Háromból két magyar felnőttet veszélyeztet a kalciumhiány, pedig a megoldás természetesebb nem is lehetne
Szervezetünk egyik legfontosabb ásványi anyagát gyakran alábecsülik, pedig nélkülözhetetlen a csontok, fogak és izmok egészségének megőrzéséhez. A kalciumot testünk nem képes előállítani, így külső forrásokból kell pótolnunk. Mivel a magyar lakosság jelentős része kalciumhiánnyal küzd, Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke nem csupán arra hívja fel a figyelmet, hogy az ásványi anyag hiánya komoly egészségügyi problémákhoz vezethet, de arra is, hogy milyen természetes módokon biztosíthatjuk szervezetünk kalciumpótlását.
A kalcium fontossága a mindennapi életben
A kalcium a szervezetünkben legnagyobb százalékban megtalálható elem, teljes tömegünk 1,5-2 százalékát teszi ki. Főként a csontozatban raktározódik, és elengedhetetlen a csontok, fogak normális növekedéshez, fejlődéshez és szilárdságához. Ezenkívül számos biológiai funkcióban játszik még szerepet, például az izomműködésben, az idegi jelek továbbításában, a véralvadásban, az immunrendszer működésében, továbbá felelős a szervezetünk megfelelő pH-értékének fenntartásáért.
Mivel a kalcium nélkülözhetetlen szervezetünk optimális működéséhez, alapvető fontosságú, hogy koncentrációja mindig megfelelő legyen. Testünk magától nem képes előállítani, így külső forrásokból kell pótolnunk a felnőttek esetén ajánlott átlagosan napi 950 mg kalciumot – de például serdülőkorban ennél magasabb mennyiségre van szükség. Amennyiben nem juttatunk be elegendő kalciumot, szervezetünk a csontszerkezetből kezdi el kivonni, hogy képes legyen fenntartani a megfelelő sejtműködést. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke rávilágít, hogy Magyarországon a felnőtt lakosság közel kétharmada1, a 25 év feletti férfiak 58 százaléka, míg a nők 61 százaléka szenved kalciumhiányban. A fiatalabb korosztály esetében sem beszélhetünk sokkal jobb arányokról, az 1-3 évesek 42 százalékára, a 4-10 évesek 32 százalékára, a 11-18 évesek 34 százalékára jellemző az alacsony kalciumbevitel, miközben a csontok erőssége, és így a csontritkulás megelőzése gyermekkorban kezdődik.
„A nagyfokú, hosszú időn át fennálló kalciumhiányra épp úgy utalhat a gyakori izomfájdalom és izomgörcs, a körmök és a haj töredezése, valamint a csontozat érezhető gyengülése, például a gyakori vagy nehezen gyógyuló törések és a romló fogak. Sokszor azonban rejtett formában jelentkezik, de hosszú távon súlyos következményekkel járhat, amelynek csupán egy része a csontritkulás. A kalcium tartós hiánya az egész testünkre és működésére hatással lehet, ezért rendkívül fontos, hogy minden korosztály odafigyeljen a megfelelő kalciumbevitelre”
– emeli ki Szűcs Zsuzsanna, az MDOSZ elnöke, aki azt is hozzáteszi, nemcsak a sportolóknak és betegeknek, hanem mindenkinek ajánlott odafigyelni a napi elegendő kalciumbevitelre a mindennapi vitalitás fenntartása érdekében.
A szükséges mennyiséget elsősorban az elfogyasztott táplálékból érdemes fedeznünk. A kalcium megfelelő felszívódását többek között a D-vitamin, a K-vitamin, a laktóz és a fizikai aktivitás is elősegíti, időskorban azonban romlik a biológiai hasznosulása.
Természetes kalciumforrások
Az MDOSZ ajánlása szerint az egészséges felnőtt megfelelő kalciumbevitelének döntő részét már napi fél liter tej vagy ennek megfelelő kalciumtartalmú tejtermék fogyasztása képes fedezni. Kiváló kalciumforrások még egyes halfélék, például a szardínia, a leveles zöldségek, a hüvelyesek, a diófélék és bizonyos olajos magvak. Érdemes azonban tudni, hogy egyes növényi anyagok, mint az oxálsav, csökkenthetik a kalcium felszívódását. A spenót, a gyökérzöldségek és a mangold kalciumtartalma például rosszul hasznosul, míg az újabb vizsgálatok eredményei szerint az ásványvizekben található kalcium, ha 150 mg/l feletti mennyiségben van jelen, kiválóan hozzájárulhat a napi szükséglethez.
Kalciumpótlás és napi hidratálás
Hazánk igen gazdag ásványvízlelőhely, a Kárpát-medence különleges adottságának köszönhetően pedig ásványvizeink a folyadékpótlás mellett fontos ásványianyag-források is. Többek között található bennük kalcium, magnézium, nátrium, cink, foszfor és jód, ezek aránya azonban térségenként eltérő lehet. Magyarország legmagasabb kalciumtartalmú ásványvize a Balaton-felvidéken, Kékkúton ered. Már egyetlen palack Theodora Calcia képes fedezni az ajánlott napi kalciumbevitel jelentős részét, mivel 1,5 literben 390 mg kalcium található.
„Ez jó választás lehet azok számára, akik egyszerűen, hatékonyan és természetes formában szeretnék kielégíteni napi kalciumszükségletük egy részét. A Theodora Calcia rendszeres fogyasztásával nem csupán ezt az értékes ásványi anyagot, de a megfelelő mennyiségű folyadékot is biztosíthatjuk a szervezetünk számára”
– mondja az MDOSZ elnöke.
1 A 2019-es Országos Táplálkozási és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (OTÁP 2019) adatai alapján.
Kapcsolódó cikkeink
Egyre drágább az egészséges táplálkozás
Az Élelmiszer Alapítvány legfrissebb tanulmánya rámutatott, hogy az egészséges élelmiszerek…
Tovább olvasom >Mitől lesz egy reggeli igazán tápláló? – Tippek az egészséges napkezdéshez
A reggeli az egyik legfontosabb étkezés, amely kulcsszerepet játszik testünk…
Tovább olvasom >Több mint 5,5 millió magyar él súlytöbblettel
Napjaink egyik legjelentősebb járványává nőtte ki magát az obezitás: világszerte…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fenntarthatósági trendek: mire figyeljünk 2025-ben?
2025-ben is erőteljes növekedés várható a vállalati zöld hitelek piacán,…
Tovább olvasom >Erős márkák, erős Magyarország: a Nemzetgazdasági Minisztérium aktívan támogatja a hazai vállalkozások márkaépítési törekvéseit
A hazai vállalkozások versenyképességet támogató adórendszer, a tisztességes kereskedelmi gyakorlatok,…
Tovább olvasom >GKI elemzés: A gazdasági kiszolgáltatottságról mi magunk is tehetünk
A kormány 2025-ös „repülőrajtjához” szükség lenne az export felfutására (a…
Tovább olvasom >