Hamis sertésfülek miatt nyomoznak Kínában
Újabb élelmiszerhamisítási botrány van kilátásban Kínában, miután a közkedvelt párolt sertésfülről derült ki Kelet-Kínában, hogy hamisítják – jelentette a China Daily című napilap szerdán.
A Csiangszi (Jiangsi) tartományi Kancsou (Ganzhou) város piacán értékesített csemege állítólag megtévesztésig hasonlít az eredetire, csak éppen – a hatóságok eddigi megállapításai szerint – olyan vegyi anyagok felhasználásával készült, amelyek vérnyomás- és szívproblémákat okozhatnak.
A tartományi élelmiszerbiztonsági iroda a fülimitációkban zselatint és – a szappangyártásnál használatos – nátrium-oleátot mutatott ki azután, hogy egy férfi még március végén panaszt tett a helyi közbiztonsági hivatalban azzal, hogy a disznófülek a főzést követően hányingert keltő bűzt árasztottak. A termék elsődleges vizsgálatának eredménye alapján a gyanúsított árust két napon belül elfogták, a nála talált mintákat laboratóriumi vizsgálatnak vetették alá.
Az árus nevét nem hozták nyilvánosságra, és egyelőre azt sem közölték, hogy ki, vagy kik a gyártók.
A China Dailyben megszólaltatott szakember szerint a műfüleket nátrium-oleáttal tették ízletessé, de a szer nagyobb mennyiségben magas vérnyomást és szívzavart okozhat. Az ipari zselatin ennél még komolyabb veszélyt jelenthet az egészségre – nyilatkozta Fan Cse-hung (Fan Zhihong).
A szakember felhívta az érintettek figyelmét a körültekintőbb vásárlásra, megjegyezve, hogy a valódi sertésfülek erezettek, rajtuk apróbb szőrszálak is felfedezhetők. A hamisak esetében ezek az „azonosító jelek” hiányoznak.
A kínai online média hamar felkapta az esetet és a képet, amelyen ellenőrök vizsgálnak egy doboznyi hamis disznófület, pillanatok alatt ezrek küldték tovább, vagy használták fel a maguk blogjában. (Trebitsch Péter, MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megugrott a FAO globális élelmiszerár indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >Suppan Gergely: magasabb növekedési pályára állhat a gazdaság
Magasabb növekedési pályára állhat a magyar gazdaság 2025-től – mondta…
Tovább olvasom >Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >