Háromezer év után újra főzték az ókori egyiptomiak sörét
A történelem, a régészet és a gasztronómia találkozása egyre népszerűbbé válik, és az elmúlt években számos ősi ételt és italt alkottak újra lelkes kutatók, régészek és amatőrök. Az egyik ilyen szenzációs újítás egy amerikai amatőr sörfőző, Dylan McDonnell nevéhez fűződik, aki háromezer éves recept alapján főzte újra az ókori egyiptomiak sörét.

McDonnell az Ebers-papiruszból, az ókori egyiptomiak füveskönyvéből gyűjtötte össze a sörfőzéshez szükséges recepteket
McDonnell, aki egy nonprofit szervezetnél dolgozik, 2020-ban, a koronavírus-járvány alatt kezdett bele hobbijába. Ekkor döntötte el, hogy megpróbálja rekonstruálni az ókori egyiptomi sört, amihez több évnyi kutatásra, gondosan megválogatott alapanyagokra és egy adag szerencsére is szüksége volt. Az inspirációt a hasonló kísérletekből merítette, mint például Seamus Buckley, aki egy négyezer éves recept alapján készítette el az ókori egyiptomi piramisépítők kenyerét.
McDonnell az Ebers-papiruszból, az ókori egyiptomiak füveskönyvéből gyűjtötte össze a sörfőzéshez szükséges recepteket, majd ezek alapján válogatta ki a legfontosabb hozzávalókat: egyiptomi balzsamot, szikomorfügét, vörös borókát, szentjánoskenyeret, fekete köményt, tömjént, izraeli arany mazsolát és jemeni krisztustövis mézet. Az árpát és alakorbúzát szintén gondosan választotta ki, hogy minél hitelesebb legyen a végeredmény. Az élesztő beszerzése különösen kalandos volt, hiszen egy izraeli ásatáson találták meg az ókori filiszteusok sörfőzéshez használt élesztőjének spóráit, amelyeket McDonnell is felhasznált.
Az elkészült sör, amelyet Sínai Savanyú névre keresztelt, savanykás, ciderre emlékeztető gyümölcsös ízvilágot kínál, és McDonnell büszkén mutatja be munkáját, amely hűen tükrözi az ókori egyiptomi sörfőzés hagyományait.
A sör története mélyen gyökerezik a Közel-Kelet és Észak-Afrika régiójában, ahol tizenháromezer éves maradványok utalnak a sörfőzés korai jeleire. Mezopotámia és Levante népei számára a sör nemcsak alapvető élelmiszer volt, hanem vallási jelentőséggel is bírt, ahogyan azt a sör és a sörfőzés istennőjének, Ninkaszinak szentelt himnusz is bizonyítja.
McDonnell sikere rávilágít arra, hogy a múlt titkainak feltárása és újjáélesztése nemcsak a régészek és történészek feladata, hanem bárki számára elérhető lehetőség, aki kellő lelkesedéssel és kitartással rendelkezik.
Kapcsolódó cikkeink
SAP: A felhős fejlesztéssel a sör is finomabb
A 130 éves Budweiser Budvar kiváló söreiről ismert, azonban vállalatirányítási…
Tovább olvasom >Átalakuló ízlés, növekvő kihívások – ilyen sörös évre készülhetünk 2025-ben
Bár 2024-ben 2,8%-kal bővült a hazai sörpiac, 2025 első hónapjai…
Tovább olvasom >130 éves Soproni Sörgyár
A kormány továbbra is stratégiai ágazatként tekint az élelmiszeriparra, ezért…
Tovább olvasom >További cikkeink
Akciók, árak, alternatívák – promóciós helyzetkép a magyar háztartásokban
Turcsán Tünde, a YouGov ügyvezető igazgatója a Promóciók Napja konferencián…
Tovább olvasom >K&H: hiánypótló iránytűt kapnak a befektetők
Elindult a K&H Értékpapír – befektetői hangulatindex, amely heti rendszerességgel…
Tovább olvasom >Fokhagyma az európai piacokon: Miért nem garantál alacsony árakat a bőséges kínai termés?
Bár Kína idén kiemelkedő fokhagymatermést könyvelhet el, az európai fogyasztók…
Tovább olvasom >