Helyi összefogások kellenek a borágazatban
A borágazatban a helyi szakmai összefogások erősítésére hívta fel a figyelmet a Földművelésügyi Minisztérium (FM) kiemelt borászati feladatokért felelős miniszteri biztosa szombaton, a másodszor megrendezett Somlói Juhfark Ünnepen.
Kiss Eliza szerint minden borvidék termelőinek a saját adottságaiknak, borválasztékjuknak megfelelően kellene kialakítaniuk a stratégiájukat, marketing koncepciójukat.
A miniszteri biztos az idei szüreti várakozásokról elmondta: a tavaszi jégkár és a nyári aszályos időszak nem kedvezett a mennyiségnek, azonban minőségben jó évjárat várható. Az idén mintegy 2,5 millió hektoliter seprős újborra számítanak a gazdák.
Tornai Tamás, a Tornai Pincészet tulajdonosa az MTI-nek elmondta, hogy a somlói borok nemzetközi ismertsége az elmúlt években erősen növekedett. Az elmúlt három évben a londoni International Wine Challenge versenyen nemcsak aranyérmet nyertek, hanem a legjobb boroknak járó trófeadíjat is szereztek a somlói juhfark borok, erre pedig erőteljesen felfigyelt a nemzetközi közvélemény.
A Somlói borvidéken közel száz hektáron termesztenek juhfarkat, amelyről az idén mintegy ötezer hektoliternyi bor várható. Ez az átlagosnál kicsivel nagyobb mennyiséget és várhatóan jobb minőséget is jelent – mondta a borász hozzátéve, hogy a fajta jól bírja a szélsőséges időjárási körülményeket. A juhfark szürete ebben az évben is a szokásos időben, szeptember végén zajlik – közölte.
A Somlói Juhfark Ünnepen 15 borászat 28 bora volt kóstolható, emellett számos vezetett túra és workshop várta a vendégeket.
A Somló Magyarország legkisebb történelmi borvidéke, a teljes szőlőkataszter mintegy 840 hektár, melyből a hegyközségi nyilvántartás szerint 540 hektárról értékesítenek szőlőt. A borvidéken sok kistermelő gazdálkodik, átlagosan egy hektáron 50 hektoliter bor készül. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Májusi fagyok: veszélyben a szőlőhajtások és palánták
Bár a májusi esőt aranyat érőként emlegeti a népi bölcsesség…
Tovább olvasom >Szőlő alapú gintermékeket fejlesztett ki a PTE és a Danubiana Kft.
Szőlő alapanyagú, aromavesztés nélküli új gintermékeket és gyártási technológiát fejlesztett…
Tovább olvasom >Ca di Rajo – Menolia Prosecco Extra Brut/Brut/Extra Dry
A Menolia egy Prosecco DOC Treviso, amely a klasszikus Prosecco…
Tovább olvasom >További cikkeink
Csökken a kereskedelem jövedelmezősége – érdemi forrásokat nyit meg a kormány
Május 28-án tartották a Laurel Számítástechnikai Kft. sorrendben 12. Retail…
Tovább olvasom >5500 szépségrajongóval telt meg az MVM Dome
Minden korábbinál nagyobb érdeklődés mellett zajlott le május 23–24. között…
Tovább olvasom >Sikerrel zárult a III. REL Szervezők Napja
Magyarország élen jár a rövid ellátási láncok támogatásában – hangzott…
Tovább olvasom >