Hárommilliárd forintból modern sertésvágó és feldolgozó üzem épül Sárrétudvariban
Kategóriájában Közép-Európa legmodernebb sertésvágó és feldolgozó üzeme épül meg a Hajdú-Bihar megyei Sárrétudvariban – jelentette be az agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár az alapkőletételen.
Kis Miklós Zsolt hangsúlyozta, a mezőgazdaság talpra állításának feltétele a feldolgozóipar fejlesztése, amire példaértékű beruházás valósul meg a Kurucz Cégcsoport kivitelezésében a sárréti településen. A sertésvágó és feldolgozó üzemet 3 milliárd 9 millió forintból építik meg, a költségek felét európai uniós támogatás biztosítja, 50 százalék pedig önerő. Hangsúlyozta, hogy korábban a mezőgazdasági vállalkozók nem pályázhattak élelmiszerfeldolgozó üzemre, a mostani európai uniós költségvetési ciklusban erre lehetőség nyílt. A magyar kormány eddig több mint 100 milliárd forintot különített el, s még újabb 40 milliárdot szán hasonló célokra – tette hozzá az államtitkár.
Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés elnökearról beszélt, hogy a Kurucz Cégcsoport a beruházással sikeresen valósítja meg a „termőföldtől az asztalig” elképzelést, hiszen saját sertésállományukat saját terménnyel etetve, saját vágó és feldolgozó üzemben készült hústerméket állít elő.
Kiss Tibor (Fidesz-KDNP) polgármester pedig azt hangsúlyozta, hogy egy település megtartó ereje a munkahelyek meglétében rejlik, mindehhez Bodó Sándor (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő hozzátette, hogy a 150 munkahelyet teremtő beruházás a helyieken kívül a környékbelieknek is megélhetést nyújthat majd.
Kurucz Ferenc igazgató ismertette, a rendszerváltozás óta folyamatosan bővülő családi vállalkozás mára két megyében – Hajdú-Bihar és Békés – 8 telephelyen működik. Évente 140-150 ezer sertést állítanak elő, 3200 hektáron – 2200 hektár Magyarországon, 1000 hektár Romániában – szántóföldi növénytermesztést folytatnak. Tavalyi árbevételük közel 7 milliárd forint volt.
A 2019 januárjára elkészülő vágó és feldolgozó üzemben nyújtott műszakban az adott évben az éves állományt feldolgozzák majd.
Az üzem a legmodernebb technológiával készül el 3700 négyzetméteren, amihez egy 900 négyzetméteres irodaház is épül. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Befejeződött az RSZKF betegséggel fertőzött telepek felszámolása
A ragadós száj-és körömfájás (RSZKF) harmadik és negyedik kitörésével érintett…
Tovább olvasom >Csökkent a vágósertés termelői ára
A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 5,9 százalékkal 2,9 ezer…
Tovább olvasom >A helyszíni mentesítés a végéhez ér, de a védekezés folytatódik
A ragadós száj- és körömfájás vírusa elleni küzdelem a fertőzött…
Tovább olvasom >További cikkeink
Belép a brit Müller a funkcionális egészségmegőrző joghurtok piacára
A Müller UK & Ireland megállapodott az Egyesült Királyság elsőszámú…
Tovább olvasom >Modern arculattal újít a Rossmann Németországban
A Rossmann drogérialánc átfogó bolti arculatváltásba kezdett Németországban: az új…
Tovább olvasom >Automatizálással gyorsítja az élelmiszer-házhozszállítást Szingapúrban a Foodpanda
Teljes mértékben automatizálja szingapúri „dark store” raktárait a Foodpanda annak…
Tovább olvasom >