A hagyománytiszteletet és az újszerűséget is tükrözi az Anna-bál idei ételkínálata
A hagyományőrzés mellett az újszerűség jellemzi a 192. Anna-bál ételkínálatát, könnyű, de ugyanakkor tartalmas ételeket kínálnak a bál vendégeinek – közölte a keddi ételbemutató sajtótájékoztatón a balatonfüredi Anna Grand Hotel séfje.
Tóth József, aki 2012 óta készíti az Anna-bál ételkínálatát, elmondta, hogy a július 29-i bálra 500 adag menüt készítenek el, melyet 7 helyszínen tálal majd fel mintegy 70 felszolgáló. Az ételek elkészítése 3-4 napot vesz igénybe, a hideg előételeket már a rendezvényt megelőző szerdán összeállítják.
Modern konyhatechnológiai eljárásokat követnek, megjelenésben, színben újszerű a tálalás, és alkalmazkodik a felszolgáláshoz használt kék színű herendi porcelántányérok mintájához – emelte ki Tóth József, hozzátéve, hogy szezonális alapanyagokat használnak az ételekhez, miközben hűek maradnak a hagyományos konyhához. A menüsorban olyan hungarikumok is feltűnnek, mint a libamáj és a mangalica, de 80 kilogramm szarvashúst is felhasználnak az ételekhez.
A menüsor kiválasztása csapatmunka volt, melyet Tóth József mellett Pető Csaba sous chef irányított.
Az előétel libamáj au torchon lesz marinált őszibarackkal, rózsaborsos pisztáciamorzsával és sós karamellel, valamint zöldalmás-bodzás mangalica-rilette savanyított kelvirágrózsákkal és házi bagettel. Ezután szürkemarha-erőlevest kínálnak zöldfűszeres roláddal, idényzöldségekkel. A főétel szarvasbélszín lesz kardamomos céklával, aszalt paradicsommal, csicseriborsóval és kakukkfüves jus-vel, valamint kacsamell citrusos répákkal és petrezselyemolajos burgonyahabbal. Végül roppanós Eszterházy-desszertet szolgálnak fel citrusos ganache krémmel. Az éjféli büfé kínálatában kézműves sajt, grillezett pulykamellcsíkok és borjúcsülök szerepel – mondta Tóth József.
Az első Anna-bált 1825. július 26-án tartották Szentgyörgyi Horváth Fülöp János balatonfüredi fogadójában, a házigazda leánya tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernő huszárkapitánnyal, az 1848-49-es szabadságharc aradi tábornok vértanújával. Az Anna-naphoz legközelebb eső szombaton rendezett balatonfüredi bálok, ahol a bálkirálynőt 1862 óta aranyalmával is jutalmazzák, hamar országos hírűvé lettek, a nemzeti öntudat zsinóros dolmányokban, gyöngyös pártákban is kifejezésre jutott. Az egykoron neves személyiségeket – Széchenyi Istvánt, Wesselényi Miklóst, Kossuth Lajost, Deák Ferencet, Vörösmarty Mihályt, Jókai Mórt és Blaha Lujzát is – vonzó mulatságok fénye a két világháború között kissé megkopott, reneszánszuk 1954-ben kezdődött. A színhely előbb a Balaton étterem volt, 1957-től pedig a felújított egykori Kúrszalon, a mai Anna Grand Hotel. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Spárgaszezon indul Magyarországon: exportnagyhatalom vagy gasztronómiai lehetőség?
Miközben Nyugat-Európában tavaszi csemegeként ünneplik, itthon még mindig csak szűk…
Tovább olvasom >HNT: hamarabb érnek tudatos borfogyasztóvá a mai fiatal felnőttek
Az elmúlt két évben jelentősen nőtt az alkalmi borfogyasztók aránya…
Tovább olvasom >Top 10 légitársaság, ahol a fedélzeti étkezés gasztronómiai élmény – Íme, a Food & Wine rangsora
A „repülős kaja” kifejezés sokáig egyet jelentett a középszerűség szinonimájával,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Gulyáságyúval és tacskófutammal indul a food truck szezon
Több száz éves „food truckok” érkeznek a Kincsem Parkba –…
Tovább olvasom >Május 13-án startol a 44. Országos Borverseny – Dr. Nagy István agrárminiszter fővédnöksége mellett nyitják meg a rangos eseményt
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) 2025. május 13-án rendezi meg…
Tovább olvasom >Portugieser csúcstalálkozó: Megvannak a jubileum győztesei
Április 23-án immár tizedik alkalommal szerveztek nemzetközi versenyt a portugieser…
Tovább olvasom >