Hat-nyolcezer prószát sütnek ki Zalaegerszegen pünkösdhétfőn
Göcseji prószafesztivált rendeznek május 20-án, pünkösdhétfőn Zalaegerszegen. Az előrejelzések szerint a város főterén felállított fesztiválsátorban mintegy 6-8 ezer adag prószát (krumplis lepényt) sütnek ki.
A vidám gasztronómiai esemény a zalai megyeszékhely szinte teljes lakosságát érinti – fogalmazott a szervező Keresztury Városi Művelődési Központ igazgatóhelyettese.
Cserpes Attila elmondta, hogy baráti társaságok, intézmények, cégek, civilszervezetek, nyugdíjasklubok tagjai egyaránt neveztek a versenyre. A fesztiválon húsz csapat több mint 800 liter alapanyagot használ fel, a tájjellegű étel elkészítésében több mint 200-an vesznek részt. A szervezők több ezer látogatóra számítanak, az eddigi évek tapasztalata szerint a késő délutáni órákban valamennyi kisütött étel elfogy.
Az ország más vidékeinek tócsniként vagy lapcsánkaként ismert prósza az egyik legváltozatosabban elkészíthető étel, alapja a reszelt krumpli, a liszt, a tojás és a tejföl, a többi a versenyzők fantáziáján múlik. Az idősebbek általában ragaszkodnak a hagyományos receptúrához, a fiatalabb korosztályt képviselő csapatok viszont bátrabbak – jegyezte meg Cserpes Attila.
Az elmúlt években az édestől a savanyúig szinte mindenféle változatban készítettek már prószákat a göcseji prószafesztiválokon. A receptekben megjelent a medvehagyma és izgalmas újítás volt a füstölt kolbászos, a pacalpörköltes, a lecsós és a szilvalekváros prósza is. A legváltozatosabb variációkat néhány évvel ezelőtt a Népek prószája címmel meghirdetett versenyen készítették el, amikor az adott nemzet ízvilága szerint kellett fűszerezni a burgonyaalapú ételt – mondta el a főszervező.
Idén a gasztronómiai versennyel párhuzamosan Prósza Hangja (P-faktor) címmel hirdették meg az amatőr nótaénekesek versenyét, így a délutáni órákban már nótaszóra sülnek a prószák. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
IFFA 2025: A hús- és fehérjeipar vezető világvására
A frankfurti IFFA szakvásár a nemzetközi hús- és fehérjeipar legnagyobb…
Tovább olvasom >Meghosszabbítottuk az Inno d’Or – Év Innovációja 2025 verseny nevezési határidejét – így még 5 napig várjuk a nevezéseket!
2025-ben is indul a Trade magazin Inno d’Or – Év…
Tovább olvasom >Kitűnően szerepeltek a 2024-es évjáratú borok a XXI. Synvino Borversenyen
Összesen 400 nevezés érkezett az ország 18 borvidékéről a Syngenta…
Tovább olvasom >