Helyi kincsek: portájukon fogadták a látogatókat a termelők
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Hajdú-Bihar Vármegyei Igazgatósága agroturisztikai nyílt napot szervezett a Derecskei térségében. Hét porta és húsz kistermelő összefogásával jött létre a Helyi Kincsek Napja.

(Fotó: Pixabay)
Október 19-én vasárnap a termelők, manufaktúrák egész nap, előzetes bejelentkezés nélkül díjmentesen fogadták a több mint 1500 látogatót, akik betekinthettek a gazdaságok mindennapi munkájába, élelmiszerelőállítási folyamataiba.
Minden portán más téma várta a vendégeket
Volt, ahol a hagyományos tanyasi élet, a sajtkészítés, vagy éppen a párlatkészítés, a torma, a méhészet, a kemencében sült kovászos kenyérkészítés, a gyógynövények világa, és volt, ahol az extrudált termékek gyártása volt a fókuszban. A vendégek élményprogramokon keresztül kapcsolódhattak a témákhoz, minden korosztály találhatott kincset érő élményeket. A gyerekek körében népszerűek voltak az állatsimogatók, a háziállatok etetése, emellett viaszgyertyát készíthettek, gyógynövénnyel textilt festettek, csigát csinálnak. A gyerekek fontos tudással is gazdagodhattak, tanulhattak a méhek titkos életéről, vagy épp a tönkölybúza jótékony hatásairól. Természetesen a gasztronómiai élmények is fontos szerepet kaptak, mindenféle földi jót lehetett kóstolni, vásárolni, és volt, aki a vasárnapi ebédet is ott fogyasztotta el. A NAK munkatársai a program összeállítása, népszerűsítése és a porták szakmai támogatása során végig szem előtt tartották a célt: a vidéki élet értékeit, a közösségek erejét, a helyi termelők értékteremtő munkáját közelebb hozni a fogyasztókhoz, erősíteni a kistermelői termékek iránti bizalmat, helyzetbe hozni a rövid ellátási láncokat. A szervezők a kísérleti program tapasztalatait értékelik mind a látogatói mind a termelői oldaláról és megvizsgálják a program kiterjesztésének lehetőségét, aminek eredményeként a vármegye turisztikai kínálata között megjelenhet az agroturizmus is. Az így kialakított élményporták hálózata, az agroturisztikai fejlesztések a kisgazdaságok megerősödésének mozgatórugója lehet a térségben.
MTI
Kapcsolódó cikkeink
Paradicsom, amely két hónapig friss marad? Egy indiai innováció új fejezetet nyithat a kistermelők életében
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Mérséklődött a repcemag ára itthon
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Növekedési pályán az ökológiai gazdálkodás, már stabilan 300 ezer hektár fölött az ökoterület nagysága
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
Költési trendek az ünnepi szezonban: a megfizethető ajándékok, az élmények és a prémium élelmiszerek kerülnek előtérbe
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Meglepő fordulat az eMAG-on: idén karácsonyra többen rendelnek részletre PC-t, mint hűtőszekrényt
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Egyetlen nap kellett, hogy a vegánok ne tűnjenek többé hippiknek – ilyen volt a Vegan Summit Budapest
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >
