Hallottam már, de… VI. – Mi a horchata?
A horchata tradicionális spanyol/mexikói ital, melyet tejből, földi mandulából illetve rizsből némi fahéj hozzáadásával készítenek, s egy átlátszó, hordószerű edényből (jaras) adagolva szolgálnak fel utcai standokon és a latin konyhát vezető éttermekben.
Habár a horchata Mexikóban a legismertebb, az ital története az ókori Egyiptomban kezdődött, ahol a földi mandula az egyik legrégebben ismert termény volt. Az azóta a horchata „őshazávájá“ avanzsált Valenciában is talán éppen ezért köszönhető az ital készítésének ily széleskörű elterjedése a VIII. és XIII. század között itt élő móroknak. Hogy azután a spanyol Armada hódításai révén átkerüljön a recept a tengerentúlra (is) és váljon népszerűvé a Karib-térségben valamint (Közép-Amerikában).
Spanyolországban a jégen felszolgált a horchata – eredetileg: orxata de xufes az árpára utalva, bár manapság legkevésbé ebből – inkább földi mandulából, vízből és cukorból készül.
Equadorban a szezámmagot használják, El Salvadorban pedig jellemzően kakaót is adnak a fahéj mellett az italhoz, melynek jóllehet minden esetben tejszerű, szirupos megjelenése van (a mandulának köszönhetően), készülhet tej nélkül is (például Mexikóban).
A valamikor házilag készülő, jó ideje már RTD-ként is forgalmazott italok kereslete az utóbbi évtizedben az USA-ban folyamatosan emelkedett, és nemcsak a spanyolajkú fogyasztók körében (Spanyolországban nem!). A trendeknek megfelelően megjelent a horchata kávés változata is. És hogy az ital „mutációiról” is szó essen, az érdekesség kedvéért azt is elmondjuk: a horchataból likőr is készül.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Balatoni Turizmus Szövetség: kiemelkedő forgalomnövekedést hozhat a húsvéti hosszú hétvége a Balaton régióban
A szállodák előfoglalási adatai szerint a Balaton régió turizmusában kiemelkedő…
Tovább olvasom >A Magyar Fagylalt Napján idén több száz cukrászdában várják a családokat
2025. május 8-án ismét megrendezik a Magyar Fagylalt Napját, amikor…
Tovább olvasom >