Harmadával kevesebb zöldség és gyümölcs termett az idén
A szélsőséges időjárási viszonyok miatt mintegy 30-35 százalékkal kevesebb zöldség és gyümölcs termett az idén Magyarországon a szokásosnál – közölte Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) ügyvezető igazgatója az MTI-vel.
A szakember elmondta: ebben az évben várhatóan mintegy 2,2-2,3 millió tonna zöldséget és gyümölcsöt takarítanak be, ami a 2007-es szintnek felel meg.
A terméscsökkenés mintegy 15-20 százalékos árkiesést is okoz majd várhatóan a termelőknek. A szakértők ugyanis úgy becsülik, hogy a kevesebb termés miatti árnövekedéssel mintegy 10-15 százalékos terméskiesést lehet csupán kompenzálni. Így az idén az elsődleges árbevétel mintegy 150-160 milliárd forint körül alakul, míg az áruérték 400 milliárd forint körül mozog majd.
A legnagyobb termékkiesés, mintegy 60 százalékos csökkenés a szamócánál volt, de jelentős a terméskiesés a meggynél és a cseresznyénél is, ahol 35-40 százalékkal termett kevesebb.
A kajszibarack terméskiesése viszonylag kisebb volt, mivel csak 10 százalékot tett ki, de a minőségben gondot okoztak a viharok és az esős időjárás miatt keletkezett külső sérülések és egyéb károk. Ugyanakkor kereslet viszont lett volna erre a gyümölcsre.
Az almából összességében mintegy 450-480 ezer tonna termet, amelyből 120-130 ezer tonna az étkezési minőségi. Így a terméskiesés e gyümölcsnél is eléri a 30-35 százalékot. A bogyós gyümölcsök esetében pedig csak a málna és a bodza „maradt talpon”.
Jelentős volt a terméskiesés az ipari feldolgozásra szánt zöldségeknél: például a csemegekukoricánál elérte a 30 százalékot, és mintegy 20-25 százalékot tett ki a zöldborsó esetében. Paradicsomból a fele termett a szokásos mennyiségnek, mintegy 60-70 ezer tonna. De igaz az is, hogy ipari zöldségeknél a feldolgozók igényei jelentősen csökkentek. A jelenlegi helyzet miatt a feldolgozók már most szeretnék lekötni a jövő évi területeket lekötni.
Az úgynevezett hajtatott szántóföldi zöldségeknél, amelyek a frissáru kínálatot biztosítják a piacokon vegyes a kínálat. Több termék esetében hasonló mértékű kieséssel kellett számolni – például a káposztánál, gyökérzöldségeknél, zellernél – mint az ipari feldolgozásra szánt termékeknél.
Mártonffy Béla külön is megemlítette a görögdinnyét, ahol piacvesztéssel számolhatnak a magyar termelők, amennyiben a jövő évben nem tudnak kellő mennyiségű és minőségű árut szállítani a meglévő piacaikra. Az ügyvezető igazgató közölte: az ágazat helyzetéről szóló végleges összegzés december elejére készül el.
A hajtatás szintén megsínylette a májusi hideget – mivel beáztak a fóliasátrak -, ez 10-15 százalékos kiesést jelentett. De ezután már folyamatosan volt igény a termékekre.
A FruitVeB ügyvezető igazgatója szerint az ágazat az anomáliák ellenére eleget tett a magyar piac elvárásainak, de az ipari feldolgozóknak és kivitelre nem tudott elegendő árut termelni. Ez utóbbi azért veszélyes tendencia, mert a vevők máshoz pártolhatnak. Ezt figyelembe kell venni jövőre, mivel ez piacvesztéssel és esetlegesen nagyobb mértékű importtal járhat – írja a privatbankar.hu.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Éles árverseny és kihívások a magyar élelmiszeriparban
A magyar élelmiszerpiacon komoly árverseny alakult ki, mivel a forgalom…
Tovább olvasom >A magyar vásárlók stresszmentes karácsonyt szeretnének: online előre vásárolnak és 100 000 forint felett költenek ajándékokra
A magyarok idén több mint 100 000 forintot terveznek karácsonyi…
Tovább olvasom >Visszaesett az élelmiszerár-emelkedés, nem várható jelentős drágulás év végéig
Az elmúlt két évben meredek élelmiszerár-emelkedést tapasztaltak a fogyasztók Magyarországon,…
Tovább olvasom >