Hazánk és Dunaföldvár az európai gabona-biofinomítás epicentrumává vált az elmúlt 10 évben
Klímaváltozás, élelmiszerbiztonság, energiaválság. Erre a hármas kihívásra a világ vezető vállalatai szünet nélkül keresik a megoldásokat egy állandóan változó piaci környezetben. Európa legnagyobb biofinomítója, a Dunaföldváron 10 éve működő Pannonia Bio még idén üzembe helyez két növényifehérje-gyártósort: egy 60.000 tonna árpafehérje koncentrátum és egy 20.000 tonna kukoricafehérje koncentrátum kapacitásút, további bővítési tervekkel.

(Fotó: Pixabay)
A kiváló minőségű növényifehérje-koncentrátumok és -izolátumok iránt egyre nagyobb a kereslet Európában azokon a piacokon, amelyeket az európai étrend fokozatos változása határoz meg. Eddig a költséghatékony módon előállított, kiváló minőségű, „tiszta címkével” ellátott, GMO-mentes és nem egzotikus növényi fehérjék hiánya korlátozta mind e termékek piacának bővülését, mind a fair elosztást. A Pannonia Bio növényifehérje-koncentrátumai ennek megfelelően fontos építőkövei lesznek az európai piacnak, ráadásul ezekhez a következő években hasonló új termékek is csatlakoznak. – A növényi fehérjék előállítása évek óta stratégiai fontosságú terület Dunaföldváron az egyre növekvő élelmiszeripai igényeket szem előtt tartva. Évekkel ezelőtt több cégbe és a saját K+F tevékenységünk fejlesztésébe fektettünk be, amivel a gabonalapú fehérjeinnováció élvonalába kerültünk. A Pannonia Bio termékeivel jelentős léptékben jelenik meg ezen a piacon; az új árpafehérje-üzemünk a világ 10 legnagyobb ilyen ipari létesítményének egyike. – mondja Hódos Ferenc, a Pannonia Bio stratégiai igazgatója.
A Pannonia Bio fehérjetermékei számos élelmiszer-kategóriában felhasználhatók, például rágcsálnivalókban, pékárukban, reggelizőpelyhekben, tej- és húshelyettesítőkben. A termékek a jövőben az egész Európai Unióban elérhetőek lesznek az élelmiszeripari vállalatok számára.
Kapcsolódó cikkeink
Az élelmiszeripar jövője a fiatalok kezében van
Az élelmiszerbiztonság és -minőség nem csupán az agrárium, hanem a…
Tovább olvasom >Egy túrkevei húsüzemet függesztett fel a Nébih
Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatok és engedély nélkül végzett tevékenység miatt azonnali…
Tovább olvasom >Változik a Balaton: nyolc éve befagyott, most rekordmeleget mérnek
Nyolc évvel ezelőtt a Balaton teljesen befagyott a hosszan tartó…
Tovább olvasom >További cikkeink
Tudatosabban vásárolunk? Töretlen a kereslet a hazai ízek iránt
Több száz magyar termelővel működik együtt a Kifli.hu, hogy minél…
Tovább olvasom >Kamatkedvezmény a zöldhitelre
Még kedvezőbb lesz a népszerű lakáscélú zöldhitel a K&H-nál. A legnépszerűbb…
Tovább olvasom >Friss felmérés: A visszautasítástól való félelem bénítja a vállalkozásokat
Egy friss felmérés szerint a vállalkozások 33 százaléka a visszautasítástól…
Tovább olvasom >