Vaníliaízű a kék banán
Egyre népszerűbb a kék színű banán, amely tele van káliummal és rosttal, bár egyáltalán nem a megszokott banán íze van – írja a Newsner.com nyomán az origo.
A kék banánnak meglepő íze van a hagyományos, megszokott banánhoz képest,
leginkább a vaníliafagylaltra emlékeztet.
Forrás: Instagram, origo
Persze a hagyományos banánt sem sárga színűen szüretelik, hanem zölden, ami később érik be, mire a kontinens lakosainak az asztalára kerül. A kék banánnal ugyanez a helyzet: éretlen állapotban, kékesszürke héjjal szüretelik, amely megéréskor ugyanúgy sárga színűvé válik.
Ezek a fajták az Egyesült Államok déli része – Hawaii – mellett Délkelet-Ázsiában és Közép-Amerika egyes részein is megtalálhatók, a Fidzsi-szigeteken hawaii banánnak, Fülöp-szigeteken Krie-nek, Közép-Amerikában pedig Cenizo-nak hívják őket.
Ezeknek a fáknak a különlegessége, hogy jól tolerálják a hidegebb éghajlatot is a zöld banánhoz képest, azonban legalább 4 Celsius fokos hőmérsékletet mindenképpen megkövetelnek.
A kék banán egyáltalán nem újdonság. A hawaii gazdák ezeket a különlegesnek ható gyümölcsöket már az 1920-as évek eleje óta termesztik, ahol egyébként több mint 100 másik banánfajta is megtalálható. (origo)
Kapcsolódó cikkeink
Zöldség drágábban, mint hús? – Megfordult a világ az élelmiszerpiacon
Miközben évtizedekkel ezelőtt a zöldség volt az olcsó alternatíva a…
Tovább olvasom >Elkezdődött a magyar dinnye árusítása az Auchanban
Bár az idei nyár az átlagosnál hűvösebben indult, és a…
Tovább olvasom >Európa éléskamrája sivataggá válhat
Spanyolország mára Európa vezető zöldség- és gyümölcstermelője lett, de agrársikereit…
Tovább olvasom >További cikkeink
45 millió fontos beruházást indít a Müller brit tejüzemében
A német Theo Müller csoporthoz tartozó Müller 45 millió fontot…
Tovább olvasom >NewPrinces Group veszi meg a Carrefour olaszországi üzletei
Megállapodást kötött a Carrefour a NewPrinces Group-pal olaszországi tevékenységeinek értékesítéséről.…
Tovább olvasom >Drágítja az élelmiszert, hogy túl sok kézen megy át? – Ellátási láncokról és a „rövidítés” illúziójáról beszélt Éder Tamás
Sokan gondolják úgy, hogy az élelmiszerek árából le lehetne faragni,…
Tovább olvasom >