Háztáji sertés-programot indít az Auchan Karcag környékén
Újraéledhet Karcagon és környékén a ház körüli sertéstartás, amely valaha ugyanolyan hagyománynak számított, mint Makón a hagyma, vagy Kalocsán a fűszerpaprika termesztése – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter pénteken Karcagon, az Auchan Magyarország Kft. háztáji sertés-programját ismertető rendezvényen.
Az Auchan a karcagi térségben a háznál nevelt sertések húsával bővítené árukínálatát.
A miniszter hangsúlyozta: a Nagykunságban mind a mai napig megvan a szaktudás, a sertéstartás iránti érdeklődés, és állnak az állattartó épületek is.
A háztáji fogalma pozitív jelentést hordoz, olyan időszakra emlékeztet, amikor a magyar mezőgazdaság erősebb volt a jelenleginél, és sok-sok embernek adott megélhetést vagy többletjövedelmet – fogalmazott Fazekas Sándor.
Az Auchan, a Vidékfejlesztési Minisztérium és a sertéstartó gazdák tervezett együttműködése kapcsolódik a tárca másfél éve meghirdetett sertésprogramjához, amelynek legutóbbi lépése az élő sertés és a hasított félsertés értékesítésekor az áfa 5 százalékra való mérséklése volt az ágazat „fehérítése” érdekében – tette hozzá a tárcavezető.
Fazekas Sándor emlékeztetett arra, hogy Magyarországon az 1990-es években 60 kilogramm volt egy főre jutó évi sertéshúsfogyasztás, most 23-24 kilogramm. A cél az előző, kedvező mutatóhoz való közelítés, ehhez növekvő sertésállományra, és javuló vásárlóerőre egyaránt szükség van – mondta.
Szikla Péter, az Auchan beszerzési igazgatója elmondta, hogy a Karcagon és környékén beindítandó sertésprogramjukkal a háztáji kategóriát szeretnék visszavezetni a kereskedelmi értékesítésbe, mégpedig mindenféle közvetítő, így felvásárlók, nagykereskedelmi cégek kizárásával.
Az Auchan kiszámítható jövőt kíván biztosítani a sertéstartóknak, és kiválasztott partnereikkel szeretnének 20 év múlva is együtt dolgozni, ezért többek között hajlandók lesznek az átvételi árban előre megállapodni a gazdákkal – húzta alá a vezető.
A szerződött partnereket szigorú előírások várják majd, amelyek vonatkoznak a nevelésre, a takarmányozásra, a vágásra és a feldolgozásra. Így például megkövetelik, hogy a takarmány 80 százalékig gabonaalapú, valamint a hús gyógyszermaradványtól mentes legyen, a vágás előtt önsúlyt pedig 140-160 kilogrammban határozzák meg – ismertette a részleteket Szikla Péter.
Jelezte, hogy kezdetként egy év alatt 3 ezer élő állatot kívánnak felvásárolni, amire biztos, hogy megvan a kapacitás, hiszen a rendszerváltás előtt Karcagról 100 ezer, a tágabb környékről pedig 200 ezer sertést vettek át. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Kacsából és a libából nagyjából ilyenkor esszük meg az éves mennyiséget
Hazánkban a kacsa- és a libahús fogyasztása döntően az ünnepi…
Tovább olvasom >A vásárlókkal együtt segít a Lidl
A Lidl Magyarország a Baptista Szeretetszolgálat karácsonyi adománygyűjtő kampányához csatlakozott,…
Tovább olvasom >A brazil nap íze minden kortyban: új Single Origin kávét vezet be az OMV
Új taggal bővült az OMV kávékínálata: a VIVA Single Origin…
Tovább olvasom >