Hack Barnabás három fogással bizonyítja: az ünnepi főzés nem csak anyukáknak való

Szerző: Trademagazin Dátum: 2025. 11. 28. 11:13
🎧 Hallgasd a cikket:

Az ünnepek közeledtével egyre több családban merül fel a kérdés: ki főz idén? Hack Barni, a Costes Downtown séfje szerint itt az idő, hogy az apukák is magabiztosan beálljanak a tűzhely mellé. „A férfi konyhai jelenléte nem pótcselekvés vagy ritka gesztus. Ez az egyik legjobb módja annak, hogy ott legyünk a családunk mellett – szó szerint és átvitt értelemben is.”

Barni „Ma apa főz” című könyve már korábban megjelent, és meglepően sok visszajelzés érkezett hozzá olyan apukáktól, akik épp a benne található egyszerű, érthető recept-vezetés miatt mertek először nekiállni főzni. „Nem kell hozzá sem Michelin-csillag, sem konyhai magabiztosság. Elég egy kis bátorság, egy kevés kíváncsiság és az, hogy legyen kedvünk meglepni a családot valamivel, amit mi magunk készítettünk” – mondja Barni. Kezdhetnénk ezt idén Karácsonykor is akár.

Szerinte a főzés nem versenyszám, és nem is az anyukák „felségterülete”. „Egy apának hatalmas erőt ad, amikor a gyerekek azt látják: apa tud, akar és szeret főzni. Ettől nem lesz senki kevesebb – sőt, egészen máshogy kerülünk be a családi emlékekbe.” Barni úgy fogalmaz: a közös étkezéseknek nem az a lényege, hogy minden tökéletes legyen, hanem hogy együtt készül, együtt fogy el, és együtt a család.

Most, az ünnepek előtt a séf három olyan receptet is megoszt a könyvéből, amelyekkel bárki sikerélményt szerezhet, még akkor is, ha eddig csak messziről figyelte a konyhai eseményeket. „A célom mindig az volt, hogy az apukák ne érezzék úgy: a főzéshez külön engedély kell. Elég egy jó recept, egy kis odafigyelés – a többit elintézi a hangulat.”

ÜNNEPI RECEPTEK HACK BARNITÓL, A COSTES DOWNTOWN SÉFJÉTŐL

Hízott Kacsamáj terrine, kakukkfüves körte chutneyval

  • 600 g hízott kacsamáj
  • 30 g kakaópor
  • 5 csipet só
  • frissen őrölt bors
  • 4 db körte
  • 0,5 dl tokaji aszú bor
  • 2 ek cukor
  • 3 szál kakukkfű
  • friss kalács

A hűtőből kivett kacsamájat egy vágódeszkára tesszük, majd letörjük a kisebb felét. Ezután a kacsamáj közepén lévő nagyobb eret kiszedjük belőle. Próbáljuk meg az ujjunkkal végig követni az eret, hogy minél többet ki tudjunk szedni a májból. Miután ezzel megvagyunk egy késsel vágjuk körülbelül hüvelykujjnyi darabokra a májat és a sóval borssal szórjuk meg és forgassuk össze, hogy mindenhol érje. Terítsünk ki egy konyharuhát (lehetőség szerint olyat, ami nem volt előzőleg öblítővel elmosva, mert átveszi az étel az illatát) Tegyük a konyharuhára a kacsamáj darabokat, rendezzük henger alakba kézzel, majd jó szorosan tekerjük fel a konyharuhával és formázzuk feszes henger alakúra. Ne bontsuk le a konyharuhát róla, hanem a két végét kössük el spárgával, illetve középen is elosztva 3-4 helyen, hogy ne tudjon kinyílni főzés közben. 

Egy nagy lábosban forraljunk vizet, majd dobjuk bele a konyharuhába tekert májat 1,5 percre. Ezután azonnal tegyünk hideg vízbe 5 percre. Ha mindent jól csináltunk, látni fogjuk, hogy főzés közben a konyharuhán keresztül a zsír kiszivárog, és a konyharuhában csak a szép máj marad. 

A hideg víz után bontsuk ki, majd terítsük ki a megfőtt darabokat, szórjuk meg kakaó porral, kézzel forgassuk össze, hogy mindenhol bevonja, majd egy általunk kívánt formába tegyük bele a májat, majd préseljük le. Feltekerhetjük egy fólia segítségével henger alakúra is, hogy szép kör alakú szeleteket kapjunk majd tálalásnál. Tegyük hűtőbe legalább 2-3 órára, hogy megkeményedjen és tudjuk majd szeletelni.

A körtét hámozzuk meg, majd vágjuk körülbelül 2×2 cm-es kockára. Egy serpenyőben hevítsük fel a cukrot, hogy karamellt kapjunk. Ügyeljünk rá, hogy ne égessük oda. Amikor karamellizálódott a cukor, öntsük rá a bort és dobjuk rá a körtét. A kakukkfüvet dobjuk mellé egészben. Addig főzzük, amíg a körte meg nem puhul, majd húzzuk le a tűzről, vegyük ki a kakukkfüvet és hűtsük ki a chutneyt. 

