Hárommilliárd forintból modern sertésvágó és feldolgozó üzem épül Sárrétudvariban
Kategóriájában Közép-Európa legmodernebb sertésvágó és feldolgozó üzeme épül meg a Hajdú-Bihar megyei Sárrétudvariban – jelentette be az agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár az alapkőletételen.
Kis Miklós Zsolt hangsúlyozta, a mezőgazdaság talpra állításának feltétele a feldolgozóipar fejlesztése, amire példaértékű beruházás valósul meg a Kurucz Cégcsoport kivitelezésében a sárréti településen. A sertésvágó és feldolgozó üzemet 3 milliárd 9 millió forintból építik meg, a költségek felét európai uniós támogatás biztosítja, 50 százalék pedig önerő. Hangsúlyozta, hogy korábban a mezőgazdasági vállalkozók nem pályázhattak élelmiszerfeldolgozó üzemre, a mostani európai uniós költségvetési ciklusban erre lehetőség nyílt. A magyar kormány eddig több mint 100 milliárd forintot különített el, s még újabb 40 milliárdot szán hasonló célokra – tette hozzá az államtitkár.
Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés elnökearról beszélt, hogy a Kurucz Cégcsoport a beruházással sikeresen valósítja meg a „termőföldtől az asztalig” elképzelést, hiszen saját sertésállományukat saját terménnyel etetve, saját vágó és feldolgozó üzemben készült hústerméket állít elő.
Kiss Tibor (Fidesz-KDNP) polgármester pedig azt hangsúlyozta, hogy egy település megtartó ereje a munkahelyek meglétében rejlik, mindehhez Bodó Sándor (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő hozzátette, hogy a 150 munkahelyet teremtő beruházás a helyieken kívül a környékbelieknek is megélhetést nyújthat majd.
Kurucz Ferenc igazgató ismertette, a rendszerváltozás óta folyamatosan bővülő családi vállalkozás mára két megyében – Hajdú-Bihar és Békés – 8 telephelyen működik. Évente 140-150 ezer sertést állítanak elő, 3200 hektáron – 2200 hektár Magyarországon, 1000 hektár Romániában – szántóföldi növénytermesztést folytatnak. Tavalyi árbevételük közel 7 milliárd forint volt.
A 2019 januárjára elkészülő vágó és feldolgozó üzemben nyújtott műszakban az adott évben az éves állományt feldolgozzák majd.
Az üzem a legmodernebb technológiával készül el 3700 négyzetméteren, amihez egy 900 négyzetméteres irodaház is épül. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Rovaralapú élelmiszerek: miért nem váltják le a hagyományos húsokat?
Bár az utóbbi években a rovartenyésztést a hagyományos hústermelés környezetbarát…
Tovább olvasom >Folyamatosak a pályázati döntések a jelenlegi agrártámogatási ciklusban
A jelenlegi agrártámogatási ciklusban folyamatosak a pályázati döntések – mondta…
Tovább olvasom >Tíz éven belül jelentősen nő az állati eredetű élelmiszerek globális fogyasztása
A FAO és az OECD friss jelentése szerint a világ…
Tovább olvasom >További cikkeink
Jason Momoával mutatkozott be Magyarországon a Meili Vodka
Az elmúlt két év egyik legtöbb díjat elnyerő vodkája (2…
Tovább olvasom >K&H: egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási viszonyok
Az időjárás ma már nem egy távoli, elméleti kockázat, hanem…
Tovább olvasom >Labubu-láz: közel 400%-os profitnövekedéssel száguld a Pop Mart – már a Mattelt és a Sanriót is előzi
A „csúnya-aranyos” Labubu-figurák köré épített őrület, a vakdobozos értékesítés és…
Tovább olvasom >