Három hazai fajtával indult az eperszezon a Kifli.hu-n
Az eper minden évben a legnépszerűbb szezonális gyümölcsök közé tartozik – tavaly több mint 22 tonna fogyott belőle a Kifli.hu-n. Az idei szezonban négyféle márka közül választhatnak a vásárlók: három hazai szabadföldi fajta – Veresi, Szabadszállási és Aranyegyházi – mellett az import Eat Me márka is elérhető.
Az eper iránti kereslet folyamatos: a tavalyi évben a Kifli.hu zöldség-gyümölcs kategóriájának tíz legnépszerűbb terméke között szerepelt és több, mint 22 tonna fogyott belőle. A legkedveltebb kiszerelés a 200–250 grammos doboz. Az eper mellett többféle epres termék – például joghurt, sütemény, lekvár, szörp és üdítő – is elérhető a szezonban.
Idén négyféle eper márka közül választhatnak a Kifli.hu vásárlói: három hazai szabadföldi fajta – Veresi, Szabadszállási és Aranyegyházi – mellett egy import termék, az Eat Me márka is elérhető. A hazai, frissen szedett eper legfőbb előnye, hogy rövid szállítási idővel, a szedéstől számítva 12 órán belül kerül a háztartásokba. Míg az exportra szánt import fajtákat gyakran keményebb húsúra nemesítik a szállíthatóság miatt, addig a magyar termelők inkább az ízletesebb, de érzékenyebb fajták mellett teszik le a voksukat. Ráadásul a szezonálisan kapható szabadföldi eper kisebb környezeti terheléssel is jár.
A kínálat egyik különlegessége az Aranyegyházi eper, amelyet Pintér László termel. A csomagban kizárólag nagy szemű, frissen szedett Aprica fajta található. A Veresi Szamóca eper ugyanakkor üvegházi körülmények között, természetes módon fűtött termesztőházban fejlődik, így akár télen is elérhető.
A frissen vásárolt eper gyorsan romló gyümölcs, így a megfelelő tárolás kulcsfontosságú. Hűtőszekrényben legfeljebb 2–3 napig tartható el, de csak közvetlenül fogyasztás előtt érdemes megmosni, mivel a nedvesség gyorsítja a romlást. Tárolásra leginkább egy rétegben elhelyezett, papírtörlővel bélelt, nem légmentesen zárt doboz ajánlott. Ha nagyobb mennyiség kerül a kosárba, a felesleg fagyasztva is eltartható, turmixban vagy süteményekben továbbra is jól hasznosítható.
Az eper gazdag tápanyagokban, és remek választás a frissítő, vitaminban és antioxidánsokban gazdag snackekhez. Kiemelkedő C-vitamin-forrás, egy csésze (kb. 150 gramm) eper akár a napi szükséglet felét is fedezheti. Ezen kívül antioxidánsokban, mint például antociánokban is bővelkedik, amelyek segítenek védeni a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól. Emellett rostokban is gazdag, ami elősegíti az emésztést és hozzájárul a bélflóra egészségéhez.
Kapcsolódó cikkeink
Mi kerüljön a gyerek tányérjára nyáron? 5 tipp a tudatosabb étkezéshez
A nyári szünet a gyerekek egyik kedvenc időszaka: hosszú, játékkal…
Tovább olvasom >Indul a Kifli nagy nyári kihívása
Képzeld el a nyarat sorban állás, cipekedés és hosszú bevásárlólisták…
Tovább olvasom >Tíz év alatt megduplázódott az eper ára
Míg 2015-ben még 3,94 eurót kellett fizetni egy kilogramm hazai…
Tovább olvasom >További cikkeink
400 millió euróból épít csokigyárat a Fazer Finnországban
A finn Fazer csoport bejelentette, hogy mégis megvalósítja új csokoládégyárának…
Tovább olvasom >Júliusban a GKI konjunktúra indexe enyhén csökkent
A GKI Gazdaságkutató Zrt. – az EU támogatásával végzett –…
Tovább olvasom >A mai nappal feléljük a Föld erőforrásait, és ebben már vaskosan benne van valami, amire nem is gondolunk
Július 24-én van idén a globális Ovreshoot Day, vagyis a…
Tovább olvasom >