatokra, elsősorban a gyorsan növekvő városokban, különösen Afrikában, Latin-Amerikában, Délkelet-Ázsiában, Kínában és Indiában. A Biogáz Világszövetség által megfogalmazott ajánlások ugyanakkor a világ minden pontján érvényesek. //
Kapcsolódó cikkeink
Új alapokra helyezi együttműködését Magyarország és a FAO
A magyar kormány és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete…
Tovább olvasom >FAO: Mérséklődött az élelmiszer-alapanyagok világpiaci mutatója januárban
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok…
Tovább olvasom >Csökkent a FAO globális élelmiszerár indexe decemberben
Az élelmiszer-alapanyagok árának globális mutatója csökkent decemberben, köszönhetően cukor alacsonyabb…
Tovább olvasom >További cikkeink
Enyhe visszaesést mutat a januári Beszerzési Menedzser Index
A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) friss jelentése…
Tovább olvasom >Európai Vásárlóerő 2024: Magyarország a 30. helyen
A GfK elemzése szerint 2024-ben az európai lakosság egy főre…
Tovább olvasom >SAP: Az unalom a márka halála
Elhagyja az unalmassá váló márkákat a Z generáció tagjainak csaknem…
Tovább olvasom >