Tálalásnál szeleteljük fel ujjnyi vastagra a májat, kínáljuk mellé friss kalácsot és a házi kakukkfüves körte chutneyt. 

8 órás sertés császárhús, zöldséges lencseraguval

  • 1,5 kg sertés császár
  • 200 g durva só
  • 200 g kristálycukor
  • 4 db babérlevél
  • 10 szem egész feketebors
  • 100 g víz
  • 2 ek étolaj

Összekeverjük a durva sót és cukrot, majd a császárhús mindkét oldalát alaposan bedörzsöljük vele. Lefedjük, hűtőbe tesszük 2 órára. Ezután lemossuk, és egy mély tepsibe tesszük. Mellé öntünk 100 g vizet, a babérlevelet és egész borsot mellé szórjuk. Alufóliával lefedjük, majd 130 fokos sütőben körülbelül 4 órán át sütjük. Ügyeljünk rá, hogy pótoljuk a vizet, ha elpárolog. Ha egy kiskést nagyon könnyedén át tudunk szúrni a húson, elkészült. Ezután vegyük ki a sütőből, az alufóliát húzzuk le a tepsiről, majd hagyjuk a húst kihűlni (kb. 2 óra). Ha van rá lehetőségünk, érdemes lepréselni a húst, ezt úgy tudjuk megtenni, hogy valamilyen nehezéket teszünk rá, hogy egyforma vastagra préselje a húst. Ha kihűlt a hús vágjuk 3 ujjnyi vastag szeletekre, egy serpenyőben hevítsünk étolajat. Először a bőrös felét süssük aranybarnára, majd süssük körbe a húst. 

Lencse ragu:

  • 200 g lencse
  • 1 db sárgarépa
  • 2 szál újhagyma
  • 1 db lilahagyma
  • 2 ek étolaj
  • 1 db babérlevél
  • 2 csipet só
  • 1 kk mustár

A lencsét érdemes előző este annyi vízbe áztatni, ami jócskán ellepi. Másnap egy lábosban feltesszük főni a babérlevéllel és sóval. Amíg fő a lencse, a sárgarépát és lilahagymát megpucoljuk, apró kockára vágjuk mindkettőt. Az újhagymát megmossuk, majd ferdén ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Egy serpenyőben olajat hevítünk, majd a sárgarépát és lilahagymát lepirítjuk, hozzáadjuk a főtt lencsét és összemelegítjük. A végén mustárral ízesítjük, elkeverjük, és utoljára hozzáadjuk az újhagymát. 

Savanyított hagyma:

  • 1 db lilahagyma
  • 1 ek 20% ételecet
  • 1 ek barnacukor
  • 6 ek víz
  • 1 csipet só

A lilahagymát meghámozzuk, majd késsel hajszálvékony szeletekre vágjuk. A savanyító lé összetevőit összekeverjük egy tálba, majd a lilahagymát beletesszük és kb. 20 percig állni hagyjuk. Amikor a lilahagyma élénk rózsaszínes színű lesz, elkészült.

Tálalásnál szedjük a tányérba a lencse ragut, tetejére szedjünk a savanyított lilahagymából. Helyezzük mellé a ropogós bőrű császárhúst.

Palacsintatorta csokoládéval és eperrel

  • 3 db tojás
  • 2 ek kristálycukor
  • 250 g liszt
  • körülbelül 500 ml tej
  • 3 ek étolaj
  • 150 g 70% étcsokoládé
  • 150 g vaj
  • 30 g porcukor
  • 150 g friss eper

 

Tegyünk fel vizet forrni egy lábosban, majd egy üveg tálat helyezzünk a lábosra, úgy, hogy az alja ne érjen bele a vízbe. A vajat és az összetört csokoládét tegyünk az üveg tálba, és vízgőz felett olvasszuk össze őket.

A tojásokat felütjük, majd egy tálba tesszük. Egy habverővel elkeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet és a tejet. Sűrű, de könnyen keverhető palacsinta tésztát kell kapjunk. Ha túl sűrű adjunk hozzá még tejet vagy szódavizet. 

Egy serpenyőben hevítsünk olajat, az első palacsinta előtt nyugodtan füstölhet az olaj. Tegyünk egy merőkanál palacsinta tésztát a serpenyőben, majd ha az egyik oldala aranybarna, fordítsuk meg és süssük készre a másik felét is. Süssük ki az összes palacsintát. 

Hagyjuk kihűlni a palacsintákat, majd az olvasztott vajas csokoládéval kenjünk meg egy palacsintát és tegyünk rá egy másikat. Folytassuk így tovább amíg el nem fogy az összes palacsinta. Ezután tegyük hűtőbe kb 1 órára, hogy könnyebben tudjuk majd szeletelni. A maradék vajas csokoládét nem dobjuk el.

Tálalásnál vágjuk egy cikket vagy darabot a palacsintatortánkból, a szelet tetejére tegyünk a megmaradt vajas csokoládé szószból, majd díszítsük friss eperrel.

 

Kapcsolódó cikkeink