Halpusztulást okozhatott a japán rizsültetvényeken használt rovarirtó
Meggyőző bizonyítékokat talált egy japán kutatócsoport, hogy a rizsültetvényeken használt neonikotinoidos rovarirtók miatt pusztulhatott el két halászat halállománya – írta a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál.
A kutatók a Science tudományos lap aktuális számában közölt tanulmányukban leírták a két halgazdaságban húsz év alatt mért vízminőségi adatokat és mindazt, amit ezek alapján megállapítottak.
A Rutgers Egyetem kutatója, Olaf Jensen ugyanebben a lapszámban fűzött kommentárt a tanulmányhoz, melyben megjegyezte, hogy egyszerű vizsgálni a vegyszerek növényekre, állatokra gyakorolt közvetlen hatását, sokkal bonyolultabb azonban a közvetett hatások kimutatása.
A kutatók most abból indultak ki, hogy a japán Sindzsi-tavi halpusztulás valószínűleg a rovarirtók használatának számlájára írható.
A tó két halászatának dolgozói még 1993-ban vették észre, hogy az állományok hirtelen drámaian megfogyatkoztak. Nem tudták az okát, de sokan gyanakodtak, hogy a közeli ültetvények új módszere, a neonikotinoidos rovarirtók használata állhat a pusztulás hátterében.
A kutatócsoport összegyűjtötte más intézetek adatait, melyek a két halgazdaság állománypusztulását megelőző és az azt követő tíz-tíz év vízminőségét mutatták be.
Az eredmények azt mutatták, hogy a neonikotinoidok környékbeli bevetése utáni első évben a tó állati planktonjainak, vagyis zooplanktonjainak mennyisége zuhanásnak indult. Ezt követte a belőlük táplálkozó halállomány gyors fogyatkozása.
A kutatók megállapították, hogy a zooplanktonok tömege mintegy 83 százalékkal csökkent. Egy évvel később a bűzöslazacfélék állománya már csak 22 tonna volt, ami drámai zuhanás a korábbi évek 240 tonnás átlagához képest.
Hozzáfűzték, hogy a halpusztulás más lehetséges okait – a tápanyaghiányt vagy az oxigén- és sókoncentráció változásait – is megvizsgálták, ám nem találtak semmilyen bizonyítékot, ami alátámasztotta volna, hogy másvalami tizedeli a halak táplálékát.
Következtetésük szerint meggyőző bizonyítékok utalnak arra, hogy a neonikotinoidok bevezetése a közeli ültetvényeken a tó halállományának pusztulásához vezetett. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Amerikai rizs Japánban: szemléletváltás a rizshiány nyomán
Japánban egyre több étterem és üzletlánc fordul amerikai és más…
Tovább olvasom >A rizs árának alakulása: miért drágul és hogyan hat ránk?
A rizs, mint alapvető élelmiszer, az utóbbi időben jelentős ármozgásokat…
Tovább olvasom >Magyar rizs és kékbúzaliszt is szerepel a Biofach kiállítás magyar közösségi standján
Ismét elrajolt Európa legnagyobb bioszakvására, a nürnbergi Biofach. Az esemény…
Tovább olvasom >További cikkeink
Drágítja az élelmiszert, hogy túl sok kézen megy át? – Ellátási láncokról és a „rövidítés” illúziójáról beszélt Éder Tamás
Sokan gondolják úgy, hogy az élelmiszerek árából le lehetne faragni,…
Tovább olvasom >„Ez egy politikai termék” – Az árrésstopról és a kiskereskedelem válságáról beszélt az MNKSZ főtitkára
Szakmailag nem indokolható, mégis maradhat – így foglalható össze az…
Tovább olvasom >A FAO elismerésben részesíti a fiatal gazdákat
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) jelöléseket vár a Fiatal…
Tovább olvasom >