Hazánk és Dunaföldvár az európai gabona-biofinomítás epicentrumává vált az elmúlt 10 évben
Klímaváltozás, élelmiszerbiztonság, energiaválság. Erre a hármas kihívásra a világ vezető vállalatai szünet nélkül keresik a megoldásokat egy állandóan változó piaci környezetben. Európa legnagyobb biofinomítója, a Dunaföldváron 10 éve működő Pannonia Bio még idén üzembe helyez két növényifehérje-gyártósort: egy 60.000 tonna árpafehérje koncentrátum és egy 20.000 tonna kukoricafehérje koncentrátum kapacitásút, további bővítési tervekkel.
A kiváló minőségű növényifehérje-koncentrátumok és -izolátumok iránt egyre nagyobb a kereslet Európában azokon a piacokon, amelyeket az európai étrend fokozatos változása határoz meg. Eddig a költséghatékony módon előállított, kiváló minőségű, „tiszta címkével” ellátott, GMO-mentes és nem egzotikus növényi fehérjék hiánya korlátozta mind e termékek piacának bővülését, mind a fair elosztást. A Pannonia Bio növényifehérje-koncentrátumai ennek megfelelően fontos építőkövei lesznek az európai piacnak, ráadásul ezekhez a következő években hasonló új termékek is csatlakoznak. – A növényi fehérjék előállítása évek óta stratégiai fontosságú terület Dunaföldváron az egyre növekvő élelmiszeripai igényeket szem előtt tartva. Évekkel ezelőtt több cégbe és a saját K+F tevékenységünk fejlesztésébe fektettünk be, amivel a gabonalapú fehérjeinnováció élvonalába kerültünk. A Pannonia Bio termékeivel jelentős léptékben jelenik meg ezen a piacon; az új árpafehérje-üzemünk a világ 10 legnagyobb ilyen ipari létesítményének egyike. – mondja Hódos Ferenc, a Pannonia Bio stratégiai igazgatója.
A Pannonia Bio fehérjetermékei számos élelmiszer-kategóriában felhasználhatók, például rágcsálnivalókban, pékárukban, reggelizőpelyhekben, tej- és húshelyettesítőkben. A termékek a jövőben az egész Európai Unióban elérhetőek lesznek az élelmiszeripari vállalatok számára.
Kapcsolódó cikkeink
2023-ban csökkent a növényvédőszer-maradék bejelentések száma az Európai Unióban
2023-ban 8700 bejelentést rögzítettek a tagállamok a Riasztási és Együttműködési…
Tovább olvasom >Nébih: jelölési problémákat találtak az energiaitaloknál
Energiaitalokat vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), biztonsági probléma nem…
Tovább olvasom >A csemegeszőlő jól bírja a klímaváltozást
A gyümölcstermesztés egyre inkább kihívásokkal küzd a változó időjárás miatt,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Nagy Márton: A hazai fogyasztás erősödik
A hazai fogyasztás erősödik, a belső kereslet és az ettől…
Tovább olvasom >Csokiláz és pikáns rendelések – a magyarok így ünneplik a halloweent
Különleges rendelések és új édességtrendek Közép-Európában: egyre népszerűbbek az intim…
Tovább olvasom >KSH: Az élelmiszeripar értékesítési árai 0,9 százalékkal emelkedtek
Szeptemberben az ipari termelői árak átlagosan 0,9 százalékkal magasabbak voltak…
Tovább olvasom >