Hallottam már, de… VIII. – Mi a tex-mex? I.

Szerző: Trade Horeca Dátum: 2013. 02. 07. 11:07

Tex(as)-Mex(ikó) – egy a Texas vidékén, az észak-mexikói gasztrokultúra egyfajta irányaként kialakuló konyha, melynek jellegzetes karakterét az erős fűszerezés, valamint a gyakorta használt (marha)hús és hüvelyesek kölcsönzik.

Az aztékok és maják világától (paradicsom, avokádó, vanília, kakaó, a bab és a chili), a spanyol hódítás európai szokásokat közvetítő hatásán át (marha-, bárány- és csirkehús, búza, rizs, borok és olajok, szegfűszeg és fahéj) egészen az indiánok és a majdani amerikaiak által alkalmazott főzési technikákig, nyersanyagokig (kukorica, dinnyefélék, tök) – mindezt ötvözi a kultúrák és hagyományok keveredéséből született a tex-mex konyha, a texasi cowboy-ok és az észak-mexikói földművesek főztjének egyfajta keveréke. A konyha talán legismertebb – nálunk is ismert – étele a chili con carne (chilis-marhahúsos bab).

Az 1950-es évek óta a növekvő számú mexikói bevándorlónak köszönhetően azonban az irányzat további fogásai váltak még népszerűbbé – mint az enchiladas, a nachos és a tacos, burritos, tamiles, tortilla avagy a fajita. A ’70-es években Tex-Mex-re keresztelt konyha elmaradhatatlan kelléke az salsa (magyarul szósz, öntet), illetve az ebből és számos receptúrából kihagyhatatlan – sokszor méregerős – chili paprika.

A tex-mex konyha elemeivel olyan gyakran találkozhatunk hazai étlapokon is, hogy holnap egy kis tex-mex szótárral kedveskedünk olvasóinknak.

Kapcsolódó cikkeink