A hagyománytiszteletet és az újszerűséget is tükrözi az Anna-bál idei ételkínálata
A hagyományőrzés mellett az újszerűség jellemzi a 192. Anna-bál ételkínálatát, könnyű, de ugyanakkor tartalmas ételeket kínálnak a bál vendégeinek – közölte a keddi ételbemutató sajtótájékoztatón a balatonfüredi Anna Grand Hotel séfje.
Tóth József, aki 2012 óta készíti az Anna-bál ételkínálatát, elmondta, hogy a július 29-i bálra 500 adag menüt készítenek el, melyet 7 helyszínen tálal majd fel mintegy 70 felszolgáló. Az ételek elkészítése 3-4 napot vesz igénybe, a hideg előételeket már a rendezvényt megelőző szerdán összeállítják.
Modern konyhatechnológiai eljárásokat követnek, megjelenésben, színben újszerű a tálalás, és alkalmazkodik a felszolgáláshoz használt kék színű herendi porcelántányérok mintájához – emelte ki Tóth József, hozzátéve, hogy szezonális alapanyagokat használnak az ételekhez, miközben hűek maradnak a hagyományos konyhához. A menüsorban olyan hungarikumok is feltűnnek, mint a libamáj és a mangalica, de 80 kilogramm szarvashúst is felhasználnak az ételekhez.
A menüsor kiválasztása csapatmunka volt, melyet Tóth József mellett Pető Csaba sous chef irányított.
Az előétel libamáj au torchon lesz marinált őszibarackkal, rózsaborsos pisztáciamorzsával és sós karamellel, valamint zöldalmás-bodzás mangalica-rilette savanyított kelvirágrózsákkal és házi bagettel. Ezután szürkemarha-erőlevest kínálnak zöldfűszeres roláddal, idényzöldségekkel. A főétel szarvasbélszín lesz kardamomos céklával, aszalt paradicsommal, csicseriborsóval és kakukkfüves jus-vel, valamint kacsamell citrusos répákkal és petrezselyemolajos burgonyahabbal. Végül roppanós Eszterházy-desszertet szolgálnak fel citrusos ganache krémmel. Az éjféli büfé kínálatában kézműves sajt, grillezett pulykamellcsíkok és borjúcsülök szerepel – mondta Tóth József.
Az első Anna-bált 1825. július 26-án tartották Szentgyörgyi Horváth Fülöp János balatonfüredi fogadójában, a házigazda leánya tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernő huszárkapitánnyal, az 1848-49-es szabadságharc aradi tábornok vértanújával. Az Anna-naphoz legközelebb eső szombaton rendezett balatonfüredi bálok, ahol a bálkirálynőt 1862 óta aranyalmával is jutalmazzák, hamar országos hírűvé lettek, a nemzeti öntudat zsinóros dolmányokban, gyöngyös pártákban is kifejezésre jutott. Az egykoron neves személyiségeket – Széchenyi Istvánt, Wesselényi Miklóst, Kossuth Lajost, Deák Ferencet, Vörösmarty Mihályt, Jókai Mórt és Blaha Lujzát is – vonzó mulatságok fénye a két világháború között kissé megkopott, reneszánszuk 1954-ben kezdődött. A színhely előbb a Balaton étterem volt, 1957-től pedig a felújított egykori Kúrszalon, a mai Anna Grand Hotel. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Két karácsonyi vásár nyílik Budapesten november 15-én
Budapesten két népszerű karácsonyi vásár is megnyitja kapuit november 15-én,…
Tovább olvasom >A legendás étteremkalauz visszatér Magyarországra!
Világszerte elismert szereplővel gazdagodik a magyar gasztronómiai élet. A francia…
Tovább olvasom >Ennyit kosztál egy vacsora a vidéki dupla Michelin-csillagos étteremben
Magyarországon jelenleg két olyan étterem található, amely a világ egyik…
Tovább olvasom >További cikkeink
30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Huszadik alkalommal adták át a Hégető Honorka Díjakat
Idén 20. alkalommal adták át a Hégető Honorka Díjakat, rekordszámú,…
Tovább olvasom >Ma kezdődik a World Science Forum Budapesten
Ma kezdődik Budapesten a World Science Forum (WSF – Tudomány…
Tovább olvasom >