Hallottam már, de… VI. – Mi a horchata?
A horchata tradicionális spanyol/mexikói ital, melyet tejből, földi mandulából illetve rizsből némi fahéj hozzáadásával készítenek, s egy átlátszó, hordószerű edényből (jaras) adagolva szolgálnak fel utcai standokon és a latin konyhát vezető éttermekben.
Habár a horchata Mexikóban a legismertebb, az ital története az ókori Egyiptomban kezdődött, ahol a földi mandula az egyik legrégebben ismert termény volt. Az azóta a horchata „őshazávájá“ avanzsált Valenciában is talán éppen ezért köszönhető az ital készítésének ily széleskörű elterjedése a VIII. és XIII. század között itt élő móroknak. Hogy azután a spanyol Armada hódításai révén átkerüljön a recept a tengerentúlra (is) és váljon népszerűvé a Karib-térségben valamint (Közép-Amerikában).
Spanyolországban a jégen felszolgált a horchata – eredetileg: orxata de xufes az árpára utalva, bár manapság legkevésbé ebből – inkább földi mandulából, vízből és cukorból készül.
Equadorban a szezámmagot használják, El Salvadorban pedig jellemzően kakaót is adnak a fahéj mellett az italhoz, melynek jóllehet minden esetben tejszerű, szirupos megjelenése van (a mandulának köszönhetően), készülhet tej nélkül is (például Mexikóban).
A valamikor házilag készülő, jó ideje már RTD-ként is forgalmazott italok kereslete az utóbbi évtizedben az USA-ban folyamatosan emelkedett, és nemcsak a spanyolajkú fogyasztók körében (Spanyolországban nem!). A trendeknek megfelelően megjelent a horchata kávés változata is. És hogy az ital „mutációiról” is szó essen, az érdekesség kedvéért azt is elmondjuk: a horchataból likőr is készül.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Borravaló vagy szervizdíj
Gyakran nagy bizonytalanság övezi a témát: a mára szinte mindenhol alkalmazott…
Tovább olvasom >Az NTAK-ból már látszik: 16%-kal nőtt az utazók száma az őszi szünetben
Kiemelkedő utazási kedvet hozott hazánkban az október 26. és november…
Tovább olvasom >Magyar narancs: málna nem, füge és banán igen
A klímaváltozás miatt a Kárpát-medencében olyan növényfajok tűnhetnek el, amelyek…
Tovább olvasom >