Hallottam már, de… VI. – Mi a horchata?

Szerző: Trade Horeca Dátum: 2013. 02. 04. 10:57

A horchata tradicionális spanyol/mexikói ital, melyet tejből, földi mandulából illetve rizsből némi fahéj hozzáadásával készítenek, s egy átlátszó, hordószerű edényből (jaras) adagolva szolgálnak fel utcai standokon és a latin konyhát vezető éttermekben.

Habár a horchata Mexikóban a legismertebb, az ital története az ókori Egyiptomban kezdődött, ahol a földi mandula az egyik legrégebben ismert termény volt. Az azóta a horchata „őshazávájá“ avanzsált Valenciában is talán éppen ezért köszönhető az ital készítésének ily széleskörű elterjedése a VIII. és XIII. század között itt élő móroknak. Hogy azután a spanyol Armada hódításai révén átkerüljön a recept a tengerentúlra (is) és váljon népszerűvé a Karib-térségben valamint (Közép-Amerikában).

Spanyolországban a jégen felszolgált a horchata – eredetileg: orxata de xufes az árpára utalva, bár manapság legkevésbé ebből – inkább földi mandulából, vízből és cukorból készül.

Equadorban a szezámmagot használják, El Salvadorban pedig jellemzően kakaót is adnak a fahéj mellett az italhoz, melynek jóllehet minden esetben tejszerű, szirupos megjelenése van (a mandulának köszönhetően), készülhet tej nélkül is (például Mexikóban).
A valamikor házilag készülő, jó ideje már RTD-ként is forgalmazott italok kereslete az utóbbi évtizedben az USA-ban folyamatosan emelkedett, és nemcsak a spanyolajkú fogyasztók körében (Spanyolországban nem!). A trendeknek megfelelően megjelent a horchata kávés változata is. És hogy az ital „mutációiról” is szó essen, az érdekesség kedvéért azt is elmondjuk: a horchataból likőr is készül.

Kapcsolódó cikkeink