Három éve szabad a pálinkakészítés
A legtöbb pálinkának való gyümölcsből jó volt az idei termés, folytatódik az a tendencia is, amelynek részeként – élve a korlátozott adómentes lehetőséggel – évről évre többen főzetik ki cefréjüket. Teljes kapacitással működik a hazai 550 bérfőző, és 86 kereskedelmi szeszfőzde van. Emlékezetes, hogy éppen három éve változott az otthoni pálinkafőzésre vonatkozó jogszabály. A törvény úgy szól, hogy házi használatra lehet főzni vagy főzetni és egy háztartáson belül elfogyasztani 43 hektoliterfok pálinkát. Ez 86 liter 50 fokos pálinkának felel meg.
Szilvából, barackból és körtéből is kifejezetten jó volt az idei termés, a fő pálinka gyümölcsök közül talán egyedül a meggynek nem kedvezett annyira az időjárás. Miközben a különleges párlatot adó kökény is egészen kiváló ízű és bőven termett.
Tavaly a kereskedelmi céllal főzött 50 százalékos, hungarikumnak számító pálinka mennyisége elérte az 1,76 millió litert, míg a szabad forgalomba bocsátott, bérfőzött 50 százalékos párlat mennyisége 11,86 millió litert tett ki, ezt a mennyiséget az idén bizonyára túlszárnyalják.
A házi, kedvezményes adózású pálinkafőzésről nincsenek pontos adatok. A szakértők évi 12-14 millió literre teszik az adó- és járulékmentesen a háztartásokban maradó, 50 százalékos alkohol tartalmú pálinkában számolt ital mennyiségét. A főzdék tapasztalatok szerint, a megrendelők között jelentősen megnőtt azoknak a száma, akik a régebben megszokott 50-51 alkohol fokos helyett, alacsonyabb, 43-45 szeszfokú párlatot készítettnek, ami a bruttó mennyiséget tovább növeli.
Agrár-vezértermékké és világmárkává válhat a magyar pálinka a következő tíz évben – hangzott el a közelmúltban egy szakmai rendezvényen, ahol szó került arról is, hogy a Vidékfejlesztési Minisztériumban készül egy tanulmány, amiben egyebek mellett arra keresik a választ, hogy milyen fejlesztéseket kell végrehajtani alapanyag-termelésben, a főzdékben és a milyen marketingprogrammal kellene támogatni a magyar pálinka itthoni és külföldi piacra jutását. (munkatársunktól)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >A baby boomerek jelentik a növekedés kulcsát az öregedésgátló bőrápoló termékek piacán
A Baby Boomer generáció növekvő érdeklődése az egészséges öregedés iránt…
Tovább olvasom >A versenyfenyegetettséget elemzi a dunnhumby és a Placer.ai új AI-alapú eszköze
Új AI-eszközt alkotott a dunnhumby és a Placer.ai, amely képes a…
Tovább olvasom >