Hárommilliárd forintból modern sertésvágó és feldolgozó üzem épül Sárrétudvariban
Kategóriájában Közép-Európa legmodernebb sertésvágó és feldolgozó üzeme épül meg a Hajdú-Bihar megyei Sárrétudvariban – jelentette be az agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár az alapkőletételen.
Kis Miklós Zsolt hangsúlyozta, a mezőgazdaság talpra állításának feltétele a feldolgozóipar fejlesztése, amire példaértékű beruházás valósul meg a Kurucz Cégcsoport kivitelezésében a sárréti településen. A sertésvágó és feldolgozó üzemet 3 milliárd 9 millió forintból építik meg, a költségek felét európai uniós támogatás biztosítja, 50 százalék pedig önerő. Hangsúlyozta, hogy korábban a mezőgazdasági vállalkozók nem pályázhattak élelmiszerfeldolgozó üzemre, a mostani európai uniós költségvetési ciklusban erre lehetőség nyílt. A magyar kormány eddig több mint 100 milliárd forintot különített el, s még újabb 40 milliárdot szán hasonló célokra – tette hozzá az államtitkár.
Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés elnökearról beszélt, hogy a Kurucz Cégcsoport a beruházással sikeresen valósítja meg a „termőföldtől az asztalig” elképzelést, hiszen saját sertésállományukat saját terménnyel etetve, saját vágó és feldolgozó üzemben készült hústerméket állít elő.
Kiss Tibor (Fidesz-KDNP) polgármester pedig azt hangsúlyozta, hogy egy település megtartó ereje a munkahelyek meglétében rejlik, mindehhez Bodó Sándor (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő hozzátette, hogy a 150 munkahelyet teremtő beruházás a helyieken kívül a környékbelieknek is megélhetést nyújthat majd.
Kurucz Ferenc igazgató ismertette, a rendszerváltozás óta folyamatosan bővülő családi vállalkozás mára két megyében – Hajdú-Bihar és Békés – 8 telephelyen működik. Évente 140-150 ezer sertést állítanak elő, 3200 hektáron – 2200 hektár Magyarországon, 1000 hektár Romániában – szántóföldi növénytermesztést folytatnak. Tavalyi árbevételük közel 7 milliárd forint volt.
A 2019 januárjára elkészülő vágó és feldolgozó üzemben nyújtott műszakban az adott évben az éves állományt feldolgozzák majd.
Az üzem a legmodernebb technológiával készül el 3700 négyzetméteren, amihez egy 900 négyzetméteres irodaház is épül. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Erősödött az élő sertés exportja
A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 22,7 százalékkal 22,5 ezer…
Tovább olvasom >Állatjólét és fenntarthatóság – Az európai állattenyésztők 2030-ig tartó jövőképe
Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló „Európai…
Tovább olvasom >A magyar húsipar kihívásai és teljesítménye 2023-ban
A 2023-as év a magyar élelmiszeripar számára jelentős kihívásokkal telt,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >