Hamburgerkép 2025 – így esznek hamburgert a magyarok
Magyarország kedvence egyértelműen a marhahúsos hamburger, lehetőleg sok sajttal, baconnel, friss zöldségekkel és bőséges szószválasztékkal – mutatják a TV Paprika felmérésének adatai, amelyet a hamburger világnapja alkalmából készített. A hamburger nálunk nem csak egy egyszerű étel, hanem igazi gasztroélmény. A válaszadók zöme azt szereti, ha tele van mindenfélével, két kézzel eszi és csöppet sem bánja, ha maszatos lesz az arca hamburgerevés közben. A felmérésből kiderült az is, hogy a mustárt kevésbé szeretjük a burgerünkben, leginkább sült krumplival esszük és inkább a hamburgerhusit készítjük otthon mi magunk, mint a bucit.
A hamburger iránti szeretet és elismerés világszerte hatalmas, olyannyira, hogy még világnapot is kapott. A TV Paprika a május 28-iki világnap alkalmából készített friss felmérésében* arra volt kíváncsi, mi magyarok hogyan esszük leginkább.
A magyar hamburger nem a minimalizmus szülötte, hanem egy ízes, gazdag, szaftos, többrétegű élmény, amit két kézbe veszünk és átélünk. A minimál burgerek mellett csak páran tették le a voksukat, a többség szerint az az igazi, amikor mindenfélével tele van, és a magyarok kétharmada nem is bánja, ha maszatos lesz az arca miközben eszik. Sőt, vélhetően nem csak az arcuk lesz maszatos egy jó hamburger után, hanem a kezük is, hiszen tízből nyolc magyar azt vallja, hogy a jó hamburgerhez nem kell kés és villa, csak két kéz.
Lássuk, mi kerüljön bele és mit eszünk mellé a legszívesebben.
A marhahús mindenek felett, csalamádéval csak csínján
A magyarok közel negyedének mindegy az íz, ők akkora rajongók, hogy bármely változatát szívesen fogyasztják a hamburgernek, lehet az csirkés, halas, vegetáriánus vagy épp rántott vagy grill sajtos. A többség azért egyértelművé tette: a marhahúsos változat az igazi. Volt, aki szerint csalamádéval a legjobb, de a magyarok több mint fele azt vallja, hogy marhahúsos legyen, de csalamádé semmiképp se kerüljön bele.
A minimalizmus helyett a maximalizmus a nyerő
Ha a magyar hamburgerről van szó, a válaszadók világosan fogalmaztak: jöhet minden, ami gazdagítja az élményt. Népszerűségük szerinti sorrendben a sajt, a friss saláta, a bacon, a paradicsom és a karamellizált hagyma az alapjai a hazai burgerépítészetnek. Sokan nem riadnak meg az akár két húspogácsás, extra szószos verzióktól sem, sőt, kerülhet bele jalapeno és hagymalekvár is.
Ha nem csöpög, nem is hamburger?
Ha van valami, amit nem tudunk vagy nem akarunk megspórolni a burgerünkben, az a szósz. A válaszok alapján a legtöbb hamburgerbe ketchup kerül, amit a majonéz követ és nem ritkán ezek kevert változata. Kiugró népszerűségnek örvend továbbá a cheddar sajtszósz is, ami maga mögé utasította a mustárt. És még itt sem állunk meg: a barbecue, a bacon jam, azaz a sűrű karamellizált bacon-ös szósz és a savanyú uborkás kiegészítések is mind közkedveltek.
A sült krumpli a burger legjobb barátja
A hamburger mellé toronymagasan a legtöbben a klasszikus sült krumplit választják. Második legnépszerűbb köretnek az amerikai káposztasaláta (coleslaw) bizonyult, amelyet fej-fej mellett a sült édesburgonya és a steak burgonya követnek. Vannak, akik megelégszenek a hamburgerrel és nem is kérnek mellé mást, míg sokak szerint hagymakarikával az igazi a burgerélmény.
Grillillat és otthoni kreativitás
A tavasz beköszöntével a grillszezon is új dimenziókat nyit: a hamburgert ilyenkor sokan már nem a konyhában, hanem a kertben, grillrácson készítik el és örülnek annak, hogy megússzák a konyhatakarítást. A TV Paprika felmérésében válaszadók több mint ötöde saját maga készíti a hamburgerhúst és sokan a bucinak is nekiállnak.
*A TV Paprika csatorna online kérdőívét 2025 májusában 430 válaszadó töltötte ki.
Kapcsolódó cikkeink
Önvezető autók a nagyvárosban – ilyen algoritmusokon dolgoznak a magyar kutatók
Sokan azt gondolják, hogy az önvezető autók fejlesztésében a technológia…
Tovább olvasom >Nem a csillag számít: a negatív véleményt is látni akarja a magyar vásárló
A MediaMarkt friss kutatása szerint a vásárlók többsége maga is…
Tovább olvasom >Kié a bizalom? – így változik a hazai influencerpiac
A magyar internetezők kétharmada rendszeresen fogyaszt influencertartalmakat, de egyre tudatosabban…
Tovább olvasom >További cikkeink
Jason Momoával mutatkozott be Magyarországon a Meili Vodka
Az elmúlt két év egyik legtöbb díjat elnyerő vodkája (2…
Tovább olvasom >Szallas.hu: jelentősen nőtt az augusztus 20-ára és az ünnepet követő napokra szóló foglalások száma
Az augusztus 20-i érkezésre szóló szállásfoglalások száma 58 százalékkal nőtt…
Tovább olvasom >K&H: egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási viszonyok
Az időjárás ma már nem egy távoli, elméleti kockázat, hanem…
Tovább olvasom >