Helyi összefogások kellenek a borágazatban
A borágazatban a helyi szakmai összefogások erősítésére hívta fel a figyelmet a Földművelésügyi Minisztérium (FM) kiemelt borászati feladatokért felelős miniszteri biztosa szombaton, a másodszor megrendezett Somlói Juhfark Ünnepen.
Kiss Eliza szerint minden borvidék termelőinek a saját adottságaiknak, borválasztékjuknak megfelelően kellene kialakítaniuk a stratégiájukat, marketing koncepciójukat.
A miniszteri biztos az idei szüreti várakozásokról elmondta: a tavaszi jégkár és a nyári aszályos időszak nem kedvezett a mennyiségnek, azonban minőségben jó évjárat várható. Az idén mintegy 2,5 millió hektoliter seprős újborra számítanak a gazdák.
Tornai Tamás, a Tornai Pincészet tulajdonosa az MTI-nek elmondta, hogy a somlói borok nemzetközi ismertsége az elmúlt években erősen növekedett. Az elmúlt három évben a londoni International Wine Challenge versenyen nemcsak aranyérmet nyertek, hanem a legjobb boroknak járó trófeadíjat is szereztek a somlói juhfark borok, erre pedig erőteljesen felfigyelt a nemzetközi közvélemény.
A Somlói borvidéken közel száz hektáron termesztenek juhfarkat, amelyről az idén mintegy ötezer hektoliternyi bor várható. Ez az átlagosnál kicsivel nagyobb mennyiséget és várhatóan jobb minőséget is jelent – mondta a borász hozzátéve, hogy a fajta jól bírja a szélsőséges időjárási körülményeket. A juhfark szürete ebben az évben is a szokásos időben, szeptember végén zajlik – közölte.
A Somlói Juhfark Ünnepen 15 borászat 28 bora volt kóstolható, emellett számos vezetett túra és workshop várta a vendégeket.
A Somló Magyarország legkisebb történelmi borvidéke, a teljes szőlőkataszter mintegy 840 hektár, melyből a hegyközségi nyilvántartás szerint 540 hektárról értékesítenek szőlőt. A borvidéken sok kistermelő gazdálkodik, átlagosan egy hektáron 50 hektoliter bor készül. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
A borok suttogója vagy tudós? Avagy mit tud egy Master of Wine?
A Master of Wine (MW) hivatást ezernyi mítosz lengi körül…
Tovább olvasom >Vízválasztó év a szőlészetben: így küzdenek a borászok az aszállyal
A virágzás utáni szakaszban járó szőlőültetvények számára most kritikus a…
Tovább olvasom >Mitől tízszereződhet meg egy-egy bor ára?
Kevesebben vannak világszerte, mint ahány ember járt az űrben, számuk…
Tovább olvasom >További cikkeink
Könnyek a vízben segélykoncert szeptemberben, a jótékonysági akció folytatódik
A nagy hőségre való tekintettel az ősz elejére halasztották a…
Tovább olvasom >Közelebb kell hozni egymáshoz a termelőket és a fogyasztókat
A rövid ellátási lánc megerősítésével közelebb kell hozni egymáshoz a…
Tovább olvasom >III. Employer Branding Konferencia: A jövő már jelen?
2025. június 3-án a Pasaréti Közösségi Ház adott otthont a…
Tovább olvasom >