Hamisítják a magyar sajtot
Becslések szerint a piacozó őstermelőknek csupán harmada kínálja saját portékáját a vásárlóknak; a többiek őstermelői igazolványukkal visszaélve ismeretlen eredetű termékeken próbálnak túladni.
A termelők szerint sokan import árut sóznak a vásárlókra, de olyan „őstermelő" is akad, aki kicsomagolva teszi pultjára a hipermarketben vásárolt termékeket. Viszonteladókkal pedig a valódi őstermelők nem tudják fölvenni a versenyt, hiszen a családi alapon gazdálkodók képtelenek negyven-ötvenféle terméket előállítani.
Galló János, a kiskunfélegyházi Galpesi Kecsketenyészet tulajdonosa arról számolt be az Origonak, hogy egy kecskefarm és egy tejfeldolgozó beindításához legalább 15-20 millió forint tőke szükséges. Ebben benne van a jószágok, egy modern istálló, higiénikus fejőház, valamint a tejüzem kialakításának és felszerelésének ára is. Az így előállított kecsketejet a szabadpiacon 3-400 forintért értékesíthető, a felvásárlók pedig literenként 100-130 forintot adnak a termékért.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
KSH: áprilisban a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakit 5,0, az előző havit 2,0 százalékkal haladta meg
2025. áprilisban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint…
Tovább olvasom >Csökkent a FAO élelmiszerár-indexe májusban
Csökkent az élelmiszertermékek világpiaci árának referenciaértéke májusban az előző hónaphoz…
Tovább olvasom >Az euróövezetben nőtt a kiskereskedelmi forgalom áprilisban
Havi és éves összehasonlításban egyaránt nőtt a kiskereskedelmi forgalom az…
Tovább olvasom >