Három év után tavaly újra nőtt a sörtermelés Csehországban
Hároméves visszaesés után tavaly újra nőtt a sörgyártás Csehországban. Az éves szintű emelkedés 2,7 százalék volt a 2010-es 15,7 millió hektoliterről – közölte a cseh sörgyárak szövetsége csütörtökön.
A csehországi sörgyárak termelése 2007-ig folyamatosan emelkedett, mégpedig a 2007-es rekordnagyságú 19,9 millió hektoliterre. Ezt követően 2008-ban fél százalékos, 2009-ben hat százalékos, 2010-ben pedig 8,6 százalékos volt a termelés csökkenése. Piaci szakértők szerint mindez alapvetően a nemzetközi gazdasági válság következménye volt, visszaesett a hazai fogyasztás és csökkent a Csehországba látogató turisták száma is. Ugyanakkor 2010-ben emelkedett a sör után fizetett áfa.
„Nem magas a tavalyi termelésnövekedés, de fontos, mint az első fecske. Pozitívum, hogy a sörgyárak a piac nyomása következtében számos újítást vezettek be, s nem utolsó sorban ismét nő az export is” – mondta újságíróknak Frantisek Sámal, a szövetség elnöke. Tavaly a cseh sörkivitel 4 százalékkal emelkedett.
Szakértői becslések szerint tavaly Csehországban mintegy 500 féle sört főztek, és ez a szám fokozatosan bővül. Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a gyümölcsízű sörök. Nő a dobozos sörök közkedveltsége is.
A cseh söröket összesen több mint 60 országba exportálják. A szövetség kimutatása szerint tavaly csökkent az olcsó szlovákiai, magyarországi és lengyelországi sörök behozatala Csehországba. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megugrott a FAO globális élelmiszerár indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >Suppan Gergely: magasabb növekedési pályára állhat a gazdaság
Magasabb növekedési pályára állhat a magyar gazdaság 2025-től – mondta…
Tovább olvasom >Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >