Hamarosan őstermelői piacok hálózata lehet az ország lakótelepein

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 04. 01. 17:47

Hamarosan őstermelői piacok hálózata jöhet létre főként a városokban, mindenekelőtt a lakótelepeken, amennyiben követőkre talál az a példa, amelyet a főváros XI. kerületében mutattak be szombaton az újságíróknak. A kistermelői áruk helyi, lakótelepi értékesítésének ötletét Király Nóra kerületi önkormányzati képviselő vetette fel és valósította meg Gazdagréten.

A múlt év decemberében indított kezdeményezést felkarolta Szederkényi Károly, a gazdagréti Szent Angyalok templom plébánosa, aki helyet adott a piacnak a templomkertben. A szombatonkénti őstermelői piacon ma már mintegy 20 árus kínálja portékáját, ám kezdetben még csak ketten voltak. A piacon a zöldségtől a házi húskészítményeken át a borokig szinte minden élelmiszer kapható.

A siker nyomán március elején Kelenvölgyben nyílt hasonló piac, április 9-én pedig az őrmezői lakótelepen kezdi meg működését az őstermelők által előállított termékeket kínáló piac. A kezdeményezést a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) támogatásával hozták létre. Hoffmann Tamás, a fővárosi kerület polgármestere szerint a kezdeményezés azért lehet sikeres, mert olyan árukat kínálnak az őstermelők a helyieknek, amelyekért gyakran igen sokat kellene utazniuk vagy a környéken egyáltalán nem is kaphatóak. Így további árusító helyek megnyitását tervezik Kelenföldön és Albertfalván is.

Ángyán József a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, aki szintén jelen volt a szombati piacbejáráson, a jelen lévő újságíróknak – köztük a Trade Magazin munkatársának – elmondta: belátható időn belül pályázatot írnak ki az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében a helyi piacok fejlesztésére. Ötmilliárd forintra lehet majd pályázni annak érdekében, hogy a helyben vagy a kistérségben megtermelt áru mielőbb a helyi közösségekhez juthasson el közvetítők nélkül. Hozzátette: az áru útját ugyanis le kell rövidíteni a termelő és a fogyasztó között, mivel a termék utaztatása jelentősen drágítja annak árát. Emellett az élelmiszerkereskedelem megszervezését úgy célszerű elvégezni, hogy a helyben termelt árukat elsősorban a helyiek fogyasszák el és csak a többletet szállítsák távolabbra – mondta az államtitkár.

Kapcsolódó cikkeink