Hallottam már, de… VIII. – Mi a tex-mex? I.
Tex(as)-Mex(ikó) – egy a Texas vidékén, az észak-mexikói gasztrokultúra egyfajta irányaként kialakuló konyha, melynek jellegzetes karakterét az erős fűszerezés, valamint a gyakorta használt (marha)hús és hüvelyesek kölcsönzik.
Az aztékok és maják világától (paradicsom, avokádó, vanília, kakaó, a bab és a chili), a spanyol hódítás európai szokásokat közvetítő hatásán át (marha-, bárány- és csirkehús, búza, rizs, borok és olajok, szegfűszeg és fahéj) egészen az indiánok és a majdani amerikaiak által alkalmazott főzési technikákig, nyersanyagokig (kukorica, dinnyefélék, tök) – mindezt ötvözi a kultúrák és hagyományok keveredéséből született a tex-mex konyha, a texasi cowboy-ok és az észak-mexikói földművesek főztjének egyfajta keveréke. A konyha talán legismertebb – nálunk is ismert – étele a chili con carne (chilis-marhahúsos bab).
Az 1950-es évek óta a növekvő számú mexikói bevándorlónak köszönhetően azonban az irányzat további fogásai váltak még népszerűbbé – mint az enchiladas, a nachos és a tacos, burritos, tamiles, tortilla avagy a fajita. A ’70-es években Tex-Mex-re keresztelt konyha elmaradhatatlan kelléke az salsa (magyarul szósz, öntet), illetve az ebből és számos receptúrából kihagyhatatlan – sokszor méregerős – chili paprika.
A tex-mex konyha elemeivel olyan gyakran találkozhatunk hazai étlapokon is, hogy holnap egy kis tex-mex szótárral kedveskedünk olvasóinknak.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Borravaló vagy szervizdíj
Gyakran nagy bizonytalanság övezi a témát: a mára szinte mindenhol alkalmazott…
Tovább olvasom >Az NTAK-ból már látszik: 16%-kal nőtt az utazók száma az őszi szünetben
Kiemelkedő utazási kedvet hozott hazánkban az október 26. és november…
Tovább olvasom >Magyar narancs: málna nem, füge és banán igen
A klímaváltozás miatt a Kárpát-medencében olyan növényfajok tűnhetnek el, amelyek…
Tovább olvasom >