Hat éve nem volt ilyen alacsony az élelmiszer ára
A FAO (Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete) felmérése szerint világszerte globálisan legutoljára 2009 szeptemberében volt ilyen alacsony az élelmiszerek árindexe, a világválság kellős közepén. A legnagyobb visszaesést, 7,2%-ot a tejtermékek árában tapasztalták, melyet elsősorban azzal magyaráznak, hogy a nyár folyamán Kínában, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában látványosan csökkent a kereslet a tej iránt.
A növényi olajok ára egy hónap alatt 5,5%-kal csökkent, ennek fő oka a megnövekedett termelés Délkelet-Ázsiában. Bár a gabonafélék ára nőtt, de ez sem éri el a 2014. júliusi átlagot.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
GKI Elemzés: EU-s források nélkül csak döcögne a hazai gazdaság
Idén május 1-én ünnepeljük uniós csatlakozásunk 21. évfordulóját. EU-s tagságunknak…
Tovább olvasom >NGM: mindig fellépünk az indokolatlan áremelés ellen, a következő hónapokban tovább csökkenhet az infláció
Áprilisban az infláció mértéke 4,2 százalékra, míg az élelmiszerinflációé 5,4…
Tovább olvasom >A vártnál magasabb lett az április infláció
Áprilisban 4,2 százalékos volt az éves infláció, havi szinten pedig…
Tovább olvasom >