Harmadszor választották meg az Országház borait
Nyolc kategóriában, immár harmadszor választották meg az Országház borait: a pályázat legjobb tételei az Országház fontosabb eseményein képviselhetik majd Magyarországot.
MTI/Máthé Zoltán
A szőlő és a bor végigkísérte a magyarságot, a történelmi múlt mellett így lett a magyar szellemi világ, a magyar kultúra „mai napig élő és szerves része” – emlékeztetett Az Országház Bora pályázat pénteki budapesti eredményhirdetésén az Országgyűlés elnöke.
Kövér László hangsúlyozta, hogy a magyar bortermelés már a középkortól kezdve ugyanazon a pályán játszhatott az európai nagy bornemzetekkel: a franciákkal, a spanyolokkal és az olaszokkal.
Az Országgyűlés feladata, hogy azt a versenyelőnyt, melyet a magyar termelők az évszázadok alatt kivívtak maguknak a bortermeléssel és a borkereskedelemmel kapcsolatos jogszabályok megalkotásával és a világ változásaihoz való folyamatos hozzáigazításával továbbra is biztosítsa – mondta a házelnök.
Mint felidézte, három évvel ezelőtt azzal a szándékkal hirdették meg Az Országház Bora elnevezésű mustrát, hogy a hazai borokat az Országgyűlés hivatalos rendezvényeinek vendégei, és rajtuk keresztül a nagyvilág is megismerhesse.
Kállay Miklós, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke elmondta, hogy az általa vezetett zsűri két nap alatt, vakkóstoláson bírálta el a 21 (köztük két határon túli) borvidék 113 pincészetétől beérkezett 203 tételt.
Az olaszrizlingek közül a neszmélyi Szöllősi Pincészet 2017-es borát választotta ki a zsűri, a furmint kategória legjobbja pedig a Grand Tokaj 2015-ös Kővágó Furmintja lett.
Az egyéb fehérek kategória első helyén az Istvándy Pincészet 2017-es Kékderű Badacsonyi Kéknyelűje végzett, a kékfrankosok között az Etyeki Kúria 2015-ös tételét sorolták az élre, míg a bikavérek legjobbjának a Sebestyén Pince 2016-os Szekszárdi Iván-völgyi Bikavérjét választották a bírálók.
Szekszárdról érkezett a kadarka kategória győztese, a Németh János Pincészet 2017-es bora, a cabernet franc-ok versenyében a Heumann Pincészet 2015-ös Trinitás Villányi Franc-ja végzett az első helyen, a legjobb tokaji aszú pedig a Grand Tokaj 2013-as 5 puttonyos Tokaji Aszúja lett. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Az Európai Bizottság az uniós borágazat versenyképességének erősítésére tett javaslatot
Az Európai Bizottság intézkedéseket javasol az európai borágazat versenyképességének, ellenálló…
Tovább olvasom >Egy kutatás szerint érdemes Budapestre többször visszatérni
Kutatást készített a Danubius Hotels a budapesti szállodáikba látogató külföldi…
Tovább olvasom >Meg kell őrizni a magyar bor forgalmát és hírnevét
Meg kell őrizni a magyar bor forgalmát és hírnevét –…
Tovább olvasom >További cikkeink
Meghosszabbítottuk az Inno d’Or – Év Innovációja 2025 verseny nevezési határidejét – így még 5 napig várjuk a nevezéseket!
2025-ben is indul a Trade magazin Inno d’Or – Év…
Tovább olvasom >Kitűnően szerepeltek a 2024-es évjáratú borok a XXI. Synvino Borversenyen
Összesen 400 nevezés érkezett az ország 18 borvidékéről a Syngenta…
Tovább olvasom >Mit gondolnak a vállalati felsővezetők a művészetről?
„Topvezetők és a művészet – az örökség és a művészet…
Tovább olvasom >