Hargita megye lesz Európa Gasztronómiai Régiója 2027-ben
2027-ben Hargita megye viseli majd az Európa Gasztronómiai Régiója címet a Nemzetközi Gasztronómiai, Kulturális, Művészeti és Turisztikai Intézet (IGCAT) döntése alapján – közölte szerdán az MTI-vel a Hargita megyei önkormányzat sajtószolgálata.
A nemzetközi elismerést 2025. február 6-án adják át a székelyföldi megyében, ünnepi esemény keretében – írták.
A közlemény szerint a kezdeményezők 2023-ban indították el a pályázatot a 2027-es Európa Gasztronómiai Régiója cím elnyerésére. A nemzetközi intézet szakmai zsűrije október 6. és 11. között látogatott el a megyébe, hogy megismerje a helyi gasztronómiai örökséget, a közösségi kezdeményezéseket és a fenntartható turizmusra építő törekvéseket. Diane Dodd, a szervezet elnöke Hargita megye egyedi kulturális értékeit, harmonikus táji adottságait és a helyi közösségek összefogását méltatta, és az egész világ számára inspirálónak nevezte.
„Hargita megye pályázatának minősége és a zsűri látogatásának kivételes megszervezése rendkívül dicséretes. A több mint száz, különböző ágazatokat képviselő szereplő aktív részvétele bizonyítja azt az elkötelezettséget és együttműködést, amely Hargita gasztronómiáját a globális elismerés élvonalába emeli”
– idézte a zsűri levelét a közlemény.
Emlékeztettek: Hargita megye gasztronómiai öröksége a magyar, román, örmény és székely hagyományok találkozásából tevődik össze, amelyet a fenntarthatóság és az innováció jegyében kívánnak fejleszteni.
A díj megpályázására létrejött konzorcium célja, hogy a helyi termelők, séfek és közösségi szereplők együttműködése révén olyan fenntartható élelmiszer-ökoszisztémát teremtsen, mely egyszerre támogatja a helyi gazdaságot, védi a kulturális értékeket és gazdagítja az európai gasztronómiai sokszínűséget.
A kezdeményezők már elkezdték a 2027-es gasztronómiai programok tervezését. Ennek jegyében 2025 februárjában a romániai turisztikai vásáron a székelyföldi megyét népszerűsítő Visit Harghita stand központi eleme egy látványkonyha lesz.
Az Európa Gasztronómiai Régiója címmel olyan közösségeket – városokat, megyéket, régiókat, szigeteket vagy országokat – ismernek el, amelyek a fenntartható fejlődés jegyében, közösségi összefogással nagy hangsúlyt fektetnek gasztronómiai örökségükre. Kiemelten fontos a helyi ételek, italok, mezőgazdasági termékek, valamint kulturális és természeti értékek megőrzése és védelme. A cím egy elismerés, amely széles körben népszerűsíti az adott térség eredményeit, programjait, nem jár pénzzel.
Hargita megyében számos élelmiszeripari kisvállalkozás működik, ezek termékei Románia-szerte, a román vásárlók körében is nagyon keresettek. A székelyföldi megye egyedi gasztronómiáját hivatott népszerűsíteni és fejleszteni a Gyimesekben évente megrendezett Taste of Transylvania gasztronómiai fesztivál is.
Kapcsolódó cikkeink
Több mint kétszáz program a szombathelyi AGORA tavaszi kínálatában
Több mint kétszáz programot – közte koncerteket, színházi előadásokat, családi…
Tovább olvasom >Nem áprilisi tréfa: Ezt a különlegességet kóstolhatod meg a hazai McDonald’s-ban
A social média világában szinte naponta tűnnek fel újabb és…
Tovább olvasom >Joy bácsi, a kínai vendéglátós, aki száz étteremmel formálta át Magyarország gasztrotérképét
Cao Cseng Jin, vagy ahogy Szegeden és országszerte sokan ismerik,…
Tovább olvasom >További cikkeink
GKI Elemzés: EU-s források nélkül csak döcögne a hazai gazdaság
Idén május 1-én ünnepeljük uniós csatlakozásunk 21. évfordulóját. EU-s tagságunknak…
Tovább olvasom >Csökkentette az élelmiszerárakat az árrésstop és az online Árfigyelő bővítése
2025 áprilisában csökkent az infláció és az élelmiszerárak növekedési üteme…
Tovább olvasom >NGM: mindig fellépünk az indokolatlan áremelés ellen, a következő hónapokban tovább csökkenhet az infláció
Áprilisban az infláció mértéke 4,2 százalékra, míg az élelmiszerinflációé 5,4…
Tovább olvasom >