Háromnapos fesztivál a vadgasztronómia jegyében Zalaegerszegen
Hagyományteremtő szándékkal Zalaegerszegi vadpörkölt és borfesztivál – Zalai teríték címmel rendeznek háromnapos fesztivált szeptember 4-6-án a zalai megyeszékhelyen.
Balaicz Zoltán, a város fideszes polgármestere a fesztivál programjait ismertető sajtótájékoztatón elmondta, minden településnek érdeke, hogy legyen „csak rá jellemző, különlegesnek, unikálisnak” számító rendezvénye. Zala egyik sajátossága, hogy területének egyharmadát erdőségek borítják, a megyében mintegy 314 ezer hektáron zajlik a vadászati tevékenység, így adott a lehetőség, hogy Zalaegerszeg lehessen a vadgasztronómia fővárosa – mondta.
Balaicz Zoltán hozzáfűzte: az erdő a klasszikus vadétel mellett számos finom étek alapanyagát adja, ilyen az erdei gyümölcs, a méz, a lekvár, a gomba. Az emberek többsége pedig kedveli a vadgasztronómiához – és ez nemcsak a vadpörköltre vonatkozik – kapcsolódó finom ételeket – hangsúlyozta.
Beszélt arról is, hogy a Kvártélyház 2008-ban első alkalommal rendezett borgasztronómiához kapcsolódó belvárosi szüretet Zalaegerszegen. Akkor ez egyedi és különleges eseménynek számított, az elmúlt években azonban egyre több településen rendeztek hasonló fesztivált. „Kicsit újítani kellett, és meg kellett találni az egyedi, unikális, csak a térségre jellemző tematikát” – hangsúlyozta Balaicz Zoltán.
A vadgasztronómiához kapcsolódó fesztivál megrendezését a Zalaerdő Zrt. és az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) területi szervezete is támogatja. Az együttműködés keretében a Kvártélyház augusztus 29-én, a Sohollári-völgyben megrendezésre kerülő zalai vadászati évadnyitón vesz részt – mondta el Tompa Gábor, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. ügyvezetője.
A vadászati program szeptember 4-től Zalaegerszeg belvárosában folytatódik. Pénteken vadászati konferenciát tartanak a díszteremben, a rendezvényen fővédnöke a Zala megyei születésű Széchenyi Zsigmondné. A konferencián megemlékeznek a magyar vadászati kultúra kimagasló alakjáról, Széchenyi Zsigmond híres vadász, író munkásságáról. Tudományos előadás hangzik el a vadkárokról, egy másik program pedig a most készülő vadászati törvényről szól.
A fesztivál nyitányaként a belvárosban vadászok, erdészek, méz és lovagrendek vonulnak fel, a látványos menetet a fúvószenekar és táncegyüttesek kísérik.
A szombati főzőversenyen a csapatok 50 bográcsban 350 kilogramm vaddisznóhúsból készítenek pörköltet. A gasztronómiai különlegességeket a szakmai zsűri értékelése után a fesztiválozók kedvezményes áron megkóstolhatják. A bevételt és a becsületkasszába fizetett összeget jótékony célra, a fogyatékkal élő sportolók támogatására fordítják.
A belvárosi éttermek szintén a vadhoz kapcsolódó étlapot állítottak össze: a fogások között szerepel például vadpástétom gyümölcssalátával és szarvasszelet cseresznyemártással.
Vasárnap a Vizslaparkban rendeznek többfordulós vetélkedőt, és ezen a napon lesz a díszpolgárok bora verseny is. A Dísz téren az első nagyszabású zalaegerszegi ultiversenyre kerül sor.
A fesztivál idejére bor utcát alakítanak ki, a belvárosban kiépített színpadon együttesek – köztük számos helyi előadó – lépnek fel. A program mindhárom este könnyűzenei koncerttel fejeződik be. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Két karácsonyi vásár nyílik Budapesten november 15-én
Budapesten két népszerű karácsonyi vásár is megnyitja kapuit november 15-én,…
Tovább olvasom >Magyar siker a világ legjobb borászatainak rangsorában: a Szepsy Pince a 43. helyen
2024-ben is közzétették a World’s Best Vineyards rangsorát, amely az…
Tovább olvasom >A legendás étteremkalauz visszatér Magyarországra!
Világszerte elismert szereplővel gazdagodik a magyar gasztronómiai élet. A francia…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új fejezet nyílt a Pizza Hut történetében: Magyarországi modell alapján újulhat meg az étteremlánc
Szeptember 12-én vágták át a szalagot Pécs legnépszerűbb sétálóutcájában, a…
Tovább olvasom >Már 150 millió darab palackot, üveget és alumínium dobozt váltottak vissza a Lidl áruházakban
Mérföldkőhöz érkezett az új visszaváltási rendszerben a Lidl Magyarország. A…
Tovább olvasom >Stílus újragondolva- megújult a Hungaria pezsgő!
Új, a stílust és az eleganciát még inkább hangsúlyozó külsővel…
Tovább olvasom >