Harminc biobor versenyzett a Hortobágyon rendezett országos mustrán
Kilenc borvidék 30 biobora mérettetett meg a nyolcadik alkalommal megrendezett Országos Pusztai Bioborversenyen a Hortobágyon – közölte Kerekes Sándor, a verseny szóvivője az MTI-vel.
Mint írta, Kaló Imre borász, a szakmai bizottság elnöke szerint a bioborágazat erőteljes fejlődésnek indult, és egyre több termelő lát fantáziát a hazai fogyasztásnak mindössze néhány százalékát kitevő termékben.
A fokozott érdeklődést jelezte, hogy Ausztriából és az Érmellékről is érkeztek bioborok, igaz az utóbbiak egyelőre versenyen kívül indultak. A bírálaton ugyanis csak az akkreditált ellenőrző, tanúsító szervezet által igazolt biominősítésű termékekkel lehetett részt venni – magyarázta Kerekes Sándor.
Ennek megfelelve végül kilenc borvidék 13 pincészetének 30 biobora versenyzett. A Magyar Biokultúra Szövetség, a Magyar Ökogazdálkodók Szövetsége és a Biokontroll Hungaria Nonprofit Kft. által támogatott szerdai versenyen két bor kivételével az összes ezüst-, illetve aranyérmet kapott.
Szászi Endre 2012-es Szent György-hegyi Zeusa és a Pfneiszl Bio Birtok 2009-es Kékfrankosa pedig a csúcsbor címet is megkapta, így indulhat a Biokontroll támogatásával a 2015-ös nürnbergi BioFach – a világ legnagyobb biotermék seregszemléje – versenyén.
Magyarország egyetlen országos bioborversenyét egyébként azért a Hortobágyon rendezik meg, mert itt található a legnagyobb összefüggő, mintegy 20 ezer hektár bio művelésű terület. A Debreceni Borbarátok Társasága által szervezett verseny eredményhirdetését hagyományosan a kihajtási ünnep napján, április 26-án, a Szent György-napi országos biovásár keretében tartják meg. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Budapest ad otthont szeptemberben az Európai Ökogazdálkodási Kongresszusnak
Idén Budapest ad otthont az Európai Ökogazdálkodási Kongresszusnak (European Organic…
Tovább olvasom >Ismét sikeres megjelenés volt a Jövő Áruháza
A SIRHA Budapest 2024 szakkiállítás hivatalos lapja a Trade magazin, amely…
Tovább olvasom >A fenntarthatóság és felelős gyártás volt idén az Alimentaria&Hostelco fókuszában
Idén március 18. és 21. között került sor az Alimentaria&Hostelco…
Tovább olvasom >