Hatékony öregedésgátlónak ígérkezik a rizsbor előállításának mellékterméke
Fülöp-szigeteki kutatók felfedezték, hogy a hagyományos rizsbor, a tapuy fermentálása során keletkező melléktermék – a seprő – jelentős egészségügyi előnyökkel, köztük öregedésgátló hatással bírhat – számolt be a The Drinks Business.
Az Ateneo de Manila Egyetem és a Fülöp-szigeteki Egyetem kutatói megvizsgálták, hogyan befolyásolják az erjedést elindító mikroorganizmusok a seprő összetételét. A kutatás eredményei szerint az egy bizonyos starter keverékkel optimalizált fermentációs eljárás során nyert seprő magas polifenoltartalmú, amely segíthet az oxidatív stressz, a gyulladások és a sejtkárosodás elleni védelemben.
Állatkísérletek során a seprő kivonata javította az élettartamot, a mozgékonyságot és a reprodukciós egészséget, valamint fokozta a sejtvédő enzimek aktivitását. A tudósok szerint ez a melléktermék funkcionális élelmiszerként hasznosítható lehet, bár a hatás igazolásához még humán klinikai vizsgálatokra is szükség van.
Ha a további kutatások is megerősítik az eredményeket, a rizsbor-gyártás eddig jellemzően a hulladékban végző mellékterméke az egészségipar értékes alapanyagává válhat.
Kapcsolódó cikkeink
Rovarfehérje-gyártó start-uppal együttműködve fejleszt alapanyaggyárat a Tyson Foods
A húsipari óriáscég a Protix-szel együttműködve rovarfehérje-elemeket gyártó üzemet épít…
Tovább olvasom >Kis lépések a fenntartható világért
Október 4-én a fenntartható élelmiszer-termelési rendszerekről, az új összetevőkről és…
Tovább olvasom >Hogyan lesz a hulladékból újrahasznosítható anyag?
Az újrahasznosítás a körforgásos gazdaság egyik célja. Különféle megközelítések léteznek…
Tovább olvasom >További cikkeink
GKI Elemzés: EU-s források nélkül csak döcögne a hazai gazdaság
Idén május 1-én ünnepeljük uniós csatlakozásunk 21. évfordulóját. EU-s tagságunknak…
Tovább olvasom >Csökkentette az élelmiszerárakat az árrésstop és az online Árfigyelő bővítése
2025 áprilisában csökkent az infláció és az élelmiszerárak növekedési üteme…
Tovább olvasom >NGM: mindig fellépünk az indokolatlan áremelés ellen, a következő hónapokban tovább csökkenhet az infláció
Áprilisban az infláció mértéke 4,2 százalékra, míg az élelmiszerinflációé 5,4…
Tovább olvasom >