Használ a kávé a májnak
Napi néhány csésze kávé elfogyasztása jótékony hatással van a májműködésre – derül ki az amerikai rákkutató intézet (NCI) vizsgálatából.
Azok a krónikus hepatitis C-ben szenvedő betegek, akik naponta három, vagy annál több csésze kávét fogyasztanak, 53 százalékkal lassították betegségük súlyosbodását, mint azok, akik egyáltalán nem isznak kávét.
A kutatás során 766 hepatitis C-s beteget kértek meg, hogy 3,8 éven keresztül számoljanak be napi kávéfogyasztásukról. Ezalatt háromhavonta megvizsgálták a betegeket, kétszer pedig májbiopsziát is elvégeztek rajtuk, hogy megállapítsák állapotuk változását.
Így jutottak arra a következtetésre, hogy a kávéfogyasztás és a májmegbetegedések súlyosbodása között fordított irányú kapcsolat van. Korábbi, patkányokon végzett kísérletek során már észlelték, hogy a koffein megakadályozta a májrák kialakulását.
A kutatás során azt is megfigyelték, hogy a zöld, illetve fekete tea fogyasztása – habár azok is tartalmaznak koffeint – nincs hatással a májmegbetegedések alakulására, igaz, csak kevés teafogyasztó volt a megfigyeltek között.
A WHO adatai szerint évente 3-4 millióan betegszenek meg hepatitis C-ben, hetven százalékuknál a betegség krónikussá válik, ami akár májrákhoz is vezethet– írja a Pénzcentrum.hu.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Öt markáns trend alakítja a globális üzleti szolgáltatóközpontok jövőjét
A világ vezető üzleti szolgáltató vállalatai átfogó digitális stratégiákkal, generatív…
Tovább olvasom >Kék bolygó: az élelmiszerhulladékot már rövid távon is hasznosítani kellene biogázként vagy takarmány alapanyagként
Az élelmiszerhulladékot már rövid távon hasznosítani kellene biogázként vagy takarmány…
Tovább olvasom >Túl sok az ipari kémia a tányéron: az ultrafeldolgozott élelmiszerek terjedése már az uniós szabályozók figyelmét is felkeltette
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek (UPF – ultra-processed foods) aránya drasztikusan megnőtt…
Tovább olvasom >