A hegyközségek tanácsa tervet dolgoz ki a szőlőértékesítés szabályozására
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) tervezetet dolgoz ki a szőlőértékesítés szabályozására, a szőlész-borász szakmaközi szervezet a 2017-es szüret zökkenőmentes lebonyolítása érdekében augusztusra új típusú árprognózis közzétételét tervezi – közölte a szervezet kedden az MTI-vel.
A tájékoztatás szerint pontosabb árprognózis és mintaszerződés garantálná a szőlő- és bortermelők biztonságát, a szőlő- és borágazati stratégiával összhangban álló, az idei szüretre már érvényes új szabályok tervezetét a szervezet keddi tanácsülésén vitatták meg.
Az új számítási módszertan bortípusonként határozná meg az irányadó felvásárlási árakat, külön kezelve az eredetvédelmi kategóriákat is. A számítások a várható termésre és az aktuális készletekre vonatkozó adatok mellett az elmúlt évi felvásárlási árakat és a termelési költségeket is figyelembe vennék – közölte az HNT.
Az elképzelések szerint a készletek pontos meghatározása érdekében a 100 hektoliternél több bort előállító termelőknek június 15-éig kell elkészíteniük a május végi állapotra vonatkozó készletfelmérésüket. Az adatokat a hegybíróknak kell majd megküldeni, a meghatározó helyi fajták tavalyi felvásárlási árait szintén a hegybírók gyűjtenék be – mondta el Légli Ottó, a HNT elnöke.
A közlemény szerint a HNT tanácsülésén a szervezet elfogadta a szőlőfelvásárlási szakmaközi szerződés bevezetésének elvét is. A közösségi jog adta lehetőségekkel élve a HNT a jövőben nyílt ajánlattételre és mintaszerződés megkötésére kötelezné az érintetteket. A már szerződéses kapcsolatban álló szőlőtermelőknek és borászatoknak a tervek szerint nem kellene majd új szerződést kötniük – ismertette a tervezett további intézkedéseket Frittmann János, a HNT szakmaközi bizottságának elnöke a közleményben. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Májusi fagyok: veszélyben a szőlőhajtások és palánták
Bár a májusi esőt aranyat érőként emlegeti a népi bölcsesség…
Tovább olvasom >Szőlő alapú gintermékeket fejlesztett ki a PTE és a Danubiana Kft.
Szőlő alapanyagú, aromavesztés nélküli új gintermékeket és gyártási technológiát fejlesztett…
Tovább olvasom >HNT: hamarabb érnek tudatos borfogyasztóvá a mai fiatal felnőttek
Az elmúlt két évben jelentősen nőtt az alkalmi borfogyasztók aránya…
Tovább olvasom >További cikkeink
Orbán Viktor: az árréscsökkentést új termékekre is be fogjuk vezetni, ha szükséges
Az árrésszabályozást fenn kell tartani, mert az indokolatlan áremelésekkel szemben…
Tovább olvasom >Felfutóban a hazai ginpiac – A SPAR szerint a vásárlók egyre tudatosabbak, és nyitottak a magyar márkákra
A gin értékesítése az elmúlt években látványosan erősödött a magyar…
Tovább olvasom >Egészséges, rostban és fehérjében gazdag húskészítményeket fejlesztettek ki Debrecenben
Új, egészségvédő, rostban és fehérjében gazdag, egyedi bioaktív hatóanyagokat tartalmazó…
Tovább olvasom >