Hamisítják a magyar sajtot
Becslések szerint a piacozó őstermelőknek csupán harmada kínálja saját portékáját a vásárlóknak; a többiek őstermelői igazolványukkal visszaélve ismeretlen eredetű termékeken próbálnak túladni.
A termelők szerint sokan import árut sóznak a vásárlókra, de olyan „őstermelő" is akad, aki kicsomagolva teszi pultjára a hipermarketben vásárolt termékeket. Viszonteladókkal pedig a valódi őstermelők nem tudják fölvenni a versenyt, hiszen a családi alapon gazdálkodók képtelenek negyven-ötvenféle terméket előállítani.
Galló János, a kiskunfélegyházi Galpesi Kecsketenyészet tulajdonosa arról számolt be az Origonak, hogy egy kecskefarm és egy tejfeldolgozó beindításához legalább 15-20 millió forint tőke szükséges. Ebben benne van a jószágok, egy modern istálló, higiénikus fejőház, valamint a tejüzem kialakításának és felszerelésének ára is. Az így előállított kecsketejet a szabadpiacon 3-400 forintért értékesíthető, a felvásárlók pedig literenként 100-130 forintot adnak a termékért.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Éles árverseny és kihívások a magyar élelmiszeriparban
A magyar élelmiszerpiacon komoly árverseny alakult ki, mivel a forgalom…
Tovább olvasom >A magyar vásárlók stresszmentes karácsonyt szeretnének: online előre vásárolnak és 100 000 forint felett költenek ajándékokra
A magyarok idén több mint 100 000 forintot terveznek karácsonyi…
Tovább olvasom >Visszaesett az élelmiszerár-emelkedés, nem várható jelentős drágulás év végéig
Az elmúlt két évben meredek élelmiszerár-emelkedést tapasztaltak a fogyasztók Magyarországon,…
Tovább olvasom >