Ha nyár, akkor grillezés! – Tippek a tökéletes kerti sütögetéshez
A nagy hőségben az étkezéseink is teljesen megváltoznak: a friss zöldségek és gyümölcsök gazdag választéka végtelen lehetőséget kínál a kreatív, könnyed és egészséges receptekhez. A grillezett zöldségek nem csak könnyű és ízletes fogások, hanem tökéletes kiegészítői is lehetnek egy pikniknek vagy kerti partinak. A háromszázötven szentesi termelő családot tömörítő DélKerTÉSZ szakértői összegyűjtöttek néhány tippet a tökéletes nyári grillezéshez.
A nyár egyik megunhatatlan része a kerti grillezés, de hajlamosak vagyunk megfeledkezni a zöldségekről, amik a húsok kiegészítői mellett alternatívaként is szolgálhatnak a sütögetések alkalmával. A DélKerTÉSZ szakértőitől megtudhatjuk, hogyan hozhatjuk ki a legjobb ízeket a szezonális zöldségekből, így például a paprikából és paradicsomból. Válassz megfelelő zöldséget! Szinte minden zöldség elkészíthető grillen, de a szakértők szerint érdemes első sorban olyan zöldségeket választani, amelyeknek alacsonyabb a víztartalmuk.
A paprika, a padlizsán, a répa, a különböző gombák, a burgonya, a cukkini, a hagyma, a spárga és a kukorica is remekül grillezhető zöldség. Érdemes néha új dolgokkal is kísérletezni, ugyanis a koktélparadicsom édeskés íze a grillezés során még intezívebbé válik, míg a kápia paprika szintén új arcát mutatja meg – édes, füstös ízharmóniával találkozhatunk a vastag, piros húsú kápia elkészítésekor. Ezek a zöldségek tökéletes köretei bármely grillezett húsnak, de önmagában is teljesértékű ételek lehetnek. Figyeljünk a méretekre! Bármilyen zöldséget is választunk, fontos, hogy megfelelő méretűre szeljük fel: akkorára, ami elég kicsi ahhoz, hogy gyorsan megsüljön, de elég nagy, hogy ne essen szét sütés közben.
Fontos, hogy nagyjából egyforma nagyságúak legyenek a szeletek, hiszen így tudnak egyenletesen megsülni. A paradicsomot és hagymát szeljük félbe, a paprikát vastag csíkokra, a kukoricát 5 centiméteres, a cukkinit pedig 0,5-1 centiméter vastag szeletekre. Ahhoz, hogy a kisebb zöldségek se essenek szét, érdemes nyársat vagy grillkosarat használni. A kevesebb néha több Ahhoz, hogy ne égjenek meg zöldségeink, érdemes egy kis olívaolajat használni, ami nem csak a kiszáradástól óvja meg az ételt, de remek ízt is ad nekik. A kevesebb néha több elv a fűszerezésre is igaz.
A grillen való sütés önmagában ad egy füstösebb ízvilágot a zöldségeknek, így elég, ha sózzuk és borsozzuk azokat az elkészítés előtt. Természetesen minden csak ízlés kérdése! Az összetettebb ízek kedvelői választhatják az előmarinálást is, ami citromlevet és fokhagymát takar a korábban felsoroltak mellett. Ne süssük túl! Amellett, hogy a grillezett zöldség rendkívül egészséges és könnyed menü, remek választás lehet a forró nyári napokon is, hiszen nem kell órákat állni a forró tűzhely mellett.
A sütést először a kiadósabb paprikával, hagymával, gombával és a kukoricával kezdjük, ezek sütési ideje nagyjából 8-10 percet vesz igénybe, ezt követi a cukkini és spárga, aminek 5-8 perc is elég, majd végül a paradicsom, ami 4-6 perc alatt elkészül. A grillpartik tökéletes kiegészítői A grillezett húsok és zöldségek mellé érdemes összedobni egy könnyed, néhány összetevős, gyors salátát: rakhatunk bele koktélparadicsomot, TV vagy kápia paprikát, kígyóuborkát és természetesen jégsalátát, majd meglocsoljuk némi olívaolajjal és kész is. A nyári melegben fontos, hogy hidratáltak maradjunk, így ne feledkezzünk meg a hűsítő italok bekészítéséről sem.
Egy citromos-uborkás vagy bodzás limonádéval biztosan nem lőhetünk mellé. A nyár hátralevő részében élvezzük ki a szezonális zöldségek nyújtotta változatosságot!
A DélKerTÉSZ-ről
A Délalföldi Kertészek Szövetkezete 2002-ben alakult meg, és több mint 450 szövetkezeti tagjának – szentesi és környékbeli termelők, családi gazdaságok, társvállalkozók – termelő tevékenységét fogja össze. A DélKerTÉSZ a legnagyobb termelő és értékesítő szövetkezet Magyarországon. A kínálat nagy részét a paprikafélék (étkezési fehér paprika, kápia paprika, hegyes erős paprika, pritamin paprika, kaliforniai paprika) alkotják, de emellett paradicsomot (fürtös paradicsom és snack paradicsomfélék), kígyóuborkát, fejes káposztát és kínai kelt is termesztenek. 2021 decemberében a szentesi paprika – ide tartozik a fehér töltenivaló (TV), a hegyes erős, a kápia és paradicsomalakú paprika – bekerült a Hungarikumok közé.
Kapcsolódó cikkeink
DélKerTÉSZ: karácsonykor is tudatosan! – Tippek a vitamindús ünnepi menühöz
A karácsonyi időszakban az ételek kiemelt szerepet kapnak a családi…
Tovább olvasom >A termelői szerveződések erősítése a kertészeti ágazat jövőjének kulcsa
Megkerülhetetlen szerepük van a termelői szerveződéseknek a hazai kertészeti ágazat…
Tovább olvasom >Grillbarát ezermesterek – A nap videója
Kreatív és szellemes megoldások otthoni grillezésre. A videóért katt a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Master Good, Nestlé Hungária, Tesco Magyarország az idei győztes sorrend
A Trade magazin idén másodszor hirdette meg a Karácsonyi tv-reklámok…
Tovább olvasom >Átadásra kerültek a CO-OP Star idei Ezüstfenyő és Ezüstcsillag díjai
Ahogy minden évben karácsony előtt, úgy idén is, december közepén…
Tovább olvasom >Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >