Hallottam már, de… IX. – Mi a tex-mex? II.

Szerző: Trade Horeca Dátum: 2013. 02. 08. 10:19

Sorozatunk előző részében a tex-mex konyha eredetéről ejtettünk néhány szót.

Ennek elemeivel olyan gyakran találkozhatunk hazai étlapokon is, hogy összeállítottunk egy kis tex-mex szótárt is olvasóinknak:

TexMex-szótár:

Burrito:

Töltött búzatortilla, párolva. A töltelék leggyakrabban: marha vagy sertéshús/szárnyas, zöldség, vagy saláta.

Empanada:

A dél-amerikai konyha sült tésztatáskája.

Enchilada:

Pácolt, töltött, feltekert kukoricatortillából készült fogás, amelyet végül sütőben, sajttal sütnek készre.

Fajita:

A tex-mex konyha népszerű fogása: csíkokra vágott fűszeres hús sütve, vagy pirítva. Forró serpenyőben tálalják, kiegészítőkkel, amelyekből mindenki kedvére töltheti meg a körülbelül 15 cm átmérőjű búzatortillát.

Guacamole:

Avokádókrémből készült, szinte minden mellé kínált krém.

Jalapenos:

5-8 cm hosszú, közepesen csípős, mexikói chilipaprika, Amerikában ezt a chilifajtát használják leggyakrabban a mexikói fogásokhoz.

Nacho:

Tortilla-chips, kukoricatortillából kivágva. A sült nacho-negyedeket különböző fogásokhoz adják, ennél több részre vágva snack-ként tálalják.

Salsa:

Szó szerinti jelentése: szósz. A tex-mex konyhában kellemesen fűszeres, zöldségalapú szószt jelent. A nagy klasszikus a piros salsa (Salsa Cruda) paradicsomalapú, a zöld salsa zöld paradicsom.alappal készül. Legfontosabb hozzávalója a friss koriander.

Taco:

Puhára párolt vagy V-alakban ropogósra sütött kukoricatortilla. Csirkehússal vagy fasírttal, valamint zöldséggel töltve, salsával és salátával tálalva egyike a nagy mexikói fast-food klasszikusoknak.

Tortilla:

Szó szerinti jelentése: kis torta. Ez gyakorlatilag a mexikói kenyér. Kukorica, vagy búzalisztből készülő lapos, vékony, lepény, amely a tex-mex konyhában a tányért is helyettesíti, „borítása” vagy „köpenye” számos fogásnak.

Kapcsolódó cikkeink