Harmadszor választották meg az Országház borait
Nyolc kategóriában, immár harmadszor választották meg az Országház borait: a pályázat legjobb tételei az Országház fontosabb eseményein képviselhetik majd Magyarországot.
MTI/Máthé Zoltán
A szőlő és a bor végigkísérte a magyarságot, a történelmi múlt mellett így lett a magyar szellemi világ, a magyar kultúra „mai napig élő és szerves része” – emlékeztetett Az Országház Bora pályázat pénteki budapesti eredményhirdetésén az Országgyűlés elnöke.
Kövér László hangsúlyozta, hogy a magyar bortermelés már a középkortól kezdve ugyanazon a pályán játszhatott az európai nagy bornemzetekkel: a franciákkal, a spanyolokkal és az olaszokkal.
Az Országgyűlés feladata, hogy azt a versenyelőnyt, melyet a magyar termelők az évszázadok alatt kivívtak maguknak a bortermeléssel és a borkereskedelemmel kapcsolatos jogszabályok megalkotásával és a világ változásaihoz való folyamatos hozzáigazításával továbbra is biztosítsa – mondta a házelnök.
Mint felidézte, három évvel ezelőtt azzal a szándékkal hirdették meg Az Országház Bora elnevezésű mustrát, hogy a hazai borokat az Országgyűlés hivatalos rendezvényeinek vendégei, és rajtuk keresztül a nagyvilág is megismerhesse.
Kállay Miklós, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke elmondta, hogy az általa vezetett zsűri két nap alatt, vakkóstoláson bírálta el a 21 (köztük két határon túli) borvidék 113 pincészetétől beérkezett 203 tételt.
Az olaszrizlingek közül a neszmélyi Szöllősi Pincészet 2017-es borát választotta ki a zsűri, a furmint kategória legjobbja pedig a Grand Tokaj 2015-ös Kővágó Furmintja lett.
Az egyéb fehérek kategória első helyén az Istvándy Pincészet 2017-es Kékderű Badacsonyi Kéknyelűje végzett, a kékfrankosok között az Etyeki Kúria 2015-ös tételét sorolták az élre, míg a bikavérek legjobbjának a Sebestyén Pince 2016-os Szekszárdi Iván-völgyi Bikavérjét választották a bírálók.
Szekszárdról érkezett a kadarka kategória győztese, a Németh János Pincészet 2017-es bora, a cabernet franc-ok versenyében a Heumann Pincészet 2015-ös Trinitás Villányi Franc-ja végzett az első helyen, a legjobb tokaji aszú pedig a Grand Tokaj 2013-as 5 puttonyos Tokaji Aszúja lett. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Történelmi döntés: az Európai Bizottság jóváhagyta az első fenntarthatósági áregyezséget a borágazatban
Az Európai Bizottság első alkalommal foglalt hivatalosan állást egy fenntarthatósági…
Tovább olvasom >Új éttermi szolgáltatást vezetett be a Munch
Elindult a Munch Club, amely exkluzív éttermi 1+1 Dealekkel és…
Tovább olvasom >Gourmet kaland útközben is: megújult az OMV VIVA nyári gasztrokínálata
A nyár nemcsak a szabadságról és a napsütésről szól, hanem…
Tovább olvasom >További cikkeink
Online is elérhetők a Beauty Expo előadásai
A május 23–24-én megrendezett 4. Rossmann x Krémmánia Beauty Expo…
Tovább olvasom >Könnyek a vízben segélykoncert szeptemberben, a jótékonysági akció folytatódik
A nagy hőségre való tekintettel az ősz elejére halasztották a…
Tovább olvasom >Közelebb kell hozni egymáshoz a termelőket és a fogyasztókat
A rövid ellátási lánc megerősítésével közelebb kell hozni egymáshoz a…
Tovább olvasom >