Harmadával drágulhat a horvát sertéshús
Horvátországban a tavalyinál negyedével kisebb kukorica- és szójatermés várható a statisztikai hivatal legfrissebb becslése szerint; a mezőgazdasági kamara ennél is nagyobb veszteségre számít.
A horvát statisztikai hivatal adatai szerint idén 25 százalékkal kevesebb kukorica- és szója-, 18 százalékkal kevesebb cukorrépa- és 4 százalékkal kevesebb napraforgótermés várható Horvátországban – írta a Glas Slavonije napilap.
Az ország legkeletibb részében a kukorica teljes egészében tönkrement, a cukorrépának pedig a fele veszett oda – közölte Mato Brlosic, a mezőgazdasági kamara elnöke, hozzátéve, hogy a helyzet a nyugati régiókban jobb, de az országos átlagot tekintve is 50-60 százalékkal alacsonyabb lesz a terméshozam, mint 2011-ben. A statisztikai hivatal előrejelzései pedig azért kedvezőbbek, mert „ezek a becslések is hasznára lesznek valakinek” – mondta a kamara elnöke.
A holland Rabobank elemzései szerint jövőre a rossz kukorica- és szójatermés miatt a hús 14 százalékkal lesz drágább. Ezen belül a sertéshús ára 31 százalékkal emelkedik – írta a lap. Eszék-Baranya megyében 801 millió horvát kunás kár érte a mezőgazdaságot, amiből a legnagyobb, 316 millió kunás kár a kukoricát érinti – jelentette be kedden Vladimir Sisljagic zsupán, a megye vezetője.
A hosszan tartó aszályos időszak 594 millió kuna veszteséget okozott, 207 milliót pedig a hideg és a fagy – tette hozzá. A mezőgazdasági kamara korábbi becslései szerint Horvátországban az idei aszálykár meghaladja az egymilliárd kunát. (Magyar Nemzet Online, MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >Decemberben alig változott a GKI konjunktúraindexe
A GKI Gazdaságkutató Zrt.– az EU támogatásával –felmérése szerint decemberben…
Tovább olvasom >Ünnepi fogások: bacon kuglóf, baconos sajttorta és szilveszteri kandírozott virslifalatkák
Sokszor egy-egy szokatlanabb hozzávaló, vagy akár maga a tálalás is…
Tovább olvasom >