Három év után tavaly újra nőtt a sörtermelés Csehországban
Hároméves visszaesés után tavaly újra nőtt a sörgyártás Csehországban. Az éves szintű emelkedés 2,7 százalék volt a 2010-es 15,7 millió hektoliterről – közölte a cseh sörgyárak szövetsége csütörtökön.
A csehországi sörgyárak termelése 2007-ig folyamatosan emelkedett, mégpedig a 2007-es rekordnagyságú 19,9 millió hektoliterre. Ezt követően 2008-ban fél százalékos, 2009-ben hat százalékos, 2010-ben pedig 8,6 százalékos volt a termelés csökkenése. Piaci szakértők szerint mindez alapvetően a nemzetközi gazdasági válság következménye volt, visszaesett a hazai fogyasztás és csökkent a Csehországba látogató turisták száma is. Ugyanakkor 2010-ben emelkedett a sör után fizetett áfa.
„Nem magas a tavalyi termelésnövekedés, de fontos, mint az első fecske. Pozitívum, hogy a sörgyárak a piac nyomása következtében számos újítást vezettek be, s nem utolsó sorban ismét nő az export is” – mondta újságíróknak Frantisek Sámal, a szövetség elnöke. Tavaly a cseh sörkivitel 4 százalékkal emelkedett.
Szakértői becslések szerint tavaly Csehországban mintegy 500 féle sört főztek, és ez a szám fokozatosan bővül. Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a gyümölcsízű sörök. Nő a dobozos sörök közkedveltsége is.
A cseh söröket összesen több mint 60 országba exportálják. A szövetség kimutatása szerint tavaly csökkent az olcsó szlovákiai, magyarországi és lengyelországi sörök behozatala Csehországba. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megvannak a Fenntarthatóság szimbóluma idei díjazottjai
A Trade magazin hatodszor hirdette meg a Fenntarthatóság szimbóluma pályázatot. A…
Tovább olvasom >Eltérően értelmezi a versenyhivatal vizsgálatainak eredményeit a kereskedelmi szövetség és a versenyhatóság
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint a Gazdasági Versenyhivatal (GVH)…
Tovább olvasom >Rovaralapú élelmiszerek: miért nem váltják le a hagyományos húsokat?
Bár az utóbbi években a rovartenyésztést a hagyományos hústermelés környezetbarát…
Tovább olvasom >