Hegyközségek Nemzeti Tanácsa: nagyon jó évjárat lehet a 2019-es
A szőlészek visszajelzései alapján nagyon jó minőségű évjárat előtt állunk – mondta Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa főtitkára az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában.
Közölte, a borvidékek többségében időben el tudták végezni a szőlészek a munkát, így minden adott lehet ahhoz, hogy a 2019-es évjárat kiváló legyen. Hozzátette: a szüret elkezdődött a korai érésű fajtákkal, mint amilyen a Csabagyöngye, ezekből két-három héten belül már kóstolható az újbor. A Budavári Borfesztiválon – szeptember elején – a pincészetek már az első primőr tételekkel megjelennek, Márton napkor pedig a közepes érésű fajták primőr tételeit lehet kóstolni.
Brazsil Dávid elmondta: nemzetközi szinten 2018-ban 45-46 millió hektoliterrel több bort állítottak elő a termelők, mint amennyi a fogyasztás, ezért jelentős készlet halmozódott fel. Magyarországon júliusban 700-800 ezer hektoliterrel több bor volt a pincékben, mint szokott, ezért indították meg a zöldszüretet. Jelezte: a zölden leszedett fürtökért európai uniós forrásból tudtak fizetni azért, hogy a szőlő ne kerüljön a piacra.
A főtitkár szerint idén körülbelül 4,6-4,8 millió mázsa szőlő termelésére számítanak, amiből várhatóan 2,8-3,2 millió hektoliter bort állítanak majd elő, de ez függ attól, milyen lesz az időjárás augusztus végén, szeptember elején, ugyanis a fajták nagy része közepes, vagy késői érésű. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Magyar siker a világ legjobb borászatainak rangsorában: a Szepsy Pince a 43. helyen
2024-ben is közzétették a World’s Best Vineyards rangsorát, amely az…
Tovább olvasom >Piacismeret, kapcsolatépítés, marketing
Nem feltétlenül egyforma tapasztalatokkal a hátuk mögött, de egyformán meghatározó…
Tovább olvasom >Hullámvölgyből kifelé
Idén az extrém meleg időjárásnak köszönhetően a megszokottnál jóval korábban kezdődött…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >