Hárman nyerték el a Veszprém Vármegye Bora elismerést
Kiválasztották Veszprém megye legkiválóbb minőségű borait: a megye négy történelmi borvidékéről érkezett hegyközségi szakemberek 23 bortermelő 36 versenybe nevezett bora közül összesen 14-et találtak méltónak végső zsűrizésre, közülük pedig háromnak ítélték oda a Veszprém Vármegye Bora elismerést.
A megyei közgyűlés elnökének közleménye szerint a borversenyt hagyományteremtő szándékkal rendezték meg a Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet közreműködésével, és három kategóriában – száraz és félszáraz fehérbor, vörös- és rosé bor, illetve félédes, édes borokkal – lehetett nevezni kizárólag a megyében termett szőlőből készült italokkal.
Az összesített eredmények alapján a száraz-félszáraz fehérbor kategóriában a Fodor Gyula aszófői borász által készített 2010-es évjáratú juhfark, vörös-rosé bor kategóriában Balogh Ferencné balatonfüredi termelő 2009-es cabernet sauvignon-ja, valamint félédes-édes borok esetében Borbély Gyula tapolcai borász 2008-as késői szüretelésű olaszrizling bora érdemelte ki a Veszprém Vármegye Bora elismerést.
Lasztovicza Jenőnek, a megyei közgyűlés elnökének a közlése szerint a verseny célja, hogy az egyedülálló adottságokkal rendelkező megye – az ország 22 borvidéke közül 4 Veszprém megyében van – borvidékeit és borait népszerűsítsék. A győztes borokat egyedi tervezésű címkével látják el, és a termelőkkel az önkormányzat szerződést köt az együttműködésről.
A megye történelmi borvidékei között a Balatonfüred-Csopaki, Badacsonyi, Balaton-melléki borvidék mellett a Somlói vulkanikus szőlőhegy az ország legkisebb területű (összesen 500 hektár) borvidéke – közli az MTI.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Nyolc területen már megfigyelhető fordulat a gazdaságban
A gazdaságban már nyolc területen megfigyelhető fordulat: a foglakoztatás, a…
Tovább olvasom >Meglepően jól sikerült a január a kiskereskedelemben
A gyenge évzáráshoz képest 2,2%-kal nőtt a kiskereskedelmi forgalom, ami…
Tovább olvasom >Új támogatások segítik a dinamikusan fejlődő magyar húsmarhatartást
Az állattenyésztő ágazatok közül az elmúlt 25 évben a legnagyobb…
Tovább olvasom >