Hatékony öregedésgátlónak ígérkezik a rizsbor előállításának mellékterméke
Fülöp-szigeteki kutatók felfedezték, hogy a hagyományos rizsbor, a tapuy fermentálása során keletkező melléktermék – a seprő – jelentős egészségügyi előnyökkel, köztük öregedésgátló hatással bírhat – számolt be a The Drinks Business.
Az Ateneo de Manila Egyetem és a Fülöp-szigeteki Egyetem kutatói megvizsgálták, hogyan befolyásolják az erjedést elindító mikroorganizmusok a seprő összetételét. A kutatás eredményei szerint az egy bizonyos starter keverékkel optimalizált fermentációs eljárás során nyert seprő magas polifenoltartalmú, amely segíthet az oxidatív stressz, a gyulladások és a sejtkárosodás elleni védelemben.
Állatkísérletek során a seprő kivonata javította az élettartamot, a mozgékonyságot és a reprodukciós egészséget, valamint fokozta a sejtvédő enzimek aktivitását. A tudósok szerint ez a melléktermék funkcionális élelmiszerként hasznosítható lehet, bár a hatás igazolásához még humán klinikai vizsgálatokra is szükség van.
Ha a további kutatások is megerősítik az eredményeket, a rizsbor-gyártás eddig jellemzően a hulladékban végző mellékterméke az egészségipar értékes alapanyagává válhat.
Kapcsolódó cikkeink
A jövő már elkezdődött – Gondolatok az Innovációk napjáról
Hogyan formálják az innovációk a kereskedelem és az élelmiszeripar jövőjét?…
Tovább olvasom >Rovarfehérje-gyártó start-uppal együttműködve fejleszt alapanyaggyárat a Tyson Foods
A húsipari óriáscég a Protix-szel együttműködve rovarfehérje-elemeket gyártó üzemet épít…
Tovább olvasom >Kis lépések a fenntartható világért
Október 4-én a fenntartható élelmiszer-termelési rendszerekről, az új összetevőkről és…
Tovább olvasom >További cikkeink
Akciók, árak, alternatívák – promóciós helyzetkép a magyar háztartásokban
Turcsán Tünde, a YouGov ügyvezető igazgatója a Promóciók Napja konferencián…
Tovább olvasom >Sikeresen zárult a „Passzold vissza, Tesó!” 2025-ös tavaszi kampánya!
Idén már hetedik éve tart a ‘Passzold vissza, Tesó!’ használt…
Tovább olvasom >K&H: hiánypótló iránytűt kapnak a befektetők
Elindult a K&H Értékpapír – befektetői hangulatindex, amely heti rendszerességgel…
Tovább olvasom